Solved Questions of Kerala psc Assistant Salesman Examination Conducted On 19-8-2006.


1. The Capital of Mysore during Tipu Sultan’s rule:
(a) Bangalore
(b) Chitradurga
(c) Manasagangothri
(d) Srirangapatnam

2. Which of the following is not a Fundamental Right?
(a) Right of property
(b) Right to equality
(c) Right against exploitation
(d) Right to freedom of speech

3. The administrative head of the State Government
(a) Chief Justice
(b) Chief Minister
(c) Law Minister
(d) Governor

4. Who was the Prime Minister of Britain when India got Independence?
(a) Clement Atlee
(b) Winston Churchill
(c) Harold Wilson
(d) Lal Bahadur Sastri

5. The Bhoodan Movement was launched by:
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Indira Gandhi
(c) Acharya Vinoba Bhave
(d) Antony Eden

6. India is a leading producer of:
(a) Iron
(b) Mica
(c) Gold
(d) Aluminium

7. The birthday of Dr. S. Radhakrishnan is celebrated as:
(a) Martyrs Day
(b) Farmers Day
(c) Children’s Day
(d) Teacher’s Day

8. Which one of the following rivers was known as the ‘River of Sorrow’?
(a) Damodar
(b) Kaveri
(c) Krishna
(d) Gomathi

9. The imaginary lines on maps joining the places having equal temperatures are known as
(a) Isobars
(b) Isotherms
(c) Isohyets
(d) Isobaths

10. The smallest planet of the solar system:
(a) Saturn
(b) Jupiter
(c) Neptune
(d) Mars

11. The Indian who attended all the three Round Table Conferences
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Dr. B.R.Ambedkar
(d) Rajendra Prasad

12. What is the modern name of Formosa?
(a) Taiwan
(b) Kenya
(c) Malaysia
(d) Indonesia

13. Who discovered circulation of blood in the human body?
(a) Joseph Lister
(b) William Harvey
(c) Ronald Ross
(d) Edward Jenner

14. The scientist who found out the ‘rare gases’ is:
(a) Louis Pasteur
(b) Markoni
(c) William Ramseay
(d) Edison

15. What is the chemical name for baking soda?
(a) Calcium phosphate
(b) Sodium carbonate
(c) Sodium bicarbonate
(d) Sodium chloride

16. Where is bile produced?
(a) Liver
(b) Spleen
(c) Gall bladder
(d) Blood

17. The science of space travel is known as:
(a) Astronomy
(b) Astronautics
(c) Astrology
(d) Cosmology

18. An acid which does not contain oxygen:
(a) Sulphuric acid
(b) Carbonic acid
(c) Nitric acid
(d) Hydrochloric acid

19. Which is the most chemically active element?
(a) Fluorine
(b) Chlorine
(c) Bromine
(d) Iodine

20. The most important part of a plant is
(a) Flower
(b) Leaf
(c) Fruit
(d) Root

21. Chakiar Koothu is one of the impressive dance form of:
(a) Tamil Nadu
(b) Andhra Pradesh
(c) Kerala
(d) Karnataka

22. Sabarimala is situated in the district
(a) Wayanad
(b) Pathanamthitta
(c) Idukki
(d) Kollam

23. The first Education Minister of Kerala
(a) C.Achutha Menon
(b) K.Kelappan
(c) Joseph Mundassery
(d) P.K.Kunju

24. The birth place of Sree Narayana Guru:
(a) Kollam
(b) Varkala
(c) Sivagiri
(d)Chempazhanthi

25. Thenmala is a destination for:
(a) Eco tourism
(b) Pilgrimage
(c) Treaking
(d) Ayurvedic treatment

26. In 2005 the ‘Ezhuthachan Award’ was given to
(a) M.T. Vasudevan Nair
(b) S. Guptan Nair
(c) Thirunalloor Karunakaran
(d) T. Padmanabhan

