Solved Questions of kerala psc Police Constable Exam held on 6th September 2008


1. The first head quarters of the New York Stock Exchange was at :
(a) Dalal Street (b) Wall Street
(c) Silk Street (d) Anna Salai
Ans. Wall Street

2. A website that helps one to visit and view the three dimensional pictures of places
(a) Google Earth (b) Google Mail
(c) Google Desk Top (d) Google Video Player
Ans. Google Earth

3. The latest country which became the member of UNO :
(a) Kosovo (b) Montenegro
(c) Vatican (d) Haiti
Ans. Montenegro

4. The name of the Japanese organisation that manufactures paper planes :
(a) Japan Origami Aeroplane Association
(b) Japan Origami Aeroplane congress
(c) Japan Origami Council (d) Japan Origami Union
Ans. Japan Origami Aeroplane Association

5. The first Indian Lunar Space Mission :
(a) Apollo-2 (b) Chandrayan -1
(c) Luna code (d) Space Odyssey
Ans. Chandrayan -1

6. The date on which the world Health Day is observed :
(a) April 7 (b) April 1
(c) April 5 (d) April 30
Ans. April 7

7. The director of Newspaper Boy :
(a) Ramu Kariat (b) P. Ramdas
(c) M. Krishnan Nair (d) I.V. Sasi
Ans. P. Ramdas

8. The name of the first Insurance Company in India?
(a) The Bombay Mutual Assurance
(b) SBI Life Insurance Co. Ltd Society Ltd.
(c) The LIC of India (d) ING Vysya Insurance Co
Ans. The Bombay Mutual Assurance

9. The cause for the Punnapra Vayalar appraisal of 1946 :
(a) Russian Model Constitutional Reforms (b) Ahammed Nagar Model
(c) American Model Reforms (d) European Model Reforms
Ans. American Model Reforms

10. The Defence Minister when Goa was annexed to the Indian Union in 1961 :
(a) Y.B. Chauvan (b) A.K. Antony
(c) Pranab Kumar Mukherjee (d) V.K. Krishna Menon
Ans. V.K. Krishna Menon

11. The controversial part of Indo American Nuclear Pact :
(a) 203 Act (b) 144 Act
(c) Hyde Act (d) Paris Agreement
Ans. Hyde Act

12. The technique the British adopted to strengthen position in India :
(a) Hit and run (b) Work to rule
(c) Work overtime (d) Divide and Rule
Ans. Divide and Rule

13. The first Europeans who came over to India were :
(a) The English (b) The Dutch
(c) The Portugese (d) The French
Ans. The Portugese

14. The author of the work ‘History will absolve me’ :
(a) Mao-tse-tung (b) Karl Marx
(c) Indira Gandhi (d) Fidel Castro
Ans. Fidel Castro

15. The name given to the government elected in 1887 in Paris :
(a) Paris Committee (b) Paris Corporation
(c) Paris Commune (d) Paris Muncipality
Ans. Paris Commune

16. The war of 1839 between England and China :
(a) World War I (b) Crimean War
(c) Cold War (d) Opium War
Ans. Opium War

17. The first country enacted the first rigid written constitution in the world :
(a) China (b) India
(c) The USA (d) Saudi Arabia
Ans. The USA

18. The organisation replaced the GATT :
(a) WHO (b) UNICEF
(c) IMF (d) WTO
Ans. WTO

19. The President of the Kerala Sahitya Academy :
(a) M.T. Vasudevan Nair (b) Kovilan
(c) M. Mukundan (d) Sukumar Azhikode
Ans. M. Mukundan

20. The chairman of the Kerala law reforms commission :
(a) Soli Sorabji (b) Justice Khalid
(c) Sudhakar Prasad (d) V.R. Krishna Iyer
Ans. V.R. Krishna Iyer

21. The scheme launched by the central government to benefit the girl child:
(a) Dhana Lakshmi (b) Dhanya Sree
(c) Dhanasree (d) Money Plus
Ans. Dhana Lakshmi

22. The nuclear capable surface to surface missile test fired by India :
(a) Agni-2 (b) Agni-1
(c) Agni-3 (d) Agni-4
Ans. Agni-1

23. The disorder caused due to the deficient nutrient vitamin C :
(a) Scurvy (b) Kwashiorkor
(c) Beriberi (d) Night blindness
Ans. Scurvy

24. The secretary general of the UNO :
(a) Nelson Mandela (b) Ban-Ki Moon
(c) Boutros Gale (d) Sasi Tharoor
Ans. Ban-Ki Moon

