Solved Question of Kerala psc Assistant Grade II Examination conducted on 16-9-2006.


1. Harriet is:
(a) an extremely elderly fish
(b) an extremely elderly bird
(c) an extremely elderly tree
(d) an extremely elderly tortoise

2. The World’s highest railway is between
(a) Kashmir and Gangtok
(b) Qinghai and Tibet
(c) Nathula pass and Afghanistan
(d) Manasroovar and Tibet

3. Chief Election Commissioner of India is
(a) B.B.Tandon
(b) Krishnamoorthi
(c) N. Gopalaswami
(d) Buta Singh

4. UNESCO has recognised a performing art form and of India as ‘a masterpiece of intangible cultural heritage.’ What is it?
(a) Kuudiyaattom
(b) Kathakali
(c) Chakiyaar Kuuthu
(d) Manipuri Dance

5. Author of The Da Vinci Code is
(a) Charles Dickens
(b) Marques
(c) Pamuk
(d) Dan Brown

6. ‘Dass Aattom’ was the old name for
(a) Mohiniaattom
(b) Bharatanatyam
(c) Kathakali
(d) Thiruvathira

7. Which vedic rite takes the name for ‘Horse Sacrifice’?
(a) Dharani
(b) Abhisheka
(c) Ashvamedha
(d) Agnyadheya

8. The airport in India that has a claim of having the longest runway
a) Indira Gandhi International Air port in New Delhi
(b) Trivandrum International Air port
(c) Madras International Airport
(d) Bangalore International Airport

9. ‘Kishangarh’ painting emerged in
(a) Gujarat
(b) Kashmir
(c) West Bengal
(d) Rajasthan

10. The first recipient of India Science Award instituted by Government of India
(a) Bhatnagar
(b) Vikram Sarabhai
(c) C.N.N. Rao
(d) M.R. Das

11. ‘Dhrupad’ is a
(a) Treatise on Hindustani music
(b) Form of Hindustani classical music
(c) A popular drum in North India
(d) None of these

12. The author of ‘Arthasastra’ is
(a) Kalidasa
(b) Thulasi Das
(c) Charaka
(d) Kautilya

13. The Malayalam Film Director who received Dada Sahib Phalke Award
(a) Adoor Gopalakrishnan
(b) Mohanlal
(c) Mamotti
(d) Ramu Karyat

14. In India Census is taken in every ............. years
(a) 20
(b) 5
(c) 10
(d) 15

15. Numismatics is
(a) Study of numerology
(b) Collection and study of coins
(c) Numbers game
(d) Expression in words numbers written as numerals

16. Chairman of Knowledge Commission
(a) Sam Pitroda
(b) Ahuliwaliya
(c) Mittal
(d) Prof. Yeshpal

17. Vice Chairman of Kerala Planning Board
(a) Padmarajan
(b) P.J. Kurian
(c) V. Ramachandran
(d) Prabhat Patnaik

18. In howmany languages the value of an Indian Currency note is recorded?
(a) 15
(b) 10
(c) 17
(d) 20

19. How many Municipal Corporation are there in Kerala?
(a) 3
(b) 5
(c) 2
(d) 7

20. The Budget of Kerala is presented in the Legislative Assembly by the
(a) Finance Minister
(b) Governor
(c) Speaker
(d) Chief Minister

21. ‘Sopana Sangeetham’ was known as
(a) Kerala Sangeetham
(b) Seva
(c) Kathakali Sangeetha
(d) Kottippadi Seva

22. A Musician of Kerala, who could sing in all the six-beating times, was
(a) Chandrakanth Iyer
(b) Papanasam Sivan
(c) Govinda Marar
(d) Chembai

23. Rivers in Kerala that are flowing eastward
(a) Periyar and Pamba
(b) Kabani, Bhavani and Pamba
(c) Karamana River and Ithikkara River
(d) Bharatapuzha

24. The first Malayalam cinema that got the Gold Medal of Rashtrapathi in ?
(a) Chemmeen
(b) Swayamvarom
(c) Newspaper Boy
(d) Chidambaram

25. The cinema that claims to be the first digital cinema in Malayalam
(a) Thanmatra
(b) Kuttilekku
(c) Oraal
(d) Munnamathoraal

26. There are ......... lakes in Kerala
(a) 33
(b) 30
(c) 34
(d) 27

27. The first Nrithya-Natya Award of Kerala was given to:
(a) Kalamandalam Sathyabhama
(b) Sashi
(c) Bharati Sivaji
(d) Sobhana

28. The Chief Information Commissioner of Kerala
(a) Fazalluddin
(b) P. Mohan Das
(c) Dr. Babu Paul
(d) Babu Jacob

29. First University in Kerala
(a) Kochi University
(b) Kozhikode University
(c) University of Travancore
(d) Kannur University