27. The biggest backwater lake in Kerala:
(a) Chilka lake
(b) Ashtamudi lake
(c) Sasthamkotta lake
(d) Vembanattu lake

28. When did the first Commonwealth Games take place?
(a) 1933
(b) 1930
(c) 1946
(d) 1938

29. The author of Arthasastra
(a) Kautilya
(b) Kalidasa
(c) Bhavabhoothi
(d) Sankaracharya

30. The creater of fictional school boy wizard named ‘Hary Potter’
(a) Arthur Conan Doyle
(b) R.L. Stevenson
(c) J.K. Rowling
(d) Joseph Conrad

31. Who wrote the book The Wings of Fire?
(a) P.V. Narasimha Rao
(b) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(c) Arunadhati Roy
(d) Salman Rushdie

32. Mother Theresa was a famous
(a) artist
(b) economist
(c) singer
(d) social worker

33. The Last Supper is a painting by:
(a) Raphael
(b) Titian
(c) Leonardo da Vinci
(d) Michael Angelo

34. The Indian cricketer to score a triple century in Test Cricket
(a) Virender Sehwag
(b) Tendulkar
(c) Gavaskar
(d) Ravi Sastri

35. In which year did Dada Saheb Phalke produce the first feature film?
(a) 1911
(b) 1912
(c) 1913
(d) 1914

36. The theory of evolution was formulated by:
(a) Edison
(b) Charles Darwin
(c) Lamarck
(d) E.M. Joad

37. India’s first Atomic Reactor is installed at:
(a) Tarapur
(b) Kotah
(c) Trombay
(d) Kalpakkam

38. The plant which bears fruit only once in its life time:
(a) Grapes
(b) Papaya
(c) Dates
(d) Banana

39. Prophet Mohammed belongs to:
(a) Egypt
(b) Saudi Arabia
(c) Etheopia
(d) Palestine

40. Who was the founder of Arya Samaj?
(a) Swami Vivekananda
(b) Annie Besant
(c) Dayananda Saraswathi
(d) Palestine

41. Which is the most important cause of soil erosion?
(a) Heavy rainfall
(b) Destruction of forests
(c) Cultivation
(d) Flood

42. Which one of the following states produce maximum rubber?
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu

43. The person who is known as the father of social reforms in India
(a) Gopala Krishna Gokhale
(b) E. Vidyasagar
(c) William Bentick
(d) Raja Ram Mohan Roy

44. What is Tsunami?
(a) Huge sea waves caused by earthquake
(b) A cyclone
(c) A fierce storm
(d) Volcanic explosion

45. Which Indian city is called the silicon valley of India?
(a) Delhi
(b) Bangalore
(c) Chennai
(d) Agra

46. Who among the following is a world famous agricultrual scientist?
(a) Dr. M.S. Swaminathan
(b) C.V. Raman
(c) Dr. S. Chandrasekhar
(d) J.C. Bose

47. Ramakrishna Mission was established by :
(a) Dayananda Saraswathy
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Chattambi Swamigal
(d) Swami Vivekananda

