SSC Multitasking [Non Technical] Exam Solved Paper


1. The 2004 Olympics were held in:
(a) Bangkok
(b) Rome
(c) Athens
(d) Nagasaki
Answer. Athens

2. Who headed the committee appointed on Kargil War:
(a) Gen. V. P. Malik
(b) Gen. S. K. Sinha
(c) K. Subramanyam
(d) K. C Panth
Answer. K. Subramanyam

3. The C K. Nayudu Trophy is related to the sport of:
(a) cricket
(b) Hockey
(c) Football
(d) Chess
Answer. cricket

4. New York is situated on the river:
(a) Hudson
(b) Thames
(c) Danube
(d) Tigris
Answer. Hudson

5. "The Woman of the Millennium" selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is:
(a) Margaret Thacher
(b) Hillary Clinton
(c) Chandrika Kumaratunga
(d) Indira Gandhi
Answer. Indira Gandhi

6. The General Assembly of United Nations meets:
(a) Once a year
(b) twice a year
(c) thrice a year
(d) Once in five years
Answer. Once a year

7. The Common Wealth Games 2002 held in:
(a) Toranto
(b) Manchester
(c) Tokyo
(d) Canberra
Answer. Manchester

8. All India Radio commenced operations in:
(a) 1926
(b) 1936
(c) 1945
(d) 1947
Answer. 1936

9. The "Killer Instinct" is written by:
(a) Sulakshan Mohan
(b) M.K.Santanam
(c) O.P.Sabharwal
(d) Subash Jain
Answer. O.P.Sabharwal

10. The Secretary-General of UN is appointed by the:
(a) Security Council
(b) Trusteeship Council
(c) General Assembly
(d) World Bank
Answer. General Assembly

11. Postal Voting is otherwise called:
(a) external voting
(b) secret voting
(c) plural voting
(d) proxy voting
Answer. proxy voting

12. The Common Wealth of Independent states (CIS) consists of …………… republics
(a) 10
(b) 11
(c) 12
(d) 13
Answer. 12

13. Which of the following harbours is considered as the world's finest natural harbour
(a) Sydney harbour
(b) Toronto harbour
(c) New Jersy harbour
(d) Singapore harbour
Answer. Sydney harbour

14. Who invented Radar
(a) Henrey Backquerel
(b) Max Planck
(c) Robert Watson Watt
(d) Humphrey Davy
Answer. Robert Watson Watt

15. Sandal Wood trees are mostly found in ………………
(a) Trophical Evergreen Forests
(b) Tropical most Decidous
(c) Alpine forests
(d) Trophical Thorn Forests
Answer. Trophical Thorn Forests

16. Which of the following countries is a land locked country in South America
(a) Ecuador
(b) Peru
(c) Uruguay
(d) Bolivia
Answer. Bolivia

17. Canary Islands belongs to:
(a) Norway
(b) Spain
(c) New Zealand
(d) Portugal
Answer. Spain

18. Titan is the largest natural satellite of planet
(a) Mercury
(b) Venus
(c) Saturn
(d) Neptune
Answer. Saturn

19. Which of the following planets rotates clock wise?
(a) Pluto
(b) Jupiter
(c) Venus
(d) Mercury
Answer. Venus

20. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly
(a) 101 km
(b) 111 km
(c) 121 km
(d) 125 km
Answer. 111 km


21. The earliest known Indian script is:
(a) Mori
(b) Devanagari
(c) Brahmi
(d) Kharosti
Answer. Brahmi

22. How many times the preamble was amended
(a) once
(b) twice
(c) thrice
(d) four times
Answer. once

23. The term socialist was added in the Preamble by the ………….. amendment
(a) 40
(b) 42
(c) 44
(d) 49
Answer. 42

24. The state with the lowest population in India is:
(a) Goa
(b) Tripura
(c) Mizoram
(d) Sikkim
Answer. Sikkim

25. Which person or organisation received the Nobel Prize three times so far?
(a) Medame Curie
(b) Linus Pauling
(c) Alexender Flemming
(d) International Committee of the Redcross
Answer. International Committee of the Redcross

26. The Finance Commission is appointed for every ………… year
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Answer. 5

