Solved Question paper of Kerala PSC Junior Inspector of Co-Operative Societies Examination conducted on 2008.


1. The coldest planet:
Answer: Neptune

2. Which country is known as the land of rising sun?
Answer: Japan

3. Who said, “Swaraj is my birthright and I shall have it”?
Answer: Bal Gangadhar Tilak

4. Arjuna Award is associated with:
Answer: Sports and games

5. Buddha was born at:
Answer: Lumbini

6. The planet nearest to the earth:
Answer: Venus

7. Kuchipudi is the dance style originated in:
Answer: Andhra Pradesh

8. The first Indian to win Nobel Prize was:
Answer: Rabindranath Tagore

9. In India, the voting age was reduced from 21 years to 18 years in the year:
Answer: 1988

10. The Chinese pilgrim who visited India during the reign of Harsha:
Answer: Huien Tsang

11. Gupta ruler who adopted the title of Vikramaditya was:
Answer: Chandragupta II

12. Riyal is the currency of:
Answer: Saudi Arabia

13. Long sightedness is rectified by using:
Answer: Convex lens

14. The founder of “Brahma Samaj”:
Answer: Rajaram Mohan Roy

15. The authority of conduct of audit of accounts of a Co-operative Society is vested in .........
Answer: Registrar

16. When a loan is advanced on the basis of immovable property, it is called .........
Answer: Mortgage

17. Direct partnership of government in Co-operative Societies is provided in section ......... of K.C.S. Act.
Answer: 42

18. BDP was proposed by ......... Committee.
Answer: Khusro

19. The final authority of a Co-operative Society is .........
Answer: General Body of Members

20. The headquarters of RAIDCO is at .........
Answer: Kannur


21. Who is considered to be the father of Co- operative movement in India?
Answer: Frederic Nicholson

22. Reserve Bank of India was established in .........
Answer: 1935

23. The First President of the USA:
Answer: George Washington

24. The partition of Bengal was carried out under the rule of:
Answer: Lord Curzon

25. In which liquid does the sodium be kept?
Answer: Kerosene

26. The first woman President of Indian National Congress:
Answer: Annie Besant

27. December 10 is observed as:
Answer: Human Rights Day

28. The region of Kerala where evergreen forests are seen:
Answer: Silent Valley

29. Who wrote the National Anthem of India?
Answer: Rabindranath Tagore

30. UNICEF is the International body concerned with the welfare of:
Answer: Children

31. Ajantha paintings belongs to the period of:
Answer: Guptas

32. Who coined the slogan “ Jai Jawan Jai Kissan”?
Answer: Lal Bahadur Shastri

33. The element present in largest amount in human body is:
Answer: Oxygen

34. Saka era was founded by:
Answer: Kanishka

35. Banking Regulation Act in India was passed in the year .........
Answer: 1949

36. Admission of members in a Co-operative Society is the responsibility of .........
Answer: General Body

37. Property rights for women came into force in India in .........
Answer: 1927

38. ......... is the first process of management.
Answer: Planning

39. Which is the pioneer state in the field of co-operative movement in India?
Answer: Gujarat

40. The Dewan who introduced “American Model Constitution” in Travancore:
Answer: C.P. Ramaswamy lyer

41. The International Court of Justice is located in:

42. “Glimpses of World History” was written by:
Answer: Jawaharlal Nehru

43. The first written rigid constitution in the world:
Answer: The Constitution of USA

44. The largest lake in Kerala:
Answer: Vembanad

45. The gas used to extinguish fire is:
Answer: Carbon dioxide

46. The headquarters of National Co-operative Development Corporation in .........
Answer: New Delhi

47. ......... is the monthly publication of Co-operative Union?
Answer: Kerala Co-operative Journal

48. There are ......... basic principles in co-operation.
Answer: 7

Download the complete Solved Question paper of Kerala PSC Junior Inspector of Co operative Societies Examination conducted on 2008 in PDF file.

www.keralapscblog.com is the Official Government Website of Kerala PSC





Post a Comment

 
Top