4/25/2013

Current Affairs April 2013

Current Affairs April 2013 in PDF

Current Affairs April 2013 Questions and Answers for preparing PSC | SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.


You can Download Current Affairs April 2013 Questions and answers in a Single PDF file (9 Pages) from the Link provided at the Bottom :)


1. Which team won the Vijay Hazare trophy 2013?
Answer. Delhi

2. Name the Venezuelan President who died recently?
Answer. Hugo Chavez

3. Who won the Celebrity Cricket League 2013?
Answer. Karnataka Bulldozers

4. Who won the WGC Cadillac Championship 2013?
Answer. Tiger Woods

5. Who is sworn in as the new governor of Bihar?
Answer. DY Patil

6. Who is sworn in as the new governor of Tripura?
Answer. Devanand Konwar

7. Who is sworn in as the new governor of Kerala?
Answer. Nikhil Kumar

8. Who is sworn in as the new governor of Odisha?
Answer. SC Jamir

9. Who is sworn in as the new governor of Nagaland?
Answer. Ashwani Kumar, He was the former Director of the CBI.

10. Who is honoured with Indira Gandhi Peace Prize recently?
Answer. Ela Bhatt, founder of the Self Employed Women’s Association (SEWA), was presented with the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for the year 2011 by the President of India, Pranab Mukherjee.

11. Who won the 2013 Malaysian Grand Prix?
Answer. Sebastian Vettel

12. Which are the two elements that added to the Periodic Table recently?
Answer. Flerovium and Livermorium

13. Who was crowned the Femina Miss India World 2013?
Answer. Navneet Kaur Dhilon

14. Who won the Miss India International 2013?
Answer. Zoya Arfoz

15. Who is the Chairman of National Innovation Council in India?
Answer. Sam Pitroda

16. Who is the present Chief Justice of Orissa high court?
Answer. Chokalingam Nagappan

17. Name the personalities who have launched global sim card ‘Jaxtr SIM’ for international travelers:
Answer. Sabeer Bhatia and Yogesh Patel

18. When is the First International Happiness Day celebrated?
Answer. 20th March 2013

19. Who is chosen for Saraswati Samman award 2013?
Answer. Sugathakumari

20. Which Indian state made Malayalam must for its government jobs?
Answer. Kerala

21. Who is named as world’s richest footballer with a net worth of $260 Million?
Answer. David Beckham

22. Where in China 48 metre high Buddha statue was built?
Answer. Xingzi County of Jiujiang City

23. Who was named ‘Sportsperson of the year’ by Tata Steel for her achievements on the occasion of 174th birth anniversary of Jamsetji Nusserwanji Tata?
Answer. Deepika Kumari

24. Who won the inaugural Physics Journalism Prize sponsored by the Institute of Physics and Science and Technology Facilities Council?
Answer. Anil Ananthaswamy

25. Who was sworn in as Kenya’s 4th president?
Answer. Uhuru Muigai Kenyatta

26. Which former British Prime Minister popularly known as the ‘Iron Lady’ passed away on April 8?
Answer. Margaret Thatcher.
Note: She was the longest serving British prime minister (1979-1990) of the 20th century and is the only woman to have held the office.

27. Who is appointed as Prime Minister of Lebanon?
Answer. Tamam Salam

28. Which country will host ICC World T20 2014?
Answer. Bangladesh

29. Who won the gold medal in the men’s triple jump in the season opening Indian Grand Prix?
Answer. Renjith Maheswary

30. Who is appointed as President of International Chamber of Commerce?
Answer. Rajan Bharti Mittal

31. Who is elected as president of Paraguay?
Answer. Horacio Cartes

32. Who is the lady popularly known as "Human Computer", she died on 21st April 2013?
Answer. Shakuntala Devi

33. Who developed the world’s lightest substance recently?
Answer. Chinese scientists have developed the world’s lightest substance “carbon aerogel” with a density only one sixth of that of the air. Scientists at Zhejiang University produced the solid material which has a density of only 0.16 mg/cubic centimetre, breaking the previous record of the world’s lightest material held by graphite aerogel. The graphite aerogel was developed by German scientists last year with a density of 0.18 mg/cubic centimetre.

34. Who won the Prestigious Templeton Prize 2013?
Answer. Desmond Tutu.
Note: South Africa’s Archbishop Emeritus Desmond Tutu has won “2013 Templeton Prize” for his lifelong work in promoting love and forgiveness.

35. Rahi Sarnobat won a Gold medal in 25-M Pistol Event
Note: Rahi Sarnobat clinched the first gold for India in International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup in Korea on 5 April 2013. She defeated Kyeongae Kim 8-6 in 25m pistol final. She is the first pistol shooter from India who won the Gold in World Cup.

36. World Health Day was Celebrated on 7th April.
Note: World Health Day is celebrated every year on April 7, under the sponsorship of the World Health Organization (WHO).

37. Who got the Dada Saheb Phalke Award 2012?
Answer. Hindi film actor Pran Krishan Sikand got the prestigious Dadasaheb Phalke Award for 2012. The 93 year old actor, popularly known as Pran, will be the 44th recipient of the top most film award in India.

