Chemistry General Knowledge [GK] Questions and answers for preparing all PSC, SSC and other Competitive Examinations.


ELEMENTS

PSC GK Questions and Answers
1. Most abundant element in the Universe?
Answer: Hydrogen

2. Number of discovered elements?
Answer: 120

3. Names are given to ........ elements?
Answer: 112

4. 112th element in periodic table?
Answer: Coppernicium

5. 43rd element in periodic table?
Answer: Technetium

6. First artificial element?
Answer: Technetium

7. Lightest gas at S.T.P?
Answer: Hydrogen

8. Simplest element gas?
Answer: Hydrogen

9. Element Common to all acids?
Answer: Hydrogen

10. Most abundant element in the human body?
Answer: Oxygen

11. Most common element by weight in Earth’s crust?
Answer: Oxygen

12. Most ductile element?
Answer: Gold

13. Most conductive metal?
Answer: Silver

14. Most abundant metallic element in the human body?
Answer: Calcium

15. Most abundant element in the earth’s atmosphere?
Answer: Nitrogen

16. Most abundant metallic element in the earth’s crust?
Answer: Aluminium

17. The metal most used for house hold purpose?
Answer: Aluminium

18. The metal contained in clay?
Answer: Aluminium

19. The heaviest gaseous element?
Answer: Radon

20. Rarest element in the earth’s atmosphere?
Answer: Radon

21. Heaviest noble gas?
Answer: Radon

22. Element stored in Kerosene to prevent oxidation?
Answer: Sodium

23. The lightest metal element?
Answer: Lithium

24. Least dense metal?
Answer: Lithium

25. Least stable radioactive Isotope?
Answer: Lithium-5

26. The rarest naturally occurring element in the earth’s crust?
Answer: Astatine

27. Element with highest melting and boiling points?
Answer: Tungsten

28. Element used to make electric bulb filament?
Answer: Tungsten

29. Which is known as ‘wolfram’?
Answer: Tungsten

30. Highest thermal expansion?
Answer: Caesium

31. A bleaching agent?
Answer: Chlorine

32. The second most chemically active element?
Answer: Chlorine

33. The densest element?
Answer: Osmium

34. Most chemically active element?
Answer: Fluorine

35. Most electronegative element of the periodic table?
Answer: Fluorine

36. The radioactive gaseous element?
Answer: Radon

37. The second hardest natural substance?
Answer: Corundum

38. The crystalline form of Aluminium oxide?
Answer: Corundum

39. The Largest Atom?
Answer: Francium

40. Lowest atomic volume?
Answer: Boron

41. Most abundant carbon compound in the nature?
Answer: Cellulose

42. Most stable radioactive Isotope?
Answer: Tellurium-130

43. Most toxic radioactive Isotope in air?
Answer: Thorium-238

44. Most toxic non-radioactive element in air?
Answer: Beryllium

45. Hardest substance in the world?
Answer: Diamond

46. White phosphorus is kept in?
Answer: Under water

47. The phosphorus used in the manufacture of match boxes?
Answer: Red phosphorus

48. Ore of Uranium?
Answer: Pitchblende

49. Heavy hydrogen is:
Answer: Deuterium

50. Gas used to fill electric bulb used for advertisement?
Answer: Neon

Download Chemistry General Knowledge Questions and answers in PDF file.

Download Chemistry General Knowledge Questions and answers in PDF file.






Post a Comment

 
Top