48. Which of the following is not a mammal?
(a) Bat
(b) Rat
(c) Frog
(d) Dolphin

49. Diabetes is caused due to the malfunctioning of
(a) Heart
(b) Pancrease
(c) Lungs
(d) Kidney

50. The rarest metal is:
(a) Mercury
(b) Osmium
(c) Rhodium
(d) Tungsten

51. The Chief Minister with two of his ministers ........... here
(a) are
(b) were
(c) is
(d) have been

52. The news ........... not make me sad
(a) do
(b) does
(c) has
(d) have

53. You like vegetarian food, ............
(a) do you ?
(b) isn’t it?
(c) aren’t you?
(d) don’t you

54. I ........... the boy from the deep well
(a) escaped
(b) saved
(c) am escaped
(d) am saved

55. He said to me that he .......... going abroad
(a) is
(b) has been
(c) had been
(d) was

56. I have been waiting for him ............ five hours
(a) since
(b) for
(c) until
(d) till

57. If you had invited him he ............. come.
(a) would
(b) will
(c) would have
(d) was

58. He treated me as if I .......... his slave
(a) was
(b) am
(c) have been
(d) were

59. A group of boys ............ singing since morning
(a) has been
(b) have been
(c) are
(d) are being

60. The passive voice form of ‘My uncle helps me’ is:
(a) I am being helped by my uncle
(b) I have been helped by my uncle
(c) I am helped by my uncle
(d) My uncle has been helped by me

61. Unless .......... you will fail
(a) you do not work hard
(b) you work hard
(c) you do not work hardly
(d) you work hardly

62. When I reached everybody.............
(a) was left
(b) left
(c) had left
(d) had been left

63. The correctly spelt word is ..............
(a) SECRATARY
(b) SECRETARY
(c) SECRATERY
(d) SECRETERY

64. MALADY means
(a) illness
(b) calamity
(c) music
(d) misfortune

65. The word most closely associated with HOSPITALITY is:
(a) hospital
(b) doctor
(c) nurse
(d) host

66. I am going to ........ library
(a) a
(b) the
(c) an
(d) school

67. We must abstain ............ creating environmental pollution
(a) away
(b) in
(c) from
(d) to

68. She ............ to India six years ago
(a) came
(b) had come
(c) has come
(d) was come

69. I .......... my elders.
(a) respect
(b) am respecting
(c) have respect
(d) am respected

70. It ........... heavily last night
(a) raining
(b) has rained
(c) had rained
(d) rained

71. Find the missing number : 3, 5, 7, 11, 13, .........
(a) 16
(b) 15
(c) 17
(d) 14

72. Choose the odd one out : 4, 16, 6, 24, 8, 64
(a) 64
(b) 8
(c) 16
(d) 24

73. If 250 is increased to 300, what is the percentage increase?
(a) 16.67
(b) 20
(c) 23
(d) 17

74. A father is 25 years older than his son. 10 years ago father’s age was 6 times of his son’s age. What is the present age of son?
(a) 10
(b) 40
(c) 30
(d) 15

75. If 2 = 1, 3 = 3, 4 = 12, 5 = 60 then 6 = ............
(a) 120
(b) 180
(c) 720
(d) 360

76. The ratio of 9 second to 10 hours is ............
(a) 1:40
(b) 1:4000
(c) 9 : 10
(d) 1:400

77. A person lost 10% when he sold goods at Rs.153. For how much should he sell them to gain 20%?
(a) 204
(b) 250
(c) 240
(d) 210

78. What will be xy if 7862 xy is to be divisible by 125?
(a) 25
(b) 00
(c) 75
(d) 50

79. If 12 + 8 = 208, 11 + 6 = 157, then 10 + 4 = .............
(a) 116
(b) 106
(c) 196
(d) 124

80. If New Delhi = 8, Aurangabad = 10 then Thiruvananthapuram = .............
(a) 12
(b) 16
(c) 14
(d) 18

81. If 2 = 0010 and 5 = 0101 then 9 = ...............
(a) 1000
(b) 1001
(c) 0111
(d) 0011

82. Choose the odd one out:

Jupiter , Pluto, Neptune, Mass, Mercury
(a) Pluto
(b) Mercury
(c) Mass
(d) Jupiter

83. If 4 × 4 = 8, 5 × 6= 15, 7 × 8 = 28 then 9 × 10 = ..........
(a) 90
(b) 45
(c) 19
(d) 56

84. Intense : Persistent : : Acute : ..............
(a) tonic
(b) resistant
(c) acrid
(d) chronic

85. Which is the missing pattern?

-0000+, 0-00+0, 00-+00, ............
(a) 00+-00
(b) 00+0-0
(c) 0+00-0
(d) +000-

86. Barometer : Hygrometer : ..........: ..........
(a) Mercury : Water
(b) Pressure : Humidity
(c) Rain : Cloud
(d) Cloudy : Sunny

