KERALA PSC LOWER DIVISION TYPIST

Solved Questions
Exam Conducted on 12-8-2006

1. Biggest organ of the body:
(a) Heart (b) Lung (c) Liver (d) Spleen

2. Universal donor for all blood groups:
(a) O (b) A (c) B (d) AB

3. Vinegar is:
(a) Citric acid (b) Acetic acid
(c) Oxalic acid (d) A mixture of all the above

4. The author of ‘Das Capital’ is
(a) Shakespeare (b) Milton (c) Karl Marx (d) Angels

5. Which of the following books was written by Arundhati Roy?
(a) Hungry stone (b) Wings of fire
(c) Two leaves and a bud (d) The God of small things

6. Ponmudi is a Hill resort in the district of:
(a) Thiruvananthapuram (b) Kollam
(c) Kannur (d) Idukki

7. The birth place of Sri Sankara
(a) Aluva (b) Kalady (c) Kovalam (d) Cochin

8. Malayattoor is a/an:
(a) Ancient city (b) Sea shore (c) Pilgrim centre (d) Health resort

9. Yesudas is famous as a/an:
(a) actor (b) musician (c) poet (d) politician

10. Capital of Venad
(a) Alleppey (b) Kollam (c) Kottayam (d) Thrissur

11. Kulu valley is in
(a) Kashmir (b) Punjab (c) Gujarat (d) Himachal Pradesh

12. Bharat Ratna recipient Bismillah Khan is associaed with:
(a) Santoor (b) Sarod (c) Shehanai (d) Flute

13. Maximum part of the body is composed of
(a) Water (b) Blood (c) Skin (d) Bone

14. The pitch of a note depends upon:
(a) Its frequency (b) Its velocity (c) Its amplitude (d) Its wavelength

15. The hardest natural substance known in the world is:
(a) Tungsten (b) Gold (c) Platinum (d) Diamond

16. Which is the first Indian talkie film?
(a) Bhatka Prahlad (b) Alam Ara (c) Kalidas (d) Padosi

17. The first Indian to win the World Champion title in chess
(a) Pravin Thipse (b) Sasikiran
(c) Harikrishna (d) Viswanathan Anand

18. Renaissance first began in:
(a) Italy (b) Spain (c) Turkey (d) Austria

19. Who is the Supreme commander of the defence forces in India?
(a) Defence Minister (b) Prime Minister (c) President (d) Vice President

20. Who among the following is a famous astronomer
(a) Nagarjuna (b) Aryabhatta (c) Bhanabhatta (d) Vishakadatta

21. Permanent hardness of water may be removed by the addition of
(a) Lime (b) Alum
(c) Potassium Permanganate (d) Sodium Carbonate

22. What is ‘‘Palace on Wheels’?
(a) An express train (b) A passenger train
(c)A tourist special train (d) A super fast train

23. Who is known as ‘‘The Flying Sikh’’?
(a) Milkha Singh (b) Pargath Singh
(c) Gurubachan Singh (d) Sriram Singh

24. Which is the native State of Dr. A.P.J. Abdul Kalam the President of India?
(a) Bihar (b) Delhi (c) Tamil Nadu (d) Goa

25. Who is the author of ‘Sur Sagar’?
(a) Nur Muhammed (b) Thulasi Das (c) Kabir Das (d) Sur Das

26. The biggest planet is:
(a) Jupiter (b) Pluto (c) Mercury (d) Venus

27. Who among the following is called the ‘Lion of Kerala’?
(a) Marthanda Varma (b) Sakthan Thampuran
(c) Veluthampi Dalawa (d) Pazhassi Raja

28. The Tallest tree in the world is:
(a) Teak (b) Redwood (c) Mahagony (d) Eucalyptus

29. What helps a camel to travel long distance in deserts without food and water?
(a) Oasis (b) Its large body (c) Dates (d) Its humps

30. Small pox is caused by
(a) Fungus (b) Protozoa (c) Virus (d) Bacteria

31. The Chief Minister of Chandragupta Mauria:
(a) Nagarjuna (b) Kautilya (c) Manu (d) Megasthenes

32. Which of the following is not a natural fibre?
(a) Coir (b) Silk (c) Rayon (d) Jute

33. Which of the following state is the largest producer of cashew nuts in our country?
(a) Kerala (b) Andhra Pradesh (c) Punjab (d) Assam

34. Who among the following rulers was a famous musician?
(a) Sri Chithira Thirunal (b) Marthanda Varma
(c) Sri Moolam Thirunal (d) Swathi Thirunal

35. The first ruler of India who seperated religion from politics?
(a) Alauddin Khilji (b) Razia Sultana (c) Shahjahan (d) Sher Shah

36. Jallianwala Bagh massacre took place in the city of:
(a) Lahore (b) Agra (c) Amritsar (d) Meerut

37. Who is known as the ‘Lion of Punjab’?
(a) Sukhdev (b) Bhagat Singh (c) Vallabhai Patel (d) Lala Lajpat Rai

38. The lower house of legislature in India as called:
(a) Rajya Sabha (b) Lok Sabha (c) Cabinet (d) Assembly

39. Who said, ‘Swaraj is my birth right’?
(a) Subhash Chandra Bose (b) Bala Gangadhar Tilak
(c) Gopalakrishna Gokhale (d) Sardar Vallabhai Patel

40. The famous Sun Temple is situated in the state of:
(a) Rajasthan (b) Gujarat (c) Orissa (d) Karnataka

41. The age of voting right in India is:
(a) 20 (b) 21 (c) 18 (d) 19

42. Kancheepuram was the capital of:
(a) Pallavas (b) Cheras (c) Cholas (d) Pandyas

43. Which of the following helps in the process of blood clotting?
(a) VitaminC (b) Vitamin K (c) Vitamin A (d) VitaminB

44. The lines on the map drawn through the places whch have the same barometric pressure are called
(a) Isobars (b) Isotherms (c) Isohels (d) Isohyets

45. Which one of the following is the highest peak of Hialayas in India?
(a) Mount Everest (b) Kamet (c) Harmosh (d) Nanga Parbat

46. Red blood corpuscles are formed in the:
(a) Liver (b) Spleen (c) Pancreas (d) Bone marrow

47. Which is the purest form of water?
(a) Rain water (b) Distilled water (c) Tap water (d) Sea water

48. The unit of intensity of electric current
(a) Volt (b) Ohm (c) Ampere (d) Watt

49. Who is the first Indian woman to win a medal in the World Atheletic Meet?
(a) Anju Boby George (b) P.T. Usha
(c) Jyothirmay Sikdar (d) K.M. Beenamol

50. ‘‘The last Supper’ is a painting by:
(a) Raphael (b) Titian
(c) Michael Angelo (d) Leonardo Da Vinci


LD TYPIST ANSWERS


1. (c)         2. (a)        3. (b)        4. (c)         5. (d)
6. (a)         7. (b)        8. (c)        9. (b)        10. (b)
11. (d)       12. (c)      13. (a)       14. (a)       15. (d)      
16. (b)       17. (d)      18. (a)       19. (c)       20. (b)      
21. (d)       22. (c)      23. (a)       24. (c)       25. (d)
26. (a)       27. (d)      28. (b)       29. (d)       30. (c)
31. (b)       32. (c)      33. (a)       34. (d)       35. (a)
36. (c)       37. (d)      38. (b)       39. (b)       40. (c)
41. (c)       42. (a)      43. (b)       44. (a)       45. (d)
46. (d)       47. (a)      48. (c)       49. (a)       50. (d)

Post a Comment

 
Top