Model Questions

Some Model Questions and answers for preparing upcoming PSC Examinations, These questions are selected from Kerala PSC Excise Guard Examination Conducted in 2004.

1. The number of nominated members of Rajya Sabha is:
Ans. 12

2. The Chief Election Commissioner is appointed by:
Ans. The President

3. The exclusive monopoly right granted by the government for a new invention to an inventor is known as:
Ans. Patent

4. Our Constituent Assembly was chaired by:
Ans. Rajendra Prasad

5. Stock Exchanges in India are regulated by:
Ans. SEBI

6. Who is the author of “India in the New Millennium”?
Ans. Dr. P.C Alexander

7. “Merdeka Cup” is associated with:
Ans. Football

8. Who gave the title of ‘Father of the Nation’ to Gandhiji?
Ans. Subhash Chandra Bose

9. Bengal was partitioned in:
Ans. 1905

10. Who was the Governor-General of India on 16th August 1947?
Ans. Lord Mountbatten

11. The real name of Vikramaditya was:
Ans. Chandragupta II

12. “Silver Revolution” relates to:
Ans. Egg production

13. “Therukkooth” is the popular dance form of:
Ans. Tamil Nadu

14. The language that developed in India as a result of Hindu-Muslim unity is:
Ans. Urdu

15. In which battle Prithviraj Chauhan defeated Mohammad Ghori
Ans. First battle of Tarain

16. Who is known as the “Saint of the Gutters”?
Ans. Mother Teresa

17. India adopted a parliamentary form of government based on:
Ans. British model

18. The dance form developed on the line of Kathakali is known as:
Ans. Mohiniyattam

19. The state bird of Kerala is:
Ans. Hornbill

20. Travancore and Cochin States were integrated in:
Ans. 1st July 1949

21. The first Speaker in the Kerala Legislative Assembly was:
Ans. R.Sankara Narayanan Thampi

22. The first book printed in Malayalam “Samkshepa Vedartha’ was printed at
Ans. Rome

23. Who is known as the “Jhansi Rani of Travancore”?
Ans. Ackamma Cherian

24. The district in Kerala that shares border with Karnataka and Tamilnadu is:
Ans. Wayanad

25. The first biological park in India is situated at:
Ans. Agasthyarkoodam

26. The ruler of Travancore who defeated the Dutch in the battle of Kulachal was
Ans. Marthanda Varma

27. Parambikulam Wildlife sanctuary in Kerala is situated at:
Ans. Palakkad

28. During the reign of .......... primary education was made compulsory in Travancore
Ans. Swathi Thirunal

29. Name the first Indian Astronaut:
Ans. Rakesh Sharma

30. What is the playing time of the full version of our National Anthem?
Ans. 52 Seconds

31. The first woman who had been conferred with Bharata Ratna was:
Ans. Indira Gandhi

32. The line that separates India and Pakistan is the:
Ans. Radcliffe line

33. In India census is taken in every:
Ans. 10 years

34. Carrots are rich in:
Ans. Vitamin-A

35. In Human body, saliva helps to:
Ans. Digest food

36. The diagnostic test to detect AIDS is:
Ans. Western blot test

37. The purest form of carbon is:
Ans. Fullerenes or Buckyballs

Explanation:
According to latest discoveries purest form of carbon is Fullerene or buckyballs. They do not have surface bonds that are to be attracted by other atoms as we see in the case of diamond and graphite.

Fullerenes are pure carbons that are in the shape of spherical hollow cage like a soccer ball with 60 carbon atoms. It is the only pure form of molecular carbon utilized by our body.

38. The gland that secrets tears is:
Ans. Lacrimal gland

39. The layer of atmosphere that the life activities of all living things are:
Ans. Troposphere

40. The invisible water vapor in the atmosphere is termed as:
Ans. Humidity

Download the Complete Solved Questions of Kerala PSC Excise Guard Examination Conducted in 2004 in pdf file.

Download




Post a Comment

 
Top