Solved Question paper of Kerala PSC District Education Officer Examination conducted on 19th April 2007.


1. The largest state of India:
Answer: Rajasthan

2. The city known as the Manchester of India?
Answer: Ahmedabad (Gujarat).

3. The day celebrated as Women’s day:
Answer: March 8

4. Ponds look shallow because of:
Answer: Refraction

5. Ibn-Batuta the famous Arab Scholar visited India during the reign of:
Answer: Muhammed Bin Tughlaq

6. Hypernetropia means:
Answer: Long sightedness

7. The founder of Shantiniketan?
Answer: Rabindranath Tagore

8. Diffuse of light in atmosphere takes place due to:
Answer: Dust particles

9. Grand Slam is related to:
Answer: Tennis

10. The gland of the body responsible for secreting insulin:
Answer: Pancreas

11. Ornithology means that branch of science that deals with the study of:
Answer: Birds

12. The first president of Indian National Congress:
Answer: W.C. Banerjee

13. Kalidasa the great Sanskrit poet was a member of the court of an Indian king. The name of the king:
Answer: Chandragupta II

14. Kerala State was formed in:
Answer: 1956 Nov. 1

15. “By gaining independence we have lost our power to blame the British. If anything goes wrong, we are responsible now.” These are the words of:
Answer: Dr. Rajendra Prasad

16. The instrument used to measure atmospheric pressure:
Answer: Barometer

17. Lunar eclipse occurs when:
Answer: Earth comes between Sun and Moon

18. Ajanta and Ellora caves are in:
Answer: Maharashtra

19. Seismograph is used to measure:
Answer: Earthquake

20. The strait that separates India from Sri Lanka:
Answer: Malacca

21. Dialysis is the treatment given to a patient suffering from:
Answer: Kidney problem

22. Sodium chloried is the chemical name of:
Answer: Commonsalt

23. The country which is called as the country of white elephants?
Answer: Thailand

24. Classical dance form Kathkali comes from the state of:
Answer: Kerala

25. The first woman who received Bharat Ratna:
Answer: Indira Gandhi

26. ‘Discovery of India’ written by?
Answer: Jawaharlal Nehru

27. Vinegar is chemically known as:
Answer: Ethanaoic acid

28. The state in India which is the largest producer of coffee:
Answer: Karnataka

Download the complete Solved Question paper of Kerala PSC District Education Officer Examination conducted on 19th April 2007 in PDF file.

DEO Exam






Post a Comment

  1. could u please send me the postal assistant answer key

    ReplyDelete
  2. Seismograph is used to measure earthquake...not rain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for your information, We made the correction.

      Delete

 
Top