Model Questions and answers for preparing Kerala PSC LDC 2013 - 2014 Examination.


1. Who is the Father of Chemistry?
Answer: Jabir Ibn Hayyan

2. Give the name of the physicist who discovered Nucleus?
Answer: Ernest Rutherford

3. Who Discovered Carbon Dioxide?
Answer: Joseph Black

4. Who is the inventor of the first battery?
Answer: Alexandro Volta

5. Who is the inventor of Mercury Barometer?
Answer: Evangelista Torricelli

6. Expand the following:
(a) CAD
(b) LASER

Answers:
(a) CAD – Computer Aided Design
(b) LASER – Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation

7. Name the author of “Mankind and Mother Earth”?
Answer: Arnold Toynbee

8. Name the author of “Moby Dick”?
Answer: Herman Melville

9. Name the author of “Life Divine”?
Answer: Aurobindo Ghosh

10. Name the author of “Crossing the Threshold of Hope”?
Answer: John Paul II

11. Name the author of “Far from the Madding Crowd”?
Answer: Thomas Hardy

12. How long is a marathon?
Answer: 42.195 kilometres (26 miles and 385 yards)


13. Explain what is absolute zero?
Answer: The lowest temperature that is theoretically possible, at which the motion of particles that constitutes heat would be minimal. It is zero on the Kelvin scale, equivalent to –273.15°C or –459.67°F.

14. What are alveoli?
Answer: It is a part of the lung where the transfusion of Carbon dioxide and Oxygen takes place in the blood.

15. What is “Big Bang”?
Answer: It is a theory relating to the formation of Universe by a big blast.

16. What is CFC?
Answer: Chloro Fluro Carbon, chemical compounds responsible for depletion of ozone layer.

17. What is ‘decibel’?
Answer: Unit of the intensity of sound.





Post a Comment

 
Top