Model Questions and Answers for preparing upcoming PSC Village Extension Officer [VEO] Examination.

1. Which ocean is nicknamed as “Herring Pond”?
Ans. Atlantic Ocean

2. Fear of wild animals is a phobia called:
Ans. Agrizoophobia

3. World Animal Welfare Day is on:
Ans. October 4

4. The organ attacked by the disease AIDS:
Ans. Immune system

5. The Blue colour of the sky is due to:
Ans. Scattering of light

6. The instrument used to record the growth of plants:
Ans. Crescograph

7. Gir Forest in India is in:
Ans. Gujarat

8. World environment day is on:
Ans. June 5

9. The lady known as the “Grand Old Lady of Indian Nationalism” is
Ans. Ms Annie Besant

10. The Konkan railway has been constructed between
Ans. Mangalore and Mumbai

11. The first Governor General of Independent India is:
Ans. Lord Louis Mountbatten

12. Indian military operation in Kargil in 1999 was named
Ans. Operation Vijay

13. The first Indian state formed on the basis of language:
Ans. Andhra pradesh

14. Which is known as the “Heart and Soul” of the Indian Constitution?
Ans. Right to constitutional remedy

15. The person who gave the call “Dilli Chalo”:
Ans. Subhash Chandra Bose

16. Chairman of the Rajya Sabha is:
Ans. Vice President of India

17. The district of Kerala which has no coast line:
Ans. Kottayam

18. Wagamon hill station is situated in
Ans. Idukki

19. Kerala Forest Research Institute is in:
Ans. Thrissur

20. Periyar wild life sanctuary is situated in:
Ans. Idukki

21. The Headquarters of SAARC is situated at:
Ans. Kathmandu

22. The author of the biography “Wings of Fire”
Ans. A.P.J. Abdul Kalam

23. The first Indian postage was released in:
Ans. 1854

24. Who is called the “Second Ashoka”?
Ans. Kanishka

25. Wild life Institute of India is situated at:
Ans. Dehradun

26. The year in which Doordarshan started Malayalam programmes in Kerala:
Ans. 1985

27. The first lady to become the Chief Justice of Kerala:
Ans. Justice Sujata Vasant Manohar



Post a Comment

  1. Replies
    1. We hope, KPSC would declare the date of this exam soon..

      Delete
  2. IS THE SYLLABUS OF VEO CONTAINS COMPUTER?

    ReplyDelete

 
Top