27. Under which five year plan did agriculture show a negative growth
(a) first plan
(b) second plan
(c) third plan
(d) fourth plan
Answer. third plan

28. Who is the founder of the Capital city of Agra
(a) Akbar
(b) Babar
(c) Sikinder Lodi
(d) Mubarak Shah Sayyad
Answer. Sikinder Lodi

29. The first tide generated electricity project was established at
(a) Vizhinjam, Kerala
(b) Mangalore, Karnataka
(c) Paradeep, Orissa
(d) Vishakapattanam
Answer. Vizhinjam, Kerala

30. National Institute of Oceanography is located in:
(a) Calcutta
(b) Chennai
(c) Mangalore
(d) Panaji
Answer. Panaji

31. The first country to legalize medically assisted suicide is:
(a) Switzerland
(b) New Zealand
(c) USA
(d) Netherlands
Answer. Netherlands

32. The tomb of Babur is at:
(a) Kabul
(b) Lahore
(c) Multan
(d) Larkhana
Answer. Kabul

33. The joint session of the two houses is presided by
(a) the speaker
(b) the president
(c) chairman of Rajyasabha
(d) none of these
Answer. the speaker

34. The Gandhara school of Art was influenced most by the:
(a) Greeks
(b) Shakas
(c) persians
(d) Kushans
Answer. Greeks

35. The Simon Commission was appointed in:
(a) 1927
(b) 1928
(c) 1929
(d) 1930
Answer. 1929

36. Sikkim became a full fledged state of the Indian Union, in the year:
(a) 1972
(b) 1973
(c) 1974
(d) 1975
Answer. 1975

37. Who is the founder of Mahabalipuram
(a) Rajaraja Chola
(b) Mahendra Varman
(c) Narsimha Varman
(d) Narsimha Chola
Answer. c Narsimha Varman

38. The 189th member of United Nations is:
(a) Palau
(b) Tuvalu
(c) Soloman Islands
(d) Nauru
Answer. Tuvalu

39. When was Burma separated from India?
(a) 1947
(b) 1942
(c) 1937
(d) 1932
Answer. 1937

40. Which of the following country has more than 55,000 lakes:
(a) Poland
(b) Denmark
(c) Finland
(d) Norway
Answer. Finland

41. OVL implies:
(a) Oil discovery organ of ONGC
(b) A new species of virus
(c) A term used in One Day Cricket
(d) A new banking company
Answer. Oil discovery organ of ONGC

42. Which of the following involves chemical change?
(a) Rusting of iron
(b) Burning of wood
(c) Reduction of wood
(d) All the three
Answer. All the three

43. Which of the following cave paintings is the oldest?
(a) Bhimbetka
(b) Ellora
(c) Ajanta
(d) Chittnnavasal
Answer. Ajanta

44. Leprosy has been eliminated from India, as:
(a) There was no case of leprosy in 2005
(b) World Health Organization (WHO) has declared so
(c) The current rate of Incidence has been reduced by 1 out of 10,000
(d) All the patients have been identified for treatment
Answer. The current rate of Incidence has been reduced by 1 out of 10,000

45. The major producer of cardamom in India is:
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Assam
Answer. Kerala

46. Which of the following is a submarine of the Indian Navy
(a) INS Virat
(b) INS Sindhurakshk
(c) INS Rajali
(d) INS Vikrãnt
Answer. INS Sindhurakshk

47. Which of the following Indian classical dances derived its name from the name of place of its origin?
(a) Manipuri
(b) Kathkali
(c) Odissi
(d) Kuchipudi
Answer.

48. Who among the following has been created record in aviation history for the longest uninterrupted flight
(a) JRDTata
(b) Ratan Tata
(c) Vijay pat Singhania
(d) Steve Fosset
Answer. Vijay pat Singhania

49. Which of the following countries is not a member of G8?
(a) Russia
(b) Britain
(c) Spain
(d) Canada
Answer. Spain

50. Who was the first woman Prime Minister in the world
(a) Indira Gandhi
(b) Sirimavo Bhandarnaike
(c) Margaret Thatcher
(d) Benzlr Bhutto
Answer. Sirimavo Bhandarnaike

Download this Solved Question Paper in PDF file.

SSC Exam

Post a Comment

 
Top