Some Confusing GK Questions and answers for preparing all Competitive Examinations.


1. Which is the world’s largest structure composed of living entities?
Answer: The Great Barrier Reef

2. Which is the largest living felid?
Answer: Amur Tiger (Siberian Tiger)

3. The ritualized fighting between the young males of which animals is known as ‘boxing’?
Answer: Kangaroos

4. Which chemical is used to draw and write in the glasses?
Answer: Hydroflouric Acid

5. Which chemical was historically known as ‘White vitriol and goslarite’?
Answer: Zinc Sulphate

6. The substance which is a chemical compound that tends to shrink or construct body tissues, usually after topical medicinal application is known as …………..?
Answer: Astringent

7. Rattus is the scientific name of ……………?
Answer: Black rat

8. What is used for the cryopreservation of blood, reproductive cells and other biological samples?
Answer: Liquid nitrogen

9. Who is the author of ‘Gathering Storm’?
Answer: Winston Churchill

10. Who raised the slogan ‘Each one Teach One’?
Answer: A.P.J Abdulkalam

11. Which is the main constituent of cement?
Answer: Tricalcium silicate

12. Which country’s national flower is sunflower?
Answer: Ukraine

13. Which is widely held to be the first national park in the world?
Answer: Yellowstone National Park (USA)

14. Which is the highest valued currency unit in the world?
Answer: Kuwait Dinar

15. Whose epitaph reads ‘Dedicated her all to India’?
Answer: Sister Nivedita

16. Which Sikh Guru was known as ‘Hind di Chadar’ (The Shield of India)?
Answer: Guru Tegh Bahadur

17. Which cereal growing in arid conditions is known as ‘Poor man’s miracle food’?
Answer: Ragi or Finger Millet

18. What is the name of the cancer awareness programme launched by Yuvraj Singh to fight the stigma attached to the disease?
Answer: YouWeCan

19. Whose efforts lie at the genesis of the famous Chipko Movement?
Answer: Ghandi Prasad Bhatt

20. “The true sign of intelligence is not knowledge but imagination” – whose words are these?
Answer: Albert Einstein

21. Name the ‘Waterman of India’, whose pioneering efforts in water harvesting and community based water management have led to the revival of five rivers in Rajasthan?
Answer: Rajendra Singh

22. What is Fluosol, which is milky in colour?
Answer: Artificial Blood substitute

23. Which legendary Indian wrestler is nicknamed ‘Pocket Dynamo’?
Answer: K.D Jadhav

24. Which Indian Mathematician is called as “The Euclid of India”?
Answer: Bhaskaracharya

25. The central point of India is located near the city …………….?
Answer: Jabalpur (Madhya Pradesh)





Post a Comment

  1. sir you done good work
    sir i need your number
    bcs my wife also attempt this year punjab pcsexam

    ReplyDelete

 
Top