87. If + indicates ×, –indicates ÷ and × indicates – then 2 + 6 – 4 × 1 = .............
(a) 2
(b) 2.5
(c) 8
(d) 4

88. A train of 100 metres long is running at the speed of 36km per hour. In what time it passes a bridge of 80 metres long?
(a) 30 seconds
(b) 36 seconds
(c) 20 seconds
(d) 18 seconds

89. If two - third of a bucket is filled in one minute then the time taken to fill the bucket completely will be ............
(a) 90 seconds
(b) 70 seconds
(c) 60 seconds
(d) 100 seconds

90. If a quarter kilogram costs Rs 60 then how much will cost for 150 grams?
(a) Rs. 30
(b) Rs. 24
(c) Rs. 36
(d) Rs. 40

91. Question Error


92. If 3 men or 6 boys can do a piece of work in 20 days then how many days with 6men and 8 boys take to do the same work?
(a) 5
(b) 8
(c) 10
(d) 6

93. Find the sum of first 100 natural numbers:
(a) 5050
(b) 5005
(c) 9900
(d) 9050

94. Two poles of heights 6 metres and 11 metres stand on a plane ground. If the distance between their feet is 12 metres then find the difference in the distance between their tops:
(a) 12m
(b) 5m
(c) 13m
(d) 11m

95. Question Error


96. How many balls of radius 4cm can be made from a solid sphere of lead of radius 8 cm?
(a) 4
(b) 8
(c) 16
(d) 2

97. The solutions to x2+6x+9 = 0 is .............
(a) x1 = +3, x2 = –3
(b) x1 = 3, x2 = 3
(c) x1 =-3, x2 = -3
(d) No solution

98. What is the chance of getting a 2 or 4 in rolling a die?
(a) 2/3
(b)1/6
(c)1/3
(d)1/2

99. At what rate of simple interest per annum an amount will be doubled in 10 years?
(a) 10%
(b) 7.5%
(c) 16%
(d) 15%

100. The sum of a two digit number is 8. The number obtained by interchanging two digits exceeds the given number by 18. Find the number:
(a) 26
(b) 80
(c) 17
(d) 35

Answers


1. (d) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (c) 6. (b) 7. (d) 8. (a)


9. (b) 10. Correct answer is Mercury, 11. (c) 12. (a)


13. (b) 14. (c) 15. (c) 16. (a) 17. (b) 18. (d) 19. (a)


20. (d) 21. (c) 22. (b) 23. (c) 24. (d) 25. (a) 26. (b)


27. (d) 28. (b) 29. (a) 30. (c) 31. (b) 32. (d) 33. (c)


34. (a) 35. (c) 36. (b) 37. (c) 38. (d) 39. (b) 40. (c)


41. (b) 42. (c) 43. (d) 44. (a) 45. (b) 46. (a) 47. (d)


48. (c) 49. (b) 50. (c) 51. (c) 52. (b) 53. (d) 54. (b)


55. (d) 56. (b) 57. (c) 58. (d) 59. (a) 60. (c) 61. (b)


62. (c) 63. (b) 64. (a) 65. (d) 66. (a) 67. (c) 68. (a)


69. (a) 70. (d) 71. (c) 72. (d) 73. (b) 74. (d) 75. (d)


76. (b) 77. (a) 78. (b) 79. (a) 80. (d) 81. (c) 82. (c)


83. (b) 84. (d) 85. (a) 86. (b) 87. (a) 88. (d) 89. (a)


90. (c) 91. Question Error 92. (d) 93. (a) 94. (c) 

95. Question Error 96. (b) 97. (c) 98. (c) 99. (a) 

100. (d)


Download Solved Question of Assistant Salesman Examination 19-8-2006 in pdf file



Post a Comment

 
Top