Model Questions and Answers for preparing Kerala psc Secretariat Assistant Examination January 2013.


1. To bring to book mean:
(a)To take the book
(b)To punish
(c)Give an award
(d)To support
Ans. To punish

2. The expression ‘Tryst with Destiny’ was first used by Jawaharlal Nehru on the occasion of:
(a)Dandi March
(b)August 14 night
(c)Quit India movement
(d)None of these
Ans. August 14 night

3. Alpha-Keratin is a protein present in:
(a)Wool
(b)Eggs
(c)Blood
(d)Skin
Ans. Wool

4. To whom did Iltutmish dedicate the Qutab Minar?
(a)Razia Sultan
(b)Qutbuddin Aibak
(c)Moinuddin Chirti
(d)Qutabuddin Bhaktiyar kaki
Ans. Qutabuddin Bhaktiyar kaki

5. Winter Olympics 2014 will be held in:
(a)Italy
(b)Brazil
(c)USA
(d)Russia
Ans. Russia

6. The well known book ‘The Rediscovery of India’ has been written by:
(a)L.K Advani
(b)Anita Desai
(c)Vikram Seth
(d)Meghnad Desai
Ans. Meghnad Desai

7. Yakshagan is the famous dance form of the state ..........
(a)Odisha
(b)Karnataka
(c)Assam
(d)Kerala
Ans. Karnataka

8. Bull fighting is the national game of:
(a)Spain
(b)Italy
(c)Poland
(d)Sudan
Ans. Spain

9. Who discovered Super conductivity in 1911?
(a)Carothers
(b)H.K. Onnes
(c)N. Kapani
(d)Einstein
Ans. H.K. Onnes

10. Which of the following country won the Cricket Asia cup 2012?
(a)India
(b)Sri Lanka
(c)Pakistan
(d)Bangladesh
Ans. Pakistan

11. Mahi, which is situated on the Malabar coast is a part of:
(a)Puducherry
(b)Tamil Nadu
(c)Maharashtra
(d)Kerala
Ans. Puducherry

12. Who among the following Indian ruler was a contemporary of Akbar?
(a)Ahilya Bhai
(b)Marthanda Varma
(c)Raja Sawai Jai Singh
(d)Rani Durgavathi
Ans. Rani Durgavathi

13. Who developed Hydrogen Bomb?
(a)Samuel Cohhen
(b)Wernher Venn Branu
(c)Edward Teller
(d)Robert open Heimer
Ans. Edward Teller

14. Deputy Speaker of Present Loksabha is:
(a)Ms. Sushama Swaraj
(b)Mr. Karia Munda
(c)Mr. Arun Jaitely
(d)P.J Kurian
Ans. Mr. Karia Munda

15. A stick immersed in water appears bent due to the phenomena of:
(a)Reflection of Light
(b)Diffraction of Light
(c)Refraction of Light
(d)Dispersion of Light
Ans. Refraction of Light

16. Under Right to Education Act the children of which of the following age group are elegible to get free education?
(a)Up to 5 Years
(b)Between 6 and 10 Years
(c)Between 6 and 14 Years
(d)Between 8 and 12 Years
Ans. Between 6 and 14 Years

17. A line on a meteorological map joining places of equal rain fall is called:
(a)Isoclinic
(b)Isobar
(c)Isogenic
(d)Isohyet
Ans. Isohyet

18. Which one of the following is not a gland?
(a)Liver
(b)Kidney
(c)Stomach
(d)Pancreas
Ans. Stomach

19. Which of the following was used as a chemical weapon in the First World War?
(a)Mustard gas
(b)Water gas
(c)Hydrogen cyanide
(d)Carbon Monoxide
Ans. Mustard gas

20. Name the Italian tourist who was released by the Maoists in Orissa on 12 April 2012.
(a)Bosusco Paolo
(b)Joel Melchiori
(c)Giacomo sanfelice
(d)Allen carr
Ans. Bosusco Paolo


Post a Comment

 
Top