12/10/2012

GK Questions for Postal Assistant Examination


General Knowledge questions and answers for Postal/ Sorting Assistant Exam Preparation.


1. Who is the author of ‘speed post’?
Ans. Shobha De

2. Olavanna Model refers to
(a)Women empowerment
(b)Rural sanitation
(c)Community based water supply
(d)Self employment
Ans. Community based water supply

3. Which of the following is an international project?
(a)Chombal project
(b)Kosi project
(c)Tungbhadra
(d)Nagarjuna sagar
Ans. Kosi project

4. Freon gas is used in:
(a)Air-Conditioners
(b)Television
(c)Nuclear reactors
(d)Refrigerators
Ans. Refrigerators

5. Galvanized iron is coated with a thin coating of:
Ans. Zinc

6. Sputnik was launched on
Ans. October 4, 1957

7. How many players are there in a football team ?
Ans. 11

8. Mein Kampf is the autobiography of:
Ans. Hitler

9. Which is known as Hermit Kingdom?
Ans. Korea

10. The first English school in Kerala was established at
Ans. Mattanchery

11. Law Advisor of the Central Govt. is:
Ans. Solicitor Genreral

12. Where is Visweswarayya Industrial and Technological Musium situated?
Ans. Bangalore

13. Which dance form is popularly known as ‘poetry in motion’?
Ans. Bharatanatyam

14. KLM is the airline of:
Ans. Netherlands

15. Who said ‘child is the father of man’?
Ans. Wordsworth

16. Who is the ex-officio chairman of planning commission
Ans. Prime Minister

17. Maginot Line demarcates the boundaries between
Ans. France and Germany

18. Indian currency system was converted into a decimal system from:
Ans. April 1, 1957

19. The battle of plassey was faught in the year
Ans. 1757

20. Who said ‘Swaraj is my birth right and I shall have it’?
Ans. Balagangadhar Tilak

21. Ibn Batuta came to India during the period of:
Ans. Mohammed-Ibn-Tughlaq

22. Kanchi was the capital of the:
Ans. Pallavas

23. The famous ‘Gayathri Manthram’ is in the:
Ans. Rig Veda

24. The headquarters of ILO is at:
Ans. Geneva

25. The first UN Secretary General Trygve Lie from:
Ans. Norway

26. The longest night in the northern hemisphere is on:
Ans. December 22

27. Beyond Ten Thousand is a book written by:
Ans. Allen Border

28. The 73rd amendment to the constitution of India relates to:
Ans. Panchayat Raj

29. Who was the author of Aithihyamala?
Ans. Kottarathil Sankunni

30. The first woman judge of the supreme court belongs to:
Ans. Kerala

31. World Footballer of the year 2011:
Ans. Lionel Messi

32. Fresco Painting deals with:
Ans. Guptas

33. Second five year plan is based on the model of:
Ans. Mahalanobis

34. Kitab-ul-Hind written by:
Ans. Alberuni

35. The first atomic power plant in India was built at
Ans. Tarapur

36. Which of the following gases does not form part of the atmosphere?
(a)Chlorine
(b)Nitrogen
(c)Oxygen
(d)Carbon dioxide
Ans. Chlorine

37. A doctor advised a boy to wear spectacles with cylindrical lens. This is to rectify his:
(a)Short sight
(b)Long sight
(c)Cataract
(d)Astigmatism
Ans. Astigmatism

38. The first secretary of INC:
Ans. AO Hume

39. The first country to speak about Non-Alignment was
Ans. India

40. The mineral present in thyroxine is:
Ans. Potassium

41. Monozite is largely produced in the state of:
(a)Tamil Nadu
(b)Karnataka
(c)Odisha
(d)Kerala
Ans. Kerala

42. Who discovered Brazil ?
Ans. Kabral

43. Which continent is divided into almost two equal parts by the equator?
Ans. Africa

44. The language ‘Dogri’ is spoken in:
Ans. Jammu-Kashmir

45. The country in which Annie Besant was born:
Ans. Ireland

46. The Director of the Malayalam movie ‘Parinayam’?
Ans. Hariharan

47. Nehru Award is instituted for:
Ans. International understanding and peace

48. Central Food Technological Research Institute is situated in:
Ans. Mysore

49. Panini is associated with:
(a)Music
(b)Grammer
(c)Literature
(d)Dancing
Ans. Grammer

50. English East India Company set up during the period of:
Ans. Elizabath

51. Country known as Emerald Island:
Ans. Ireland

52. Shora is the parliament of:
Ans. Afganistan

53. The actress who won Urvashi Award 4 times?
Ans. Shabana Azmi

54. Rhodesia is the name of:
Ans. Zimbabwe

55. Taj Mahal is on the kanks of river:
Ans. Yamuna

56. The festival Kumbhamela is celebrated in:
Ans. Uttar Pradesh

57. Bread basket of the world is:
Ans. Prairies

58. The sun is composed mainly of:
Ans. Hydrogen

59. Ferdinand de lesseps is associated with:
Ans. Suez Canal

60. The particle which is supposed to travel faster than light:
Ans. Tachyon

61. Zulus are the tribal people of:
Ans. South Africa

62. Old name of St. Petersburg?
Ans. Leningrad

63. Mercury is a:
Ans. Metal

64. A lantern for projecting images of object is:
Ans. Epidiascope

65. Which of the following metals is not an element?
(a)Iron
(b)Silver
(c)Gold
(d)Bronze
Ans. Bronze

66. The french revolution took place in the .......... th century:
Ans. 18th century

67. In which year Azad Hind Fouj formed?
Ans. 1943

68. Where is the tomb of Kumaranasan built?
Ans. Pallana

69. The first space craft that landed on Moon:
Ans. Loona-9

70. The minister who resigned from Central Cabinet during the wake of Chinese aggression?
(a)V.C Shukla
(b)V.K Krishna Menon
(c)Jaffer sheriff
(d)H.K.L Bhagat
Ans. V.K Krishna Menon


Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

1 comment :

  1. can you pls upload general awareness and gk questions relevant for LIC housing finance assistant exam?? It would be very helpful for people like me who dont attend any other coaching classes. exam has been scheduled for april 6

    ReplyDelete

Followers

Notice Board