3/01/2013

Current Affairs March 2013 in PDF

Current affairs 2013 Questions and Answers for preparing PSC | SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.


You can also Download Current affairs March 2013 Questions and answers in a Single pdf file from the Link provided at the Bottom :)


1. Where will begin the work to implement world’s largest solar telescope?
Ans. Ladakh

2. Who was the Diplomat and good will Ambassador of India in UNESCO since 2000 he passed away recently?
Ans. Madanjeet Singh

3. Who is selected as the new financial services secretary in Finance Ministry?
Ans. Rajiv Takru

4. What is IPK, which was recently in news?
Ans. International Prototype Kilogram

5. First civil air service of the state “Mantra Airlines” inaugurated recently belongs to which Indian state?
Ans. Jammu and Kashmir

6. Shirani Bandaranayake was recently on news due to impeachment, who is she?
Ans. First women Chief Justice of Sri Lanka

7. Indian Government announced the postponement of which law it will come into force from April 2016?
Ans. GAAR (General Anti Avoidance Rule)

8. Which country defeated India in the Davis Cup Asia – Oceania Group On First Round?
Ans. South Korea

9. Who has recently resigned as the Solicitor General of India?
Ans. Rohinton Nariman
Note: Mohan Parasaran has been appointed as the new Solicitor General of India.

10. World Cancer Day is observed on:
Ans. February 4

11. Who is appointed as the new Director of Indira Gandhi Centre for Atomic Research, Kalpakkam?
Ans. Vasudeva Rao

12. Who is the veteran Writer and columnist, he released his latest book, “Khuswantnama: The Lessons of My Life” on his 98th birthday?
Ans. Khuswant Singh

13. The researchers of the University of Missouri found out the largest .......... number so far.
Ans. Prime Number

14. The newly released book, “Netaji Subhash Chandra Bose and Germany” is written by:
Ans. Anita. B. Pfaff

15. Which team won the Irani Trophy Cricket match, 2013?
Ans. Rest of India

16. The 2001 Parliament attack convict .......... was hanged on February 9?
Ans. Mohammad Afzal Guru

17. The recently produced movie based on the life of J.C Daniel, the pioneer of Malayalam cinema industry?
Ans. Celluloid

18. The Indian Star legend who was honoured posthumously with the Grammy lifetime achievement Award?
Ans. Pandit Ravi Shankar.

19. The renowned Malayalam poet and Kerala Sahitya Academy award winner of 1992 who passed away on 11 February?
Ans. D. Vinayachandran

20. Which city has recently hosted the 4th World Telugu Conference?
Ans. Tirupati

21. Recently, which country has signed a law that bans Americans from adopting it’s children?
Ans. Russia

22. Recently, Asia’s first Bio-Safety Level-IV Laboratory is established in which place?
Ans. Pune

23. Who is the winner of the luge Asian Championship?
Ans. Shiva Keshavan

24. Who is the new Chairman of Tata Group?
Ans. Cyrus Mistry

25. Which mobile company is planning to unveil a brand new mobile operating system called “Tizen” with a smart phone this year?
Ans. Samsung

26. The National Institute of Virology is located at which place?
Ans. Pune

27. Which scientist of Indian origin has been awarded Canada’s highest civilian award - The Order of Canada?
Ans. Venkatesh Mannar

28. Which state government in India has decided to observe the year 2013 as Information Technology Empowerment Year?
Ans. Madhya Pradesh

29. INS Tarkash, a stealth frigate that recently joined the Western fleet is built with the help of which country?
Ans. Russia

30. Who is the Chairman of the 14th Finance Commission?
Ans. Y.V. Reddy

31. Recently, who has been appointed as Deputy Governor at Reserve Bank of India, succeeding Subir Gokarn?
Ans. Urjit Patel

32. Who is the author of the novel titled ‘Bring Up the Bodies’?
Ans. Hilary Mantel

33. Who was sworn in as the Vice President of America on January 20, Along with President Barack Obama?
Ans. Joseph Biden

34. The former Chief Minister of Uttar Pradesh who merged his Jan Kranti Party with Bharatiya Janata Party recently?
Ans. Kalyan Singh

35. Which former Haryana Chief Minister has been sentenced to 10 years imprisonment in a teachers recruitment scam?
Ans. Om Prakash Chautala

36. Where is Srinivasa Ramanujan Institute of Basic Science newly established by the Government of Kerala situated?
Ans. Pampady in Kottayam district

37. Which top Indian Scientist has been conferred with the Award for International Scientific Co-operation (2012), instituted by the Chinese Academy of Sciences?
Ans. Dr. C.N.R Rao, He is presently the head of the Scientific Advisory Council to the Prime Minister of India.