25. The International year of Sanitation :
(a) 2008 (b) 2007
(c) 2006 (d) 2005
Ans. 2008

26. The tax obese Australians have to pay :
(a) Fat tariff (b) Fat tax
(c) Service tax (d) Sales tax
Ans. Fat tax

27. The International Publication that prepares the annual rich list :
(a) The Forbes Magazine (b) The New York Times
(c) Daily Mirror (d) Indian Express
Ans. The Forbes Magazine

28. The author of science fiction called ‘A Space Odyssey’ :
(a) Issac Asimov (b) Arthur Clarke
(c) Bernard Russell (d) Nirmala Deshpande
Ans. Arthur Clarke

29. The chairman of the National knowledge Commission :
(a) Sam Pitroda (b) M.S. Swaminathan
(c) E.C.G. Sudarsan (d) Montek Singh Aluvalia
Ans. Sam Pitroda

30. The most sophisticated Indian Oceanography research vehile :
(a) Sagar Samrat (b) Sagar Nidhi
(c) INS Jalarani (d) INS Dronacharya
Ans. Sagar Nidhi

31. The Missile Man of India :
(a) Dr. A.P.J. Abdulkhalam (b) C.V. Raman
(c) Meghnath Saha (d) None of these
Ans. Dr. A.P.J. Abdulkhalam

32. The first Chief Minsiter of Kerala State was :
(a) E.M.S. Namboothiripad (b) K. Karunakaran
(c) C. Achutha Menon (d) R. Sankar
Ans. E.M.S. Namboothiripad

33. Kerala State was formed in the year :
(a) 1958 (b) 1956
(c) 1957 (d) None of these
Ans. 1956

34. The Prime Minister of Pakistan :
(a) Bilaval Bhutto (b) Nawas Shareef
(c) Sayed Yousuf Raza Gilani (d) Asif Sardari
Ans. Sayed Yousuf Raza Gilani

35. The country won the Under 19 Cricket World Cup 2008 :
(a) Sri Lanka (b) Pakistan
(c) South Africa (d) India
Ans. India

36. The missile, ship to shore version test fired by India :
(a) Agni 1 (b) Prithvi
(c) Brahmos (d) Thrisul
Ans. Brahmos

37. The newly elected President of Russia :
(a) Gorbechev (b) Nobokov
(c) Vladimir Putin (d) Dmitry Medvedev
Ans. Dmitry Medvedev

38. The first satellite launched by India in 1975 was :
(a) Early Bird (b) Sputnik
(c) Aryabhatta (d) Insat 1
Ans. Aryabhatta

39. Heat required to raise the temperature of 1 kg of water by 10 Cis termed as :
(a) Electron (b) Protein
(c) Vitamin (d) Calorie
Ans. Calorie

40. Animals depending upon other animals for food are :
(a) Phototropos (b) Centitrops
(c) Parasites (d) Dementia
Ans. Parasites

41. The project started by the Government of India to save tigers from extinction :
(a) Save Tiger (b) Tiger Sanctuary
(c) Tiger Reserve (d) Project Tiger
Ans. Project Tiger

42. The Earth Summit 1992 held to converse biodiversity :
(a) New Delhi (b) Savo Polo
(c) Rio de Janereio (d) New York
Ans. Rio de Janereio

43. The Silent Valley is called so because of :
(a) The absence of Lion (b) The absence of Tiger
(c) The absence of Fox (d) The absence of Cieada
Ans. The absence of Cieada

44. The species no longer exist on the earth :
(a) Red Panda (b) Pigmy hog
(c) Dinosaurs (d) Tiger
Ans. Dinosaurs

45. One horned Rhinoceros are found in :
(a) Eravikulam National Park (b) Gir National Park
(c) Kaziranga National Park (d) Silent Valley
Ans. Kaziranga National Park

46. The author of the book entitled “ Wonder that was India” :
(a) A.L. Basham (b) Jawaharlal Nehru
(c) Karl Marx (d) Vincent D Smith
Ans. A.L. Basham

47. The Greek ambassador visited the court of Chandra gupta Maurya :
(a) Fahien (b) Megastenes
(c) Nadir Shah (d) Huan-Tsang
Ans. Megastenes

48. The author of ‘Mushikavamsa’ :
(a) Athula (b) Srikanta
(c) Kautilya (d) Cherusseri
Ans. Athula

49. The British Governor General of India outlawed the practice of Sati :
(a) Dalhousie (b) William Bentic
(c) Cornwallis (d) Warren Hastings
Ans. William Bentic

50. Miss India Universe 2008 :
(a) Parvathy Omanakuttan (b) Preity Sinta
(c) Priyanka Chopra (d) Swetha Menon
Ans. Simran Kaur Mundi

Download Police Constable Exam Solved Questions in pdf file




Post a Comment

 
Top