Solved Question paper of Kerala PSC Operational Superintendent [Computer] Examination conducted on 17/08/2012.


1. Internet is:
Answer. A world wide interconnected network of computers which use a common protocol to communicate with one another.

2. How long can a filename in Linux be?
Answer. 255 Characters

3. MICR stands for:
Answer. Magnetic Ink Character Reader

4. Which was the computer conceived by Babbage?
Answer. Analytical Engine

5. The process of starting a computer system by loading instructions from a secondary storage device into the computer memory is called:
Answer. Booting

6. Which language is directly understood by the computer without a translation program?
Answer. Machine Language

7. WAN stands for:
Answer. Wide Area Network

8. The capacity of 3.5 inch floppy disk is:
Answer. 1.44 MB

9. MSI stands for:
Answer. Medium Scale Integrated Circuit

10. According to Boolean Theorems X + XY is equal to:
Answer. X

11. The language that helps the user to access data from a database is:
Answer. DML

12. The logical design of a database is called:
Answer. Schema


13. How many categories of operators are there in JAVA?
Answer. 4

14. The default package that is implicitly called in JAVA program is:
Answer. Java.io

15. Which operator is used to create an array in JAVA?
Answer. New

16. RS-232 is a popular standard used for........... Communication:
Answer. Both synchronous and asynchronous

17. The number of changes in the signal per second is called:
Answer. Baud rate

18. What is the central device in star topology?
Answer. Hub/Switch

19. ISDN is an example of ............. network:
Answer. Circuit switched

20. The gate which is called a universal gate:
Answer. NAND

21. The number of bits that a computer can process at a time is called:
Answer. Wordlength

22. URL stands for:
Answer. Uniform Resource Locator

Download the complete Solved Question paper of Kerala PSC Operational Superintendent Examination in PDF file.








Post a Comment

 
Top