38. Major tea producing nations have recently to form an organization named International Tea Producers Forum, .......... as its headquarters?
Ans. Colombo

39. Which Indian Writer is shortlisted for this year’s man Booker International Prize?
Ans. U.R Ananthamurthy

40. Nation’s second highest gallantry award, Kirti Chakra, has been conferred on ..........
Ans. Major Anup Joseph Manjali

41. Who was chosen for the Nishagandhi Award, instituted by the Tourism Department of Kerala?
Ans. Mrunalini Sarabhai

42. The American twins .......... and .......... clinched a record 13th Grand Slam title by winning the Men’s Doubles in the Australian Open 2013.
Ans. Bob Bryan and Mike Bryan

43. Which renowned playback singer has declined to accept the Padma Bhushan award recently?
Ans. S. Janaki

44. India on 27 January test fired the Underwater Ballistic Missile (Submarine Launched Ballistic Missile- SLBM) named .........., from an underwater platform in the Bay of Bengal?
Ans. K-15 also called B05

45. Which country has recently announced that it had successfully sent a monkey to the space?
Ans. Iran

46. Where was the 25th Kerala Science Congress held?
Ans. Thiruvananthapuram

47. Who has been appointed as the new U.S secretary of State, after Hilary Clinton’s resignation?
Ans. John Kerry

48. The Canadian based telecommunication company, Research in Motion (RIM) Ltd has recently announced the changing of its name to ..........?
Ans. Blackberry

49. Which Malayalam movie Actor has been awarded with Padma Shri this year?
Ans. Madhu

50. Which Golf player has recently won his 75th International Golf title?
Ans. Tiger Woods

51. Who was the captain of the Indian team in the ICC Women’s Cricket World Cup 2013, held in India?
Ans. Mithali Raj

52. The two Public Sector Units (PSU) which were given ‘Maharatna’ status by the Union Government of India on February 1?
Ans. Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) and Gas Authority of India Ltd (GAIL)

53. Who becomes the first Iranian leader to visit Egypt since Islamic Revolution of 1979?
Ans. Ahmadinejad

54. Who has been honored with the prestigious 2011 National Medal of Technology and Innovation by U.S. President Barack Obama?
Ans. Indian American scientist Rangaswamy Srinivasan

55. World's tallest statue of Mahatma Gandhi has been recently unveiled at which place?
Ans. Patna, with a towering height of 70 feet

56. Which country won the ICC Women's World Cup, 2013?
Ans. Australia

57. Who has been appointed as the next Ambassador/ permanent Representative of India to the United Nations recently?
Ans. Asoke Kumar Mukerji

58. What is the Code name given to secret plan for executing Jaish-e-Mohammad terrorist Afzal Guru in Tihar Jail on 9th February 2013?
Ans. Operation Three Star.

59. Who has been honoured with France’s highest civilian award recently?
Ans. Amartya Sen

60. Name given to the Asteroid which Passed near Earth on February 15 2013?
Ans. 2012 DA14

61. Which Indian city would host two day Literature festival for 1st time on 23rd and 24th March 2013?
Ans. Patna

62. Who won men’s Brazil Open 2013?
Ans. Rafael Nadal

63. Who won women’s Qatar Open 2013 title?
Ans. Victoria Azarenka

64. Who won the Rotterdam Open 2013?
Ans. Juan Martin del Potro

65. Who is appointed as the new solicitor general of India?
Ans. Mohan Parasaran

66. Which company blocked Java on their computers due to security problems?
Ans. Apple

67. Who became the first Indian to score a century in Woman’s Cricket World Cup?
Ans. Thirush Kamini

68. Who is appointed as the Chairman of Lalit Kala Akademi?
Ans. Kalyan Kumar Chakravarty

Note: Chakravarty is a 1970 batch Indian Administrative Service (IAS) officer and retired in the rank of Secretary to Government of India.

