12/26/2012

LD Typist Exam Solved Question


Solved question of kerala psc Clerk Typist/ LD Typist – Company/Corporation/Board Examination Held On 24/01/2009.


1. Shakunthala, Raguvamsa and Kumarasambava were the famous works of:
(a) Vyasa
(b) Kalidasa
(c) Valmeeki
(d) Bharatha

2. Dr. Shivago is the novel written by :
(a) Prathibha Roy
(b) V.S. Naipal
(c) Shakespeare
(d) Boris Pastemak

3. Bokaro, famous for steel Industry, is in the state of :
(a) Madhyapradesh
(b) Jharkhand
(c) Maharashtra
(d) Utharpradesh

4. NASSCOM is the organisation of :
(a) Software Companies
(b) Tax Practisioners
(c) Stock Brokers
(d) Journalists

5. First woman Judge of the Supreme Court is :
(a) Anna Chandi
(b) Sucheta Kripalani
(c) Vijayalakshmi Pandit
(d) Fathima Beevi

6. 4, 14, 44............. next number in the given series is :
(a) 74
(b) 84
(c) 134
(d) 94

7. Rajyavardhan Singh Rathore is related to :
(a) Athletics
(b) Boxing
(c) Football
(d) Shooting

8. A blindfolded woman holding a balanced weighing scale is the symbol of :
(a) Love
(b) Equality
(c) Justice
(d) Women’s Welfare

9. ‘Sunderban Tiger reserve’ is the national park in :
(a) Karnataka
(b) Assam
(c) West Bengal
(d) Uttarpradesh

10. Marianas Trench is the place of greatest known depth in :
(a) Pacific Ocean
(b) Atlantic Ocean
(c) Indian Ocean
(d) Arctic Ocean

11. First Champions of the Twenty-20 Cricket World Cup :
(a) Australia
(b) West Indies
(c) India
(d) Pakistan

12. The film won the Best film award of State Government in the year 2007 :
(a) Katha Parayumbol
(b) Nalu Pennungal
(c) Adayalangal
(d) Chithariyavar

13. 20% of 10% of 10% of 200 is :
(a) 2
(b) 20
(c) 4
(d) 0.4

14. Kendra Sangeetha Academy was set up in the year of :
(a) 1953
(b) 1954
(c) 1952
(d) 1956

15. Chairman of the Rajyasabha is :
(a) Speaker
(b) Deputy Speaker
(c) Vice President
(d) President

16. Valentine Tereshkova is the :
(a) First President of USA
(b) First Woman Cosmonaut
(c) First person to reach moon
(d) The person spent longest time in space.

17. 1+0.1+0.01+0.001 is :
(a) 1.001
(b) 1.111
(c) 1.1
(d) 1.101

18. Judges of the Supreme Court hold office till the age of :
(a) 55
(b) 58
(c) 60
(d) 65

19. The wheel in the national flag is the reproduction of the wheel on the Lion Capital of the Asoka Pillar at :
(a) Amarnath
(b) Sarnath
(c) Konark
(d) Taxila

20. Kerala Kalamandalam is in the district of :
(a) Kozhikode
(b) Thrissur
(c) Thiruvananthapuram
(d) Kannur

21. Instrument used to measure the pressure of gases :
(a) Manometer
(b) Calorimeter
(c) Perimeter
(d) Galvanometer

22. Washing Soda is chemically ?
(a) Sodium Chloride
(b) Sodium Carbonate
(c) Sodium bicarbonate
(d) Potassium bicarbonate

23. Largest gland in human body is :
(a) Thyroid
(b) Liver
(c) Pancreas
(d) Skin

24. Garuda Airways is the official airlines of :
(a) Indonesia
(b) Singapore
(c) Sri Lanka
(d) Korea

25. Palaeontology is the study of :
(a) fossils
(b) stamps
(c) birds
(d) drugs

26. Periodic table is the table that contains :
(a) periods of study
(b) tables
(c) elements
(d) compounds

27. Identify the odd one :
(a) Carpenter:Wood
(b) Painter:Brush
(c) Plumber:Pipes
(d) Mason:Bricks

28. Fourth Estate is the term used to denote :
(a) plantations
(b) judiciary
(c) sports
(d) press

29. Stratosphere is a layer of :
(a) Sun
(b) Earth
(c) Atmosphere
(d) Moon

30. The element that does not have neutrons in its atom is :
(a) hydrogen
(b) uranium
(c) helium
(d) neon

31. Which one of the following is not a non-conventional energy source?
(a) nuclear energy
(b) solar energy
(c) wind energy
(d) tidal energy

