Solved questions of Kerala psc Assistant Labour Officer Examination held on 2005.


1. Who drafted the Delcaration of American Independence?
(a)George Washington
(b)Thomas Jefferson
(c)Abarham Lincoln
(d)Benjamin Franklin
Ans. Thomas Jefferson

2. With which war is the name of Florence Nightingale association?
(a)Boer War
(b)World War I
(c)Crimean War
(d)Third Punic War
Ans. Crimean War

3. Lines drawn parallel to the equator are called:
(a)Latitudes
(b)Longitudes
(c)Meridians
(d)None of these
Ans. Latitudes

4. The Parliament of Japan is called:
(a)Dail
(b)Sejim
(c)Cortez
(d)Diet
Ans. Diet

5. Which of the following UN organisations is concerned with the welfare of the children throughout the world?
(a)UNESCO
(b)WHO
(c)FAO
(d)UNICEF
Ans. UNICEF

6. The author of Arthashatra was :
(a)Kalidasa
(b)Kautilya
(c)Bhavabhuti
(d)Sankaracharya
Ans. Kautilya

7. Maria Montessori’s name is associated with:
(a)Child Education
(b)Mountaineering
(c)Women’s Rights
(d)Lawn Tennis
Ans. Child Education

8. Who among the following is known as ‘Fuehrer’?
(a)Nepolean
(b)Bismarck
(c)Hitler
(d)Sir Winston Churchill
Ans. Hitler

9. Who among the following is associated with the freedom struggle of Zambia?
(a)Kenneth Kaunda
(b)Patric Lumumba
(c)Jomo Kenyatta
(d)Nelson Mandela
Ans. Kenneth Kaunda

10. Who was the first human space traveller?
(a)Edwin Aldrin
(b)Frank Boreman
(c)Neil Armstrong
(d)Yuri Gagarin
Ans. Yuri Gagarin

11. When did the first Commonwealth Games take place?
(a)1928
(b)1930
(c)1934
(d)1946
Ans. 1930

12. With which games is Dhyan Chand’s name associated?
(a)Football
(b)Badminton
(c)Hockey
(d)Cricket
Ans. Hockey

13. Jesse Owens Global Award is given in the field of:
(a)Literature
(b)Journalism
(c)Medicine
(d)Sports
Ans. Sports

14. IRDP stands for:
(a)All India Rural Development Programme
(b)Integrated Rural Development Programme
(c)Indian Rural Development Policy
(d)None of these
Ans. Integrated Rural Development Programme

15. The Asian Development Bank has its headquarters at:
(a)Manila
(b)Tokyo
(c)Singapore
(d)Bangkok
Ans. Manila

16. Which is ‘Forbidden City’?
(a)Dublin
(b)Palestine
(c)Lhasa
(d)Vatican
Ans. Lhasa

17. Decibel is a unit of:
(a)Light
(b)Sound
(c)Heat
(d)Electricity
Ans. Sound

18. Who discovered circulation of blood in the human body?
(a)Edward Jenner
(b)Joseph Lister
(c)Ronald Ross
(d)William Harvey
Ans. William Harvey

19. In diesel engines, ignition takes place by:
(a)Compression
(b)Electrical spark
(c)Dynamo
(d)Battery
Ans. Compression

20. ‘‘The proper study of mankind is man’’. Who said this?
(a)Alexander Pope
(b)William Shakespeare
(c)Immanuel Kant
(d)Aldous Huxley
Ans. Alexander Pope

21. The velocity of light was first measured by:
(a)Einstein
(b)Newton
(c)Romer
(d)C.V. Raman
Ans. Romer

22. Which of the follwoing is not a noble gas?
(a)Argon
(b)Radon
(c)Neon
(d)Oxygen
Ans. Oxygen

23. Alcohol contains:
(a)Carbon, hydrogen and calcium
(b)Carbon, hydrogen and chlorine
(c)Carbon, hydrogen and oxygen
(d)Carbon, hydrogen and nitrogen
Ans. Carbon, hydrogen and oxygen

24. Red blood corpuscles are formed in the:
(a)Liver
(b)Bone marrow
(c)Spleen
(d)Pancreas
Ans. Bone marrow

25. Tibia is a bone found in the:
(a)Skull
(b)Arm
(c)Leg
(d)Face
Ans. Leg

26. Insects belong to:
(a)Annelida
(b)Arthropods
(c)Crustaceans
(d)Coelenterata
Ans. Arthropods

27. The capital of Mysore during Tipu Sultan’s rule was:
(a)Srirangapatnam
(b)Bangalore
(c)Hyderabad
(d)Chitradurga
Ans. Srirangapatnam

28. Jallianwala Bagh masacre took place in the city of:
(a)Agra
(b)Meerut
(c)Lahore
(d)Amritsar
Ans. Amritsar

29. What was the main aim of Home Rule Movement?
(a)To remove the British rule
(b)To turn out the Britishers
(c)To keep unity among Hindus and Muslims and fight for freedom.
(d)To attain self-government within the British Empire.
Ans. To attain self-government within the British Empire.