69. From the latest reports which country emits the largest amount of Carbon dioxide from energy consumption?
Ans. USA

70. The Badminton player who won 2012 Swiss Open, Thailand Open and Indonesian Super Series:
Ans. Saina Nehwal

71. The winner of Santhosh Trophy 2012:
Ans. Services

72. T.N Krishnan who got Veena Foundation Award in 2012 is related to:
Ans. Violin

73. Who wrote ‘India My Beloved’?
Ans. Dominique Lapierre

74. Who was appointed as the Director General of Police of Kerala when Jacob Punnoose retired?
Ans. N. Balasubramanyan

75. Who was given Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in Public Administration, Academics and Management 2012?
Ans. Tessy Thomas

76. Recently which countries scientists have developed the World’s first bendable battery?
Ans. South Korea

77. Recently, in which country, the Qadri movement was held?
Ans. Pakistan

78. Recently, the 10th Knowledge Millennium Summit was inaugurated by President of India in which place?
Ans. New Delhi

79. Which is the first Dinosaur fossil that was recently rediscovered in Kolkata?
Ans. Taitanosaurus Indicus

80. Who is the current Chairman of University Grants Commission (UGC)?
Ans. Ved Prakash

81. Who is world’s oldest marathon runner?
Ans. Fauja Singh

82. Who is the quickest Indian and the second quickest in world to score 4000 ODI runs?
Ans. Virat Kohli

83. Which country is the host of 2013 Special Olympics World Winter Games?
Ans. South Korea

84. Who was the chief guest of India at the 64th Republic Day Parade?
Ans. Jigme Khesar Namgyal Wangchuck [King of Bhutan]

85. Who has won the DSC Prize for South Asian Literature 2013?
Ans. Jeet Thayil

86. Who is dubbed as the ‘The Cleanest and Poorest’ Chief Minister in India?
Ans. Manik Sarkar

87. Who is the winner of the 2013 Australian Open title in women’s single category?
Ans. Victoria Azarenka

88. Which country will host the 2013 ICC Women World Cup?
Ans. India

89. Who is the winner of the 2013 Australian Open title in the men’s single category?
Ans. Novak Djokovic

90. Recently, ‘Milos Zeman’ became the first directly elected President of which country?
Ans. Czech Republic

91. Who is the oldest person to be chosen for this year’s Padma Shri Award?
Ans. Ustad Abdul Rashid Khan

92. Recently, who has become the youngest National Table Tennis Champion?
Ans. Somyajeet Ghosh

93. Who has been appointed as the new Director of Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC)?
Ans. S. Ramakrishnan

94. Who is the new Director of Intelligence Bureau (IB)?
Ans. Syed Asif Ibrahim

95. Which is the new communication satellite launched by NASA on 31 January 2013?
Ans. TDRS

96. In which place the 43rd World Economic Forum Summit held from January 23 – 27?
Ans. At Davos-Klosters in Switzerland.

97. Who won “2012 Tipperary International Peace Award”
Ans. Malala Yousafzai, the teenaged Pakistani school girl shot by a Taliban gunman last year, has been awarded the “2012 Tipperary International Peace Award” from Ireland for her courage and determination to speak out in support of equal access to education for children. Malala is the second Pakistani to get the award. In 2007, it was given to late Benazir Bhutto.

98. India’s indigenously developed .......... missile was successfully tested on 7th January?
Ans. Lakshya. It was launched from the Integrated Test Range – ITR, at Odisha.

99. Who was the legendary violinist passed away on January 2013 in Chennai?
Ans. M.S. Gopalakrishnan. Known for his mastery of both the Carnatic and Hindustani systems of classical music.

100. Who wrote the Book “The Monk as Man”, a book about Swami Vivekananda?
Ans. The renowned Bengali writer Shankar


Please take 10 seconds to Like us on Facebook and Follow us on Google+ as a token of favor for our small effort. You will get free Current affairs Questions and Answers in Every Month from www.keralapscblog.com, so subscribe to us via Email and keep visiting.

Download Current Affairs March 2013 in pdf file.

Download





Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

0 comments :

Followers

Notice Board