12/01/2012

ICDS Supervisor Examination


Solved questions of ICDS Supervisor Examination held on: 2005



By



1. The expression Athidhi devo bhavo means :

(a) Tourists should behave like Gods.
(b) Treat a guest like a God.
(c) God takes care of travellers
(d) Tourists should respect local Gods.
Ans. Treat a guest like a God

2. Kerala is called :
(a) Goat’s own country (b) God zone country
(c) God’s one country (d) God’s own country.
Ans. God’s own country.

3. Bon Jour is a greeting in :
(a) French (b) Spanish
(c) German (d) Italian.
Ans. French

4. The fifth International Airport in India was opened in :
(a) Trivandrum. (b) Lucknow
(c) Patna (d) Simla.
Ans. Trivandrum.

5. Cocos nucifera is ;
(a) A soft drink (b) A travel agency
(c) The coconut tree. (d) The crow.
Ans. The coconut tree.

6. Sayonara is the expression for farewell in :
(a) Sinhala. (b) Japanese (c) Swahili. (d) Nepali.
Ans. Japanese

7. The Jog falls are in the river :
(a) Sharavati (b) Saraswati (c) Godavari (d) Gomti.
Ans. Sharavati


8. The Kerala Kalamandalam is on the banks of the :
(a) Periyar. (b) Pamba (c) Kabini (d) Nila.
Ans. Nila.

9. The poet who was drowned in the Pallana was :
(a) Vallathol (b) Ulloor (c) Kumaran Asan (d) Changampuzha.
Ans. Kumaran Asan

10. The king of Venad who dedicated his kingdom to Lord Padmanabha through Thruppadidanan was :
(a) Shri Moolam Thirunal (b) Marthanda Varma
(c) Dharma Rajah. (d) Swathi Thirunal.
Ans. Marthanda Varma

11. The foreigner who wrote the books Kerala Pazhama, Pathamala and Pazhamcholmala was :
(a) Benjamin Bailey. (b) Herman Gundert
(c) Arnos Padre. (d) John Higgins.
Ans. Herman Gundert

12. The art form Ottanthullal originated from :
(a)Ambalapuzha Sri Krishnaswamy Temple.
(b) Sri Padmanabhaswamy Temple.
(c) Irinjalakuda Koodalmanickya Temple.
(d) Chottanikkara Devi Temple.
Ans. Ambalapuzha Sri Krishnaswamy Temple.

13. The dance form Kuchipudi comes from :
(a) Karnataka (b) Bihar
(c) Rajastan. (d) Andhra Pradesh.
Ans. Andhra Pradesh.

14. The Bharat Award was given to Premji for his performance in the film.
(a) Bharatam. (b) Piravi (c) Nirmalyam. (d) Oppol.
Ans. Piravi

15. The century in which the Taj Mahal was built is the :
(a) 16th (b) 17th (c) 18th (d) 19th.
Ans. 17th

16. The film studio set up by Kunchacko was the :
(a) Merryland (b) Uma (c) Chitranjali (d) Udaya.
Ans. Udaya.

17. Who among the following was not a Speaker of the Kerala Assembly ?
(a) A.C. Jose (b) M. Vijayakumar.
(c) C.H. Mohammed Koya. (d) M.N. Govindan Nair.
Ans. M.N. Govindan Nair.

18. Who wrote the novel The Adventures of Tom Sawyer ?
(a) Mark Tyson (b) Mark Twain (c) Marc Antony (d) MarkTully.
Ans. Mark Twain

19. The central character in Dev’s Odayilninnu is :
(a) Pachu (b) Pappy (c) Pokker (d) Pappu.
Ans. Pappu.

20. The Thunjan Parambu is located in :
(a) Kannur (b) Malappuram (c) Pathanamthitta (d) Kozhikode.
Ans. Malappuram

21. Dehradun is the capital of:
(a) Uttaranchal (b) Chattisgargh (c) Jharkhand (d) Uttar Pradesh
Ans. Uttaranchal

22. Who was the Prime Minister of India during the 1965 Indo-Pak war ?
(a) Pt. Nehru (b) Lal Bahadur Shastri
(c) Indira Gandhi (d) Charan Singh.
Ans. Lal Bahadur Shastri

23. What is the currency of the United Kingdom ?
(a) Euro (b) Pound. (c) Peso (d) Dollar.
Ans. Pound.

24. The World Tourism day is celebrated on :

(a) 16th October (b) 8th March. (c) 27th September (d) 5th June.
Ans. 27th September

25. The word Tsunami means :
(a) Harbour wave (b) Barbarous wave
(c) Laborious wave. (d) Clamorous wave.
Ans. Harbour wave

26. The space shuttle in which Kalpana Chawla lost her life was the :
(a) Challenger. (b) Atlantis. (c) Discovery (d) Columbia.
Ans. Columbia.

27. In which Olympics did P.T. Usha lose a bronze medal narrowly ?
(a) Barcelona. (b) Los Angeles (c) Atlanta (d) Seoul.
Ans. Los Angeles

28. Who composed the music for the film Chemmeen ?
(a) Usha Khanna (b) Naushad (c) Salil Chaudhury. (d) S.D. Burman.
Ans. Salil Chaudhury.

29. Which of the following is not a website ?
(a) www.ipl.org. (b) www.keralauniversity.edu.
(c) kpsc@yahoo.co.in (d) www.keralatourism.org
Ans. kpsc@yahoo.co.in

30. What is the storage capacity of an ordinary floppy disc ?
(a) 100 G.B. (b) 1kb. (c) 1.44MB (d) 40G.B.
Ans. 1.44MB

31. What is the full form of D.T.H. offered by Doordarshan ?
(a) Direct to Home. (b) Digital Theatre at Home.
(c) Designer Telecast for Home (d) Daily Twenty-four Hours.
Ans. Direct to Home.

