Expected Model Questions and Answers for preparing the upcoming company/ Corporation Assistant Grade Examination.


1. Agriculture and allied sectors accounted for what percentage of total workforce of India?
Answer. 50 Percentage

2. India ranks ............ in worldwide farm output?
Answer. Second

3. Agriculture and allied sectors like forestry and fisheries accounts for ............ % of the GDP?
Answer. 16%

4. Who is known as ‘The Father of Green Revolution’?
Answer. Norman Borlaug

5. Who was the first to use the term ‘Green Revolution’ in 1968?
Answer. William Gaud

6. Green Revolution began in :
Answer. Mexico

7. Where is the headquarters of the International Rice Research Institute (IRRI)?
Answer. Los Banos

8. Which rice variety developed by the IRRI was dubbed ‘Miracle Rice’?
Answer. IR-8

9. Who is known as ‘The Father of Indian Green Revolution’?
Answer. M.S Swaminathan

10. Who was the first Indian to become the Director General of the IRRI?
Answer. M.S Swaminathan

11. Which Indian state was selected first for the implementation of Green Revolution?
Answer. Punjab

12. Which are the major Kharif crops?
Answer. Paddy, Millet, Maize, Sugarcane and Soybean

13. The Agricultural crops sown in winter and harvested in the summer are known as:
Answer. Rabi crops

14. Which are the major Rabi crops?
Answer. Wheat, Barley, Gram, Mustard and Linseed

15. Kharif crops are sown in the ............ Season?
Answer. Monsoon


16. ‘Yellow Revolution’ aimed at the increase of the production of ............
Answer. Oil seeds

17. White Revolution was associated with ............
Answer. Milk production

18. What was the name given to the efforts to increase the production of eggs and poultry?
Answer. Silver Revolution

19. With which agriculture sector was the ‘Silver Fibre Revolution’ associated?
Answer. Cotton Production

20. ‘Round Revolution’ was the name given to the efforts to increase the production of ............?
Answer. Potato

21. The effort to increase the production of meat and tomato was given the name ............?
Answer. Red Revolution

22. ‘Pink Revolution’ was associated with ............ ?
Answer. Pharmaceuticals

23. What was the name given to the efforts to increase the production of fertilizers?
Answer. Grey Revolution

24. Golden Fibre Revolution was was associated with the production of ............?
Answer. Jute

25. The name given to the efforts to increase the production of honey was ............?
Answer. Golden Revolution






Post a Comment

 
Top