Solved Question paper of Kerala PSC Forest Guard Examination conducted on 2007.


1. Indian state with the largest area under forest:
Answer. Madhya Pradesh

2. Largest Zoo in India is at:
Answer. Calcutta

3. “Point Calimere” is a wild life and bird sanctuary situated in which Southern State of India?
Answer. Tamil Nadu

4. Which ocean is nicknamed as “Herring Pond”?
Answer. Atlantic Ocean

5. Fear of wild animals is a phobia called:
Answer. Agrizoophobia

6. World Animal Welfare Day is on:
Answer. October 4

7. The “Atlas” bone in the human body is located in:
Answer. Neck

8. The Blue colour of the sky is due to:
Answer. Scattering of light

9. The instrument used to record the growth of plants:
Answer. Crescograph

10. Solar energy is received by the earth through:
Answer. Radiation

11. Gir Forest in India is in:
Answer. Gujarat

12. World environment day is on:
Answer. June 5

13. The lady known as the “Grand Old Lady of Indian Nationalism” is:
Answer. Sarojini Naidu

14. The Konkan railway has been constructed between:
Answer. Mangalore and Mumbai

15. Panchasheel Agreement was signed between:
Answer. India and China

16. The first Governor General of Independent India is:
Answer. Lord Louis Mountbatten

17. The first Indian state formed on the basis of language:
Answer. Andhra Pradesh

18. The woman first to be featured an an Indian stamp:
Answer. Mirabai

19. Which is known as the “ Heart and Soul” of the Indian Constitution?
Answer. Right to constitutional remedy

20. The person who gave the call “ Dilli Chalo”:
Answer. Subhash Chandra Bose

21. The district of Kerala which has no coast line:
Answer. Kottayam

22. Kerala Forest Research Institute is in:
Answer. Thrissur

23. The first novel in Malayalam:
Answer. Kundalatha

24. Periyar wild life sanctuary is situated in:
Answer. Idukki

25. The author of the biography “Wings of Fire”:
Answer. A.P.J. Abdulkalam

26. The first Indian postage was released in:
Answer. 1854

27. Who is called the “Second Ashoka”?
Answer. Kanishka

28. The boundary line between India and Pakistan is called:
Answer. Radcliffe Line

29. The year in which Doordarshan started Malayalam programmes in Kerala:
Answer. 1984

30. The first lady to become the Chief Justice of Kerala:
Answer. Sujatha Manohar

Download the complete Solved Question paper of Kerala PSC Forest Guard Examination conducted on 2007 in PDF file.

Kerala PSC Questions





Post a Comment

 
Top