1. Solved question paper of Kerala PSC Deputy Collector Preliminary Examination.


Deputy Collector
Preliminary Examination

PART-A

(In this part there are 40 questions. Each question carries 1 mark.)

1. If in a certain code EXIST is coded as ESIXT, how is PLUTO coded in the same language?
(a) OLUTP
(b) PTUOL
(c) PTULO
(d) None of these
Ans. (c) PTULO

2. In a certain code SISTER is 535301, UNCLE as 84670, and BOY as 129, how is SON coded?
(a) 524
(b) 846
(c) 335
(d) None of these
Ans. (a) 524

3. How many 9’s are there preceded by 3 in the given sequence?
896739378394563969
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans. (c) 3

4. Which of the missing numbers will complete the series?
7, 10, 9, 12, 11, ......, .......
(a) 10, 13
(b) 13, 14
(c) 14, 13
(d) None of these
Ans. (c) 14, 13

5. If P denotes ÷, Q denotes ×, R denotes +, and S denotes –,
18 Q 12 P 4 R 5 S 6 = ?
(a) 52
(b) 57
(c) 95
(d) None of these
Ans. (d) None of these

6. Three numbers are in the ratio 4 : 5 : 6 and the average is 25. The largest number is
(a) 42
(b) 30
(c) 36
(d) None of these
Ans. (b) 30

7. Find out the missing number from the alternatives in the following number series
118? 2 7 9 6 4:
(a) 4
(b) 6
(c) 9
(d) 16
Ans. (a) 4

8. The number of primes between 59 and 101 is .......
(a) 10
(b) 9
(c) 8
(d) 7
Ans. (c) 8

Question



Ans. (d) None of these

10. What is the minimum number of cars that could move in the following format? Two cars in front of a car, two cars behind a car and a car between two cars:
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Ans. (a) 3

11. Which one is odd from the others?
(a) Pilot
(b) Driver
(c) Sing
(d) Teacher
Ans. (c) Sing

12. Which is the different one in the following items?
(a) Camel
(b) Elephant
(c) Dog
(d) Cow
Ans. (c) Dog

13. Complete the following series with a letter from the given alternatives
BYCXDWE .......
(a) V
(b) Z
(c) F
(d) E
Ans. (a) V

14. Substitute the underlined words in 14 and 15 with suitable phrases from given alternatives:
The Prime Minister is to visit Clinton.
(a) Call at
(b) Call on
(c) Call out
(d) Call off
Ans. (b) Call on

15. The poor villagers built the cowshed thrown off in the wind.
(a) Put on
(b) Put off
(c) Put up
(d) Put aside
Ans. (d) Put aside

16. As a bird is to feather, so is a cat to .......
(a) Fur
(b) Hairs
(c) Claws
(d) Paw
Ans. (a) Fur

17. As revolution is to change, so treaty is to .......
(a) Disease : Medicine
(b) Food : Energy
(c) Famous : Notorious
(d) Treaty : .......
Ans. Peace.

18. If B says that “his mother is the only daughter of A’s mother” how is A related to B?
(a) Son
(b) Father
(c) Brother
(d) Uncle
Ans. (d) Uncle

19. A and B are brothers. C and D are sisters. A’s son is D’s brother. How is B related to D?
(a) Father
(b) Uncle
(c) Brother
(d) Grandfather
Ans. (b) Uncle

20. Cyclone is related to anticyclone in the same as flood is related to ....... ?
(a) Havoc
(b) River
(c) Drought
(d) Devastation
Ans. (c) Drought

21. Starvation is related to nutrition. In the same way exhaustion is related to .......?
(a) Recoil
(b) Forget
(c) Recollect
(d) Encumber
(e) None of these
Ans. Energy

22. Pointing out to a lady a girl said “she is the daughter in law of my father’s son”. How is the lady related to the girl?
(a) Sister-in-law
(b) Aunt
(c) Mother
(d) Cousin
Ans. (b) Aunt

(In Q. No’s. 23 and 24, 3 interrelated words are given. Choose a word from the given alternatives that belongs to the same group)