38. Who is elected as the President of Venezuela recently?
Answer. Nicolas Maduro

39. India’s first and only Women Chief Election Commissioner ……………. passed away recently?
Answer. Ramadevi

40. The 2013 SAARC literature festival was hosted by which place?
Answer. Agra

41. The President of Bangladesh who passed away recently?
Answer. Zillur Rahman

42. Which are the three North Eastern states where new High Courts have been set up?
Answer. Tripura, Meghalaya and Manipur

43. World Earth Hour was observed from 8.30PM to 9.30PM On:
Answer. March 23

44. World Water Day was observed on:
Answer. March 22

45. World Tuberculosis Day was observed on:
Answer. March 24

46. Najib Mikati, who resigned recently was the Prime Minister of:
Answer. Lebanon

47. The recently announced National Tourism Award 2011-12 for the Best Rural Tourism Project has been bagged by:
Answer. Kumarakom

48. The president of Egypt who visited India recently?
Answer. Mohamed Morsi

49. The renowned African novelist and author of ‘Things Fall Apart’ who passed away recently?
Answer. Chinua Achebe

50. Who is appointed as India’s new permanent representative to the United Nations?
Answer. Asoke Kumar Mukerji

51. Who has been appointed as the chairman of Lalit Kala Academy?
Answer. Kalyan Kumar Chakravarty

52. Who are the three personalities recently selected by the Indian Parliamentary Group for the Outstanding Parliamentarian Award?
Answer. Arun Jaitley (2010), Karan Singh (2011) and Sharad Yadav (2012)

53. Who is the richest person of the world, as per the ranking released by the Forbes Magazine?
Answer. Carlos Slim (Mexico)

54. The famous Kathakali artist and Padmabhushan recipient who passed away recently?
Answer. Kalamandalam Ramankutty Nair

55. Which team won the recently held Santosh Trophy Football tournament?
Answer. Services

56. Who has been sworn in as the Chief Minister of Tripura for the fourth consecutive time?
Answer. Manik Sarkar

57. Which Indian Research Centre has announced that it is currently developing the largest magnet in the World?
Answer. Bhabha Atomic Research Centre. The magnet, weighing 50,000 tonnes, is being developed for the Neutrino Observatory to be set up in Tamilnadu.

58. The newly released Book, “Walking With Lions, Tales from a Diplomatic Past” is written by:
Answer. K. Natwar Singh

59. The president of India was the Chief Guest at the Independence Day celebrations of …………….. on March 2012.
Answer. Mauritius

60. Who has been elected as the new Pope of the Catholic Church?
Answer. Jorge Mario Bergoglio from Argentina. He has chosen the name ‘Francis’.

61. India’s first indigenously developed subsonic cruise missile:
Answer. Nirbhay. The test firing of the missile on March 12 achieved partial success.

62. …………. was selected as the best feature film for the 60th National Film Awards?
Answer. Paan Singh Tomar (Hindi) directed by Tigmanshu Dhulia

63. Which state assembly has started year long celebrations to mark 50 years of its inception?
Answer. Goa

64. Who has been appointed as the President of the People’s Republic of China?
Answer. Xi Jinping and Li Keqiang has been appointed as the country’s new Prime Minister.

65. Who has been elected as the new chairman of the Confederation of Indian Industry (CII)?
Answer. S. Gopalakrishnan

66. The Indian who has been appointed as the World Editor of the Time Magazine?
Answer. Bobby Ghosh, He is the first non American World Editor in TIME’s history.

67. The current winners of Sultan Azlan Shah Hockey Tournament?
Answer. Australia

68. Who scored the fastest debut century test cricket?
Answer. Shikhar Dhawan

69. Which Malayalam film bagged the National award for the best film on social issues?
Answer. Spirit, directed by Renjith

70. The world’s largest biogas plant has been inaugurated in?
Answer. Finland, It has a capacity of 140 MW.

71. Which state celebrated its foundation day as Utkal Divas on April 1?
Answer. Odisha.
Note: It was established as a province in the British India on April 1, 1936.

72. The National Thermal Power Corporation (NTPC) commissioned its first solar power plant in:
Answer. Dadri, Uttar Pradesh

73. The 5th BRICS summit was recently held at:
Answer. Durban, South Africa (March 26-27).
Note: The member states of BRICS are Brazil, Russia, India, China and South Africa.

74. The Indian space scientist who has been inducted into the prestigious Satellite Hall of Fame, Washington:
Answer. U.R Rao, He is the first Indian to get this rare honour.

75. The Italian foreign minister who resigned over the government’s decision to return the two Italian marines to India?
Answer. Giulio Terzi

76. The Supreme Court of India rejected the plea of the Swiss based drug company …………… to patent the cancer drug called Glivec.
Answer. Novartis

77. Which gulf country has recently enforced the new labour law named ‘Nitaqat (Naturalisation)’, which affects a huge number of Indians working there?
Answer. Saudi Arabia

78. Sukumari, the veteran film actor who passed away recently, had made her debut at the age of 10 through the Tamil movie…………..
Answer. Oru Iravu

79. Malala Yousafzai has recently signed a deal to publish her autobiography titled …………..
Answer. I Am Malala

80. World Autism Awareness Day was observed on:
Answer. April 2

81. In which state has the NTPC decided to set up India’s first geothermal plant?
Answer. Chhattisgarh

82. Hamadi Jebali, the Prime Minister of …………., has resigned after failing to form a non-partisan government.
Answer. Tunisia

83. The Government of Kerala has recently amended the Kerala Abkari Act by raising the age for buying and selling liquor to ………….
Answer. Twenty One. The age limit was previously eighteen.

