Model Questions and answers related to Chemicals in Everyday Life for preparing the upcoming Assistant Grade Examination.


1. When copper sulfate is mixed with lime, it is known as ..........?
Answer. Bordeaux mixture

2. What is the most common use of Bordeaux mixture?
Answer. Fungicide

3. What is known as the ‘King of the Chemicals’?
Answer. Sulphuric Acid

4. What is the scientific name of Aspirin?
Answer. Acetylsalicylic acid

5. Who is credited with isolating aspirin for the first time?
Answer. Felix Hoffmann

6. Which is the oldest analgesic in use?
Answer. Aspirin

7. Chloroacetophenone is an example for ..........?
Answer. Lachrymatory agent (Tear Gas)

8. What is also known as ‘Cardice or Card Ice’?
Answer. Dry Ice

9. What is the primary use of dry ice?
Answer. Cooling agent

10. As highly reactive and flammable, which metal is typically stored in mineral oil?
Answer. Lithium

11. What is the main component of shells of marine organisms, snails, coal balls, pearls, and egg shells?
Answer. Calcium carbonate

12. Which is the most important green house gas?
Answer. Carbon dioxide

13. Which gas is used to produce soda water?
Answer. Carbon dioxide

14. Which chemical is known as Hypo?
Answer. Sodium Thiosulphate

15. Which chemical is the most common photographic fixer?
Answer. Hypo


16. What is added to reduce the acidity of the soil?
Answer. Lime

17. The chemical used to reduce the alkaline nature of the soil is:
Answer. Aluminium Sulphate

18. What is the optimum soil PH range for the most plants?
Answer. 6 to 7.5

19. What turns blue litmus paper into red?
Answer. Acids

20. Red litmus paper turns blue under .......... conditions?
Answer. Basic (Alkaline)

21. Which chemical is used for the preservation of biological specimen?
Answer. Formalin

22. The alcohol which is present in the alcoholic beverages is ..........?
Answer. Ethanol (Ethyl Alcohol)

23. What is ‘Laughing gas’?
Answer. Nitrous oxide

24. What is used as eyewash?
Answer. Boric Acid

25. Which element is used for manufacturing computer chips, solar cells and trancistors?
Answer. Silicon

26. Benzodiazepine is the most commonly used ..........?
Answer. Psychoactive drug (Sleeping pill)

27. Which chemical is used for the artificial ripening of fruits?
Answer. Calcium carbide






Post a Comment

 
Top