23. Pituitary, Thyroid, Pancreas-.
(a) Adrenal
(b) Heart
(c) Liver
(d) Kidney
Ans. (a) Adrenal

24. Shark, Cod, Eel-.
(a) Whale
(b) Fish .
(c) Dolphin
(d) Oyster
Ans. (c) Dolphin

25. A started from a point and went 4 kms north and turned left and moved 2 kms. west. Then he turned left and moved 4 kms. How far is he away from his starting point?
(a)4kms
(b) 2 kms
(c) 6 kms
(d) None of these
Ans. (b) 2 kms

26. Achu remembers his father’s birthday is between 17th and 20th September. But his sister remembers that their father’s birthday is between 18th and 22nd September. On which day is their father’s birthday?
(a) September 18
(b) September 19
(c) September 20
(d) September 21
Ans. (b) September 19

27. How many days are there from January 20, 2000 to April 14, 2000 including both days?
(a) 84
(b) 85
(c) 86
(d) 87
Ans. (c) 86

28. Instruments can be shielded from outside magnetic effect by surrounding them with:
(a) Glass shield
(b) Brass shield
(c) Rubber shield
(d) Iron shield
Ans. (a) Glass shield

29. If bat is racket, racket is football, football is shuttle, shuttle is ludo, ludo is cafrom, what is cricket played with:
(a) Racket
(b) Football
(c) Bat
(d) Shuttle
Ans. (a) Racket

30. If banana is apple, apple is grapes, grapes is mango, mango is nut, nut is guava, which of the following is a yellow fruit?
(a) Mango
(b) Guava
(c) Apple
(d) Nuts
Ans. (c) Apple

31. The sum of the digits of a two digit number is 10. If the places of the digits are exchanged, the new number is greater than the original number by 18, what is the original number?
(a) 73
(b) 64
(c) 37
(d) None of these
Ans. (d) None of these

32. Present age of Krishna is 1 /4th that of her father’s present age. After 4 fears the sum of their ages will be 68. What is the present age of Krishna?
(a) 19
(b) 15
(c) 16
(d) 12
Ans. (d) 12

33. Who was the Hindu king shown as playing veena in ancient coins?
(a)Vikramaditya
(b) Ashoka
(c) Samudragupta
(d) Shivaji
Ans. (c) Samudragupta

34.Who among the following is credited with the invention of algebra?
(a) Aryabhatta
(b) Bhaskara
(c) Medhatithi
(d) None of these
Ans. (a) Aryabhatta

35. First general election in free India took place in.
(a) 1950
(b) 1952
(c) 1951
(d) 1953
Ans. (b) 1952

36. The Constitution of India came into force in:
(a) 1947
(b) 1948
(c) 1949
(d) 1950
Ans. (d) 1950

37. The collector arrived at the conference hall for a meeting at 10 mnts to 4.30 p.m. He was early by 20 mnts than the Deputy Collector, who was late by 30 mnts. At what time was the meeting scheduled.
(a) 4.50p.m.
(b) 4.10p.m.
(c) 4.20p.m.
(d) 4.40p.m.
Ans. (b) 4.10p.m.

38. The cost price of 20 articles is the same as selling price of 15 articles. The profit percentage in the transaction is:
(a) 20%
(b) 25%
(c) 33 1/3%
(d) 50%
Ans. (c) 33 1/3%

39. If Doctor is related to Patient, Teacher is related-.
(a) Respect
(b) Salary
(c) Job
(d) Pupil
Ans. (d) Pupil

40. Which of the following is a star?
(a) Earth
(b) Venus
(c) Mars
(d) None of these
Ans. (d) None of these

Download complete Solved question paper of Kerala PSC Deputy Collector Preliminary Examination in pdf file.
Download


2. Question paper of Kerala PSC Deputy Collector Main Examination conducted on 2011.


Download Kerala PSC Deputy Collector Main Examination 2011 Question paper in pdf file.
Download





Post a Comment

  1. HI,
    This is regarding the Deputy collector Exam. I want to know when it might conduct the exam again. Does it conduct this exam regularly? when was the last time it conducted before 2011? Also i see that on 2011 it conducted for Land revenue. Can i know other than Land revenue ,what all posts Kerala PSC calls for the deputy collector ? Please help me in this

    ReplyDelete

 
Top