Questions and answers related to Renaissance in Kerala


1. Who is popularly known as ‘Kerala Simham’?
Ans. Kerala Varma Pazhassi Raja

2. The first Pazhassi revolt was held in the period of:
Ans. 1793-1797

3. In the period of Second Pazhassi revolt, Sir Arthur Wellesley formed a local army known as:
Ans. Kolkar

4. The real name of Ayya Vaikunda Swamikal is:
Ans. Mudichudum Perumal

5. Ayya Vaikunda Swamikal was born in the year:
Ans. 1809

6. Samathua Samajam was founded by:
Ans. Ayya Vaikunda Swamikal

7. Samathua Samajam was founded in the year:
Ans. 1836

8. Ayya Vaikundar founded a ‘dharmic’ belief system known as:
Ans. Ayyavazhi (Path of the Father)

9. The secondary worship places of ‘Ayyavazhi’ is known as:
Ans. Nizhal Thangal

10. The main religious text of Ayyavazhi is:
Ans. Akilathirattu Ammanai

11. Thycaud Ayya Guru was born in the year:
Ans. 1814

12. Who was popularly known as Superintendent Ayya?
Ans. Thycaud Ayya Gurukkal

13. The original name of Ayya Swamikal is:
Ans. Subbarayan

14. Ayyankali was born in the year:
Ans. 1863

15. Ayyankali organized ‘Villunadi strike’ in the year:
Ans. 1893

16. Sadhujana Paripalana Sangham was founded by:
Ans. Ayyankali

17. Sadhujana Paripalana Sangham was founded in the year:
Ans. 1907

18. Who called Ayyankali ‘Pulaya Raja’?
Ans. Gandhiji

19. Who unveiled the sculpture of Ayyankali at Trivandrum?
Ans. Indira Gandhi

20. In which year was Ayyankali nominated to Sree Moolam Praja Assembly?
Ans. 1914

21. The ritual ‘Murajapam’ is associated to the temple of:
Ans. Padmanabhaswami Temple

22. The king of Travancore who constructed Nedumkotta?
Ans. Dharma Raja

23. The first reserve forest in Travancore at:
Ans. Konni

24. The first woman to become a member in Travancore Legislative Assembly:
Ans. Mary Punnan Lukkose

25. Which district is the largest producer of tobacco in Kerala?
Ans. Kasargod

26. The immediate cause of the outbreak of the Liberation Struggle was the introduction of the:
Ans. Education Bill

27. Sree Narayana Guru used saffron colour dress for the first time during the occasion of:
Ans. First visit to Sri Lanka

28. Where Chattampi Swamikal met Swami Vivekananda?
Ans. Ernakulam

29. Barrister G.P Pillai who was mentioned by Mahathma Gandhi in his autobiography was the editor of:
Ans. Madras Standard

30. The present form of Kathakali was designed by:
Ans. Kottayam Thampuran

31. The year of the battle of Kaniyamkulam:
Ans. 1634

32. Under whose leadership Kochi Rajya Prajamandalam was formed in 1941?
Ans. V.R Krishanezhuthachan

33. The Kerala Press Academy was stabled in 1979 with ………… as its headquarters:
Ans. Kochi

34. The first MLA in Kerala to be disqualified under the anti-defection law in 1990:
Ans. R. Balakrishna Pillai

35. The first to get Dadasaheb Phalke Award from Kerala:
Ans. Addor Gopalakrishnan

36. EMS became the second Chief Minister of Kerala in the year:
Ans. 1967

37.‘Athmakathakk Oru Amukham’ is the autobiography of:
Ans. Lalithambika Antharjanam

38. Who is famous with the pen name ‘Sumangala’?
Ans. Leela Namboothirippad

39. In which district is Chinnakkanal?
Ans. Idukky

40. Swadeshabhimani K. Ramakrishna Pillai was banished from Travancore for alleged charge of sedition, in the year:
Ans. 1910

41. ‘Makarakoythu’ was written by:
Ans. Vyloppilli Sreedhara Menon

42. The year of Kurichya Rebellion:
Ans. 1812





Post a Comment

 
Top