6/08/2013

Kerala PSC General Knowledge Questions and Answers

General Knowledge [gk] Questions and Answers for preparing all Kerala PSC Examinations.


1. In 1974 India surprised the world by exploding a "nuclear device" in an underground test in ......... state.
Answer: Rajasthan

2. The cheapest transport in India is:
Answer: Water transport

3. Public health and sanitation, under the Indian Constitution fall in ......... list.
Answer: State list

4. The festival kumbhamela is celebrated in:
Answer: Uttar Pradesh

5. Varika Vrika Sahajare ......... these Malayalam poetic lines had been written by:
Answer: Amsi Narayana pillai

6. The largest planet is:
Answer: Jupiter

7. Name the capital of Switzerland:
Answer: Berne

8. Who wrote Asian Drama?
Answer: Gunnar Myr Dal

9. Pneumonia affects:
Answer: Lungs

10. Arms and the man is a drama written by:
Answer: Bernard Shaw

11. One word for a group of islands.
Answer: Archipelago

12. The game chess had its origin in:
Answer: India

13. How many bones are there in the human body?
Answer: 206

14. The first Cricketer who complete 300 one day internationals.
Answer: Wasim Akram

15. Who published ‘Horthus Malabaricus’?
Answer: The Dutch


16. ‘Kovilan’ is the pen name of:
Answer: V.V. Ayyappan

17. Who was the first Education Minister of Kerala State?
Answer: Joseph Mundasseri

18. The Idukki dam is across the river:
Answer: Periyar

19. The first month of the Saka era is:
Answer: Chaithra

20. The production of which commodity was the subject of Brown Revolution?
Answer: Leather

21. The efforts to increase the production of ......... was given the name of Blue Revolution?
Answer: Fish

22. Black Revolution associated with the production of .........?
Answer: Petroleum

23. Operation Flood associated with the increase in the production of .........?
Answer: Milk

24. Who is known as the ‘Father of White Revolution’?
Answer: Dr. Varghese Kurien

25. Which country is the leading producer of vegetables?
Answer: India

26. Which is the major type of soil in India?
Answer: Alluvial Soil

27. Black Soil is best suited for the cultivation of .........?
Answer: Cotton

28. Which country is the leading producer of rice and wheat?
Answer: China

29. Which country is the leading producer of wheat?
Answer: India

30. ......... Is the leading of producer of tea in the world?
Answer: China

31. Which is the major soil type found in Kerala?
Answer: Laterite Soil

32. Which is the leading Rice producer state in India?
Answer: West Bengal

33. Who authored the Bok ‘The One Straw Revolution’?
Answer: Masanobu Fukuoka

34. Who is known as ‘The Father of Organic Farming’?
Answer: Albert Howard





Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

0 comments :

Followers

Notice Board