32. Typhoid fever is caused by :
(a) virus
(b) allergy
(c) fungus
(d) bacteria

33. Which of the following state does not have bi-cameral legislature :
(a) Bihar
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Rajasthan

34. Rajiv Gandhi Former Prime Minister of India, was assassinated at :
(a) Sriperumbuthur
(b) Delhi
(c) Madras
(d) Punjab

35. The first Indian SatelliteAryabhatta was launched in the year 1975 from :
(a) Soviet Union
(b) USA
(c) India
(d) Israel

36. Both Diamond and Graphite are the forms of :
(a) Phospherous
(b) Sodium
(c) Rock
(d) Carbon

37. The standard distance to be covered in a marathon race is :
(a) 24 miles 564 yards
(b) 26 miles 385 yards
(c) 25 miles 485 yards
(d) 26 miles 685 yards

38. Which of the following is antiknocking agent :
(a) tetraethyl lead
(b) white petrol
(c) ethyl alcohol
(d) butane

39. Which one of the following is known as silent killer?
(a) blood pressure
(b) tuberculosis
(c) cholera
(d) malaria

40. Identify the website of Kerala Governent ?
(a) www.gov.Kerala.in
(b) www.Keral.gov.net
(c) www.Keralagovernment.in
(d) www.Kerala.gov.in

41. Capital of Uttar Pradesh is :
(a) Guvahathi
(b) Lucknow
(c) Patna
(d) Dispur

42. Hinayana and Mahayana are the two divisions of :
(a) Jainsim
(b) Buddism
(c) Christianity
(d) Soofism

43. ‘Din Illahi’ was the religion founded by :
(a) Babur
(b) Humayun
(c) Akbar
(d) Shajahan

44. Tsunami hit the Southern coast of Indian Peninsula was on:
(a) 24th December 2004
(b) 26th December 2006
(c) 26th December 2004
(d) 24th December 2005

45. McMohan Line is the line between India and :
(a) China
(b) Pakistan
(c) Sri Lanka
(d) Myanmar

46. The currency of European Union is :
(a) Lira
(b) Franc
(c) Euro
(d) Yen

47. The data is stored in a computer in the device called :
(a) SMPS
(b) Mother Board
(c) Printer
(d) Hard Disk

48. The temperature known as absolute zero is :
(a) 0 K
(b) 2730 C
(c) -2730 C
(d) 00 C

49. Dynamo was discovered by :
(a) Thomas Alva Edison
(b) Michael Faraday
(c) Wright Brothers
(d) Humphrey Davy

50. First Indian Scientist to won Nobel Prize is :
(a) C.V. Raman
(b) Dr. S. Chandrasekhar
(c) Hargobind Khorana
(d) Homi. J. Bhaba

Answers

1. (b) 2. (d) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (a)

7. (d) 8. (c) 9. (c) 10. (a) 11. (c) 12. (c)

13. (d) 14. (c) 15. (c) 16. (b) 17. (b) 18.(d)

19. (b) 20. (b) 21. (a) 22. (b) 23. (b) 24. (a)

25. (a) 26.(c) 27. (b) 28. (d) 29. (c) 30. (a)

31. (a) 32. (d) 33. (d) 34. (a) 35. (a) 36. (d)

37. (b) 38. (a) 39. (a) 40. (d) 41. (b) 42. (b)

43.(c) 44. (c) 45. (a) 46. (c) 47. (d)

48. (a) and (c) are correct answers 49.(b) 50. (a)

Download the complete solved questions in pdf file


Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

0 comments :

Followers

Notice Board