32. In which Indian state do you come across Mount Abu ?
(a) Arunachal Pradesh. (b) Assam.
(c) Rajastan (d) Himachal Pradesh.
Ans. Rajastan

33. Who brought the Nobel Prize to India in 1913 ?
(a) Dr. C.V. Raman (b) Rabindranath Tagore
(c) H.G. Khurana (d) S. Chandrashekhar.
Ans. Rabindranath Tagore

34. In 2004, Operation Cocoon was successful in :
(a) Collecting rare species of butterflies.
(b) Eliminating Veerappan.
(c) Offering cradles for orphans. (d) First heart transplant in India
Ans. Eliminating Veerappan.

35. Artocarpus integrifolia is the scientific name of :
(a) Mango (b) Lemon (c) Jack fruit (d) Apple.
Ans. Jack fruit

36. Who was the captain of the Indian cricket team, which won the 1983 World Cup?
(a) Sunil Gavaskar (b) Dilip Vengsarkar.
(c) Kapil Dev (d) M. Azharuddin.
Ans. Kapil Dev

37. Who wrote the travelogues Indonesian Diary and Nile Diary ?
(a) M.K. Menon. (b) S.K. Pottekatt.
(c) P.K. Balakrishnan. (d) V.K.N.
Ans. S.K. Pottekatt.

38. Which of these countries does a president rule ?
(a) England (b) Holland. (c) Denmark (d) France.
Ans. France.

39. In which Asian country did C.V. Devan Nair serve as president ?
(a) Singapore (b) Philippines. (c) Sri Lanka. (d) Vietnam.
Ans. Singapore

40. Who was the last emperor of India ?
(a) George VI (b) William IV. (c) Edward VIII. (d) Charles II.
Ans. George VI

41. What does a limnologist study ?
(a) Lemon. (b) Limbs (c) Locks (d) Lakes.
Ans. Lakes.

42. What is a velodrome ?
(a) A helipad. (b) A cycling track
(c) A vegetable mart. (d) A speed governor.
Ans. A cycling track

43. Which vitamin is also known as riboflavin ?
(a) A (b) B (c) C. (d) D.
Ans. B

44. Who was the Democratic Party candidate in the US President polls in 2004?
(a) Dick Cheney. (b) John Kerry. (c) George W. Bush (d) Al Gore.
Ans. John Kerry

45. Which famous battlefield witnessed conflicts in 1526, 1556 and 1761 ?
(a) Plassey. (b) Buxar. (c) Panipat (d) Wandiwash.
Ans. Panipat

46. Who among these is not a Nobel Laureate ?
(a) Dalai Lama. (b) Vinoba Bhave
(c) Yasser Arafat. (d) Nelson Mandela
Ans. Vinoba Bhave

47. Which Indian state has two capitals ?
(a) Madhya Pradesh. (b) Meghalaya
(c) Jammu and Kashmir. (d) West Bengal
Ans. Jammu and Kashmir

48. Which element has the symbol Hg ?
(a) Hydrogen. (b) Mercury (c) Gold. (d) Tin
Ans. Mercury

49. Who or what is a Taikonaut ?
(a) A Taiwanese boat. (b) A Taekwondo player
(c) A Chinese space traveller. (d) A hold in wrestling
Ans. A Chinese space traveller

50. In which year did Alexander Graham Bell invent the telephone ?
(a) 1927. (b) 1786. (c) 1757. (d) 1876.
Ans. 1876

51. Who is known as the architect of New Delhi ?
(a) Laurie Baker. (b) Edwin Lutyens.
(c) Charles Correa. (d) Satish Gujral.
Ans. Edwin Lutyens

52. What was Anju Bobby George’s best distance in Long Jump at Athens ?
(a) 6.88. (b) 7.08. (c) 7.03 (d) 6.83.
Ans. 6.83

53. The final resting place of which famous lady is called the Shakti Sthal ?
(a) Sarojini Naidu. (b) Rani of Jhansi.
(c) Aruna Asaf Ali. (d) Indira Gandhi
Ans. Indira Gandhi

54. Jnanpith winner U.R. Ananthamurty served as the vice-chancellor of:
(a) Calicut University. (b) M.G. University.
(c) Sanskrit University. (d) Kannur University.
Ans. M.G. University

55. Which service organization celebrates its centenary from 23.2.2005 ?
(a) Lions. (b) Rotary International.
(c) Round Table. (d) Red Cross.
Ans. Rotary International

56. Satyam Sivam Sundaram is the motto of:
(a) Akasavani. (b) Sangeeth Natak Academy.
(c) Film Development Corporation. (d) Doordarshan.
Ans. Doordarshan

57. Which of these states has never had a woman chief minister ?
(a) Karnataka. (b) Orissa. (c) Tamilnadu. (d) Assam.
Ans. Karnataka

58. “I came, I saw, I conquered”. Whose are these famous words ?
(a) Napoleon (b) Alexander the Great.
(c) Vasco da Gama. (d) Julius Caesar
Ans. Julius Caesar

59. Who among these is a famous .painter ?
(a) K.N. Pannikar. (b) K.M. Pannikar.
(c) S. Pannikar. (d) K.A. Pannikar.
Ans. S. Pannikar

60. Who is the author of the book The Da Vinci Code ?
(a) Dan Brown. (b) Red Adair. (c) David Green (d) Andrew White.
Ans. Dan Brown

Download complete Solved questions of ICDS Supervisor Examination 2005 in pdf file



For all psc Examination Study Materials visit


Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

0 comments :

Followers

Notice Board