6/22/2013

Kerala PSC LDC Exam 2013 Model Questions

Model Questions and answers for preparing Kerala PSC Lower Division Clerk Examination 2013-2014.


DYNASTIES AND FOUNDERS

Kerala PSC LDC Exam 2013 Model Questions

1. Who founded the Maurya dynasty?
Answer: Chandragupta Maurya

2. Who founded the Gupta empire?
Answer: Maharaja Sri Gupta

3. Who founded the Sunga dynasty?
Answer: Pusyamitra Sunga

4. The founder of Kanva dynasty?
Answer: Vasudeva

5. Kadphises founded ........ dynasty.
Answer: Kushana

6. Jayasimha is the founder of ....... dynasty.
Answer: Chalukya

7. Who founded the Satavahana dynasty?
Answer: Simukha

8. The Rashtrakuta dynasty was founded by:
Answer: Dantidurga

9. Vijayalaya founded ........ dynasty.
Answer: Chola

10. The founder of Vakataka dynasty:
Answer: Vindyasakthi

11. The Solanki dynasty was founded by:
Answer: Mulraj

12. Toramana is founder of ......... rule in India.
Answer: Huna

13. Vardhana dynasty was founded by:
Answer: Pushyabhuti

14. The founder of Pallava dynasty:
Answer: Simhavishnu

15. The Slave dynasty was founded by:
Answer: Qutubbdin Aibek

16. The Khilji dynasty was founded by:
Answer: Jalaluddin Khilji

17. The founder of Tughlaq dynasty:
Answer: Ghiassudin Tughlaq

18. The founder of Sayyid dynasty:
Answer: Khizr Khan

19. Who founded the Lodi dynasty?
Answer: Bahlul Lodi

20. The founder of Mughal dynasty:
Answer: Babur

21. Who is regarded as the real founder of Mughal empire in India:
Answer: Akbar

22. Sher Shah founded ........ dynasty:
Answer: Sur

23. The founder of Pala dynasty:
Answer: Gopala

24. Bahmani dynasty was founded by:
Answer: Hassan

25. Harihara and Bukka founded ......... empire.
Answer: Vijaynagar

Download Dynasties and Founders Questions and answers in PDF file.







Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

0 comments :

Followers

Notice Board