30. The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly on:
(a)November 26, 1949
(b)December 11, 1948
(c)August 15, 1947
(d)January 26, 1950
Ans. November 26, 1949

31. To whom is the Council of Ministers collectively responsible?
(a)The President
(b)The Prime Minister
(c)The Lok Sabha
(d)The Rajya Sabha
Ans. The Lok Sabha

32. Which of the following is no more a Fundamental Right?
(a)Right to Equality
(b)Right against Exploitation
(c)Right to Property
(d)Right to Freedom to Speech
Ans. Right to Property

33. The President of India can dissolve the Lok Sabha on the:
(a)Advice of the Prime Minister
(b)Advice of the Chief Justice of India
(c)Recommendation of the Lok Sabha
(d)Recommendation of the Rajya Sabha
Ans. Advice of the Prime Minister

34. Since independence, how many times has the census been taken?
(a)4
(b)5
(c)6
(d)7
Ans. 6

35. According to the last census, which is the most populated state in India?
(a)West Bengal
(b)Uttar Pradesh
(c)Andhra Pradesh
(d)Maharashtra
Ans. Uttar Pradesh

36. Chakiar Koothu is one of the most impressive dance forms of:
(a)Karnataka
(b)Tamil Nadu
(c)Andhra Pradesh
(d)Kerala
Ans. Kerala

37. In which year did Dada Saheb Phalke produce the first feature film?
(a)1910
(b)1911
(c)1912
(d)1913
Ans. 1913

38. Which of the following is west flowing river in peninsular India?
(a)Narmada
(b)Mahanadi
(c)Krishna
(d)Godavari
Ans. Narmada

39. Name the engineer who is known as the Father of Robotics.
(a)Sir Frank Whittle
(b)Dr. Gehard Herzberg
(c)Dr. Brian Josephson
(d)Joe Enggle berger
Ans. Joe Enggle berger

40. The Amul Co-operative Dairy is located at:
(a)Ahmedabad
(b)Anand
(c)Surat
(d)Noida
Ans. Anand

41. Which of the following mountain ranges is the oldest?
(a)Himalayas
(b)Aravalli
(c)Satpura
(d)Western Ghats
Ans. Aravalli

42. The highest body which approves the Five - Year Plan is the :
(a)Finance Ministry
(b)Lok Sabha
(c)Supreme Court
(d)National Development Council
Ans. National Development Council

43. How many banks were nationalised in 1969?
(a)10
(b)12
(c)14
(d)18
Ans. 14

44. The National Bank for Agriculture and Rural Development was set up in:
(a)1979
(b)1980
(c)1981
(d)1982
Ans. 1982

45. President A.P.J. Abdul Kalam presented the prestigious Gandhi Peace Prize for 2003 to:
(a)Vladimir Putin
(b)Vaclav Havel
(c)Goh Chok Tong
(d)Lata Mangeshkar
Ans. Vaclav Havel

46. Which railway route was first electrified in India?
(a)Mumbai - Pune
(b)Delhi - Agra
(c)Calcutta - Patna
(d)Madras – Bangalore
Ans. Mumbai - Pune

47. Which among the following is the Indian Navy’s oldest aircraft carrier?
(a)INS - Nilgiri
(b)INS Viraat
(c)INS Vikrant
(d)INS Valsura
Ans. INS Viraat

48. India’s anti-tank missile is:
(a)Akash
(b)Prithvi
(c)Agni
(d)Nag
Ans. Nag

49. Who among the following won a silver medal at the Athens Olympics in 2004?
(a)Rajyavardhan Rathode
(b)Anju B. George
(c)Devendra
(d)Leander Paes
Ans. Rajyavardhan Rathode

50. Which of the following books was written by Arundhati Roy?
(a)Wings of Fire
(b)The God of Small Things
(c)Two Leaves and a Bud
(d)Hungry Stones
Ans. The God of Small Things

Download Solved question of Kerala psc Assistant Labour Officer Examination in pdf file.


Post a Comment

  1. None of the choices to Q.No. 45 is correct...Dennis Kucinich was awarded the Gandhi peace prize for 2003

    ReplyDelete

 
Top