Indian history related model questions and answers for preparing Kerala PSC Company Corporation Board Assistant Grade Examination.


1. Who was the Governor-General of India when Coorg was annexed?
Ans. Lord William Bentick, It was annexed in 1834

2. Gopalakrishna Gokhale died in:
Ans. 1915

3. Dalai Lama fled to India in:
Ans. 1959

4. The Viceroy known as the Saviour of the Punjab?
Ans. Sir John Lawrence

5. Who was the finance minister of Lord Rippon?
Ans. Sir Evelyn Baring

6. Who were known as the ‘Pioneers of Eastern Adventure’?
Ans. The Portuguese

7. Name the city which is called as the first ‘Oriental Mart’ in the world?
Ans. London

8. The first English Coal mine was opened at:
Ans. Raniganj , It was opened in 1820

9. Name the Governor General of India when the Hindu Widow Remarriage Act was passed?
Ans. Lord Delhousie , It was passed in 1856

10. Who founded the Banaras Sanskrit College in 1792?
Ans. Jonathan Duncan

11. Name the Governor General who gave official sanction to the education of girls in India?
Ans. Lord Delhousie

12. The Act which created the first official legislation in India?
Ans. Charter Ac t of 1853


13. The practice of holding ICS examinations simultaneously in England as well as in India began in:
Ans. 1922

14. Name the Viceroy who was responsible for the beginning of the system of state railways?
Ans. Lord Mayo

15. When did the British abandon the Downward Filtration Theory?
Ans. 1854

16. The original name of Ramakrishna Paramhamsa?
Ans. Gadadhar Chatopadhyay

17. Who founded the Deccan Education Society in 1884?
Ans. G.G Agarkar

18. Name the founder of the Seva Samiti Boy Scouts Association in 1914 at Bombay?
Ans. Shri Ram Bajpai

19. Who wrote the novel ‘Ghare Baire’?
Ans. Rabindranath Tagore

20. The first English factory in South India was at:
Ans. Masulipatam

21. Who was the first person to use the term ‘Indus Civilization’?
Ans. John Marshall

22. Who discovered Navdatoli?
Ans. H.D Sankalia

23. Who represented the Hindu community in the Second Round Table Conference?
Ans. Madan Mohan Malavya

24. Who called Rajendraprasad as the ‘Symbol of India’?
Ans. Jawaharlal Nehru

25. Name the author of ‘Ganadevata’?
Ans. Tarasankar Banarjee






Post a Comment

  1. Dear Sameer

    Where I can see the other sheets for this question paper? Here it is showing 25 questions only.

    ReplyDelete
  2. Dear sameer,

    How i can download these model questions as pdf? It would be great if you can provide us with pdf of both model and old questions.

    Thanks in advance,



    ReplyDelete
    Replies
    1. Sure, We will also provide Model Questions in PDF format soon.

      Delete
  3. Dear Sameer.

    How can i get pdf of these questions? It would be great if you can provide me with.

    Thanks in advance,

    ReplyDelete
  4. How many vacancies are there in company corporation .I scored mark above 70.What will be my rank? shrine parameshwaran what is ur mark ?

    ReplyDelete
  5. sir,how many vacancies now exists for company corporation junior assistant?

    ReplyDelete
  6. sir how many vacancies exists for company corporation junior assistant now ?

    ReplyDelete

 
Top