84. Who was presented with Ezhuthachan Puraskaram, Kerala Government’s highest literary honour, on Feb 18?
Answer. Atoor Ravi Varma

85. …………… has been declared as the first e-district in Kerala?
Answer. Ernakulam

86. The Kerala State award for the Best feature film was bagged by the movie ……………
Answer. Celluloid.

87. Angelo Mathews has been appointed as the captain of the Cricket team of:
Answer. Srilanka. He replaced Mahela Jayawardene.

88. India’s new stock exchange, …………. Started trading shares on February 11.
Answer. MCX-Stock Exchange (MCX-SX)
Note: MCX stands for Multi Commodity Exchange. This is India’s third national level stock exchange, after Bombay Stock Exchange (BSE) and the National Stock Exchange (NSE).

89. The code name given to the entire plan of the execution of Afsal Guru, the parliament attack convict:
Answer. Operation Three Star

90. The Ministry of Forests and Environment of India has given clearance to the Tawang Hydroelectric Project Phase II. In which state is the project situated?
Answer. Arunachal Pradesh

91. The Special Olympics World Winter Games was held from Jan 29 to Feb 5 in:
Answer. Pyeong Chang, South Korea.

92. World’s tallest Mahatma Gandhi statue was unveiled on Feb 15 in:
Answer. Patna, Bihar

93. Which Indian economist has recently received France’s highest civilian award, ‘Commandeur de la Legion d’Honneur’ (Legion of Honour)?
Answer. Amartya Sen

94. Rafael Correa has been re-elected for a third time as President of:
Answer. Ecuador

95. World Health Day was observed on:
Answer. April 7

96. Who has taken over as the new Chairman of NASSCOM (National Association of Software Services Companies)?
Answer. Krishnakumar Natarajan

97. Which company launched the electric car named e2o?
Answer. Mahindra & Mahindra

98. India started Visa on Arrival (VoA) facility from April 1 for the senior citizens of which neighboring country?
Answer. Pakistan

99. NPHCE, the newly launched programme by the Ministry of Health & Family Welfare of India stands for:
Answer. National Programme for the Health Care of the Elderly.

100. Which Booker prize winning novelist and screenwriter known for the novel ‘Heat and Dust’ passed away recently?
Answer. Ruth Prawer Jhabvala.

101. Who has created history by becoming the first Indian on a solo non-stop trip across the world in a sail boat?
Answer. Lieutenant Commander Abhilash Tomy

102. Miss Universe 2012 is:
Answer. Olivia Culpo

103. The recipient of Bharath Muni Samman 2012 is:
Answer. Hema Malini

104. Pranab Mukherjee: The All Season Man was written by whom?
Answer. Sukhendu Sekar Ray

105. The new Chief Minister of Himachal Pradesh is:
Answer. Virbhadra Singh

106. The Director of Film ‘Life of Pi’?
Answer. Ang Lee

107. The new Director of Central Bureau of Investigation (CBI) is:
Answer. Ranjith Sinha

108. The new Director General of the Border Security Force (BSF) is:
Answer. Subash Joshi

109. ‘Controversially Yours’ was written by:
Answer. Shuhaib Aktar

110. ‘Broken Republic’ was written by:
Answer. Arundhati Roy

111. I.K Gujral’s autobiography is:
Answer. Matters of Discretion

112. Which country is set to launch first solid fuel rocket by 2016?
Answer. China

113. At which location, India’s first all Women Post Office was recently inaugurated?
Answer. New Delhi

114. Which was the theme for ‘International Women’s Day 2013’?
Answer. ‘A Promise is a promise: Time for action to end violence against women.’

115. Which Indian was awarded SAARC Literature Award in 2013?
Answer. Abhay. K

116. Recently, which state government has announced a new scheme called Kanyasri Prakalpa, to encourage girls towards higher education?
Answer. West Bengal

117. Recently, who was re-elected for a second term as IAEA Chief?
Answer. Yukiya Amano

118. Recently, which country, the giant Atacama Large Millimeter/sub millimeter Array (ALMA) telescope is unveiled?
Answer. Chile

119. Who is selected for the prestigious Jnanpith award for the year 2012?
Answer. Ravuri Bharadhwaja for his contributions to Telugu literature.


Please take 10 seconds to Like us on Facebook and Follow us on Google+ as a token of favor for our small effort. You will get free Current affairs Questions and Answers in Every Month from www.keralapscblog.com, so subscribe us via Email and keep visiting.


Download Current Affairs April 2013 in PDF file.

Current Affairs April 2013



Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

0 comments :

Followers

Notice Board