30. Which is the highest peak in Kerala?
(a) Anamudi
(b) Nilgiri
(c) Munnar
(d) None of these

31. There are ........... Revenue Districts in Kerala
(a) 12
(b) 16
(c) 10
(d) 14

32. How many parliamentary Constituencies are there in Kerala?
(a) 14
(b) 20
(c) 19
(d) 18

33. How many Townships are there in Kerala?
(a) One
(b) Three
(c) Four
(d) Two

34. The matriarchial Muslim Dynasty that ruled Kannur
(a) Arakkal Dynasty
(b) Mooshika Vamsa
(c) Prumpadath Swaroopam
(d) Samoothiri Dynasty

35. Right to property in India, now is a
(a) Fundamental right
(b) Legal right
(c) Not a right
(d) Optional right

36. Fundamental duties of an Indian citizen is incorporated in .......... of the Constitution of India
(a) Part IV
(b) Part IV A
(c) Part IVB
(d) Part V

37. Age prescribed for election as the President of India
(a) 40 years
(b) 30 years
(c) 20 years
(d) completed 35 years

38. Habeas Corpus is a
(a) Order
(b) Law
(c) Writ
(d) Rule

39. The district of Kerala which does not have forest
(a) Alappuzha
(b) Kochi
(c) Kottayam
(d) Thrissur

40. Salaries and allowances of the Speaker of Kerala Legislative Assembly are
(a) Votable expenditure
(b) Non votable expenditure
(c) Capital expenditure
(d) Esimates

41 The next number in the series
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ......?
(a) 19
(b) 18
(c) 21
(d) 20

42. Pick out the number wich would be twice as much as 1/4th of 40:
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

43. The next letter chain:
ANT, BOU, CPV.......?
(a) CDE
(b) DQW
(c) DMU
(d) DEF

44. Which is the odd one in the following
(a) Kerala
(b) U.P
(c) Haryana
(d) Kolkatta

45. Pick out the odd on:
(a) Bread
(b) Butter
(c) Tea
(d) Bun

46. Choose the odd one:
(a) Gold
(b) Silver
(c) Copper
(d) Mercury

47. Odd one is the following is:
(a) Uroob
(b) Vilasini
(c) M.T
(d) Kumaranasan

48. Teacher : School. Therefore Clerk ...........?
(a) File
(b) Office
(c) Officer
(d) Draft

49. Uncle : Aunt: then Father : ............?
(a) Mother
(b) Daughter
(c) Sister
(d) Brother

50. Knowledge : Reading therefore Health:?
(a) Food
(b) Body
(c) Exercise
(d) Doctor

51. Capital : Interest; then Share?
(a) Profit
(b) Loss
(c) Dividend
(d) Discount

52. If a book is a flower what will be its pages?
(a) Sheet of papers
(b) Stem
(c) Petal
(d) Colour

53. The world that could not be made from HARMONISE
(a) Noise
(b) Roam
(c) Sermon
(d) Mourn

54. Showing a woman, Kesavan said: She is the only daughter of the son of my grandfather. Then what is the relation
of Kesavan with that woman?
(a) Father
(b) Brother
(c) Uncle
(d) Sister

55. The next letter is E G J N .
(a) R
(b) S
(c) T
(d) Q

56. A = 1, B = 3, C = 5 than J = ?
(a) 10
(b) 19
(c) 17
(d) 21

57. Next number in the series
6, 13, 21, 30, 40, 51, 63, ........
(a) 74
(b) 88
(c) 76
(d) 79

58. Next word pair.
Tree, Shrub, Mountain, ?
(a) Rock
(b) Stone
(c) Sand
(d) Hill

59. A = 1, B = 2, C = 3; How can we write ADICT in numbers?
(a) 149320
(b) 14129
(c) 14349
(d) 14249

60. 5= 52, 6 = 63, 7 = 94. Therefore 8 = ?
(a) 47
(b) 64
(c) 46
(d) 48

61. Collaborate means:
(a) Work together
(b) to work together with a common aim
(c) Joint venture
(d) Agreement

62. Onus means:
(a) Forward
(b) Burden of denial
(c) Acceptance
(d) Burden of proof

63. Antonym of deficit is:
(a) Excess
(b) Arrears
(c) Loss
(d) Addition

64. Antonym of delicious is:
(a) Agreeble
(b) Unpalatable
(c) Enjoyable
(d) Tasty

65. Synonym of delight is:
(a) disgust
(b) dismay
(c) joy
(d) displeasure

66. With a view to properly, a detailed list is appended to :
Fill up the blank with the correct part of speech of verify from the following
(a) verify
(b) verifying
(c) verified
(d) being verified

67. In accordance - the provisions of law, it is inadmissible
(a) to
(b) at
(c) with
(d) of

68. From the following choose the word that is the nearest in meaning to the word underlined. ‘Vechur cow’ is indigenous to Kerala
(a) Native
(b) Regional
(c) Chief
(d) Local

69. I think I had better - in training
(a) got
(b) get
(c) getting
(d) is getting

70. It is too large a house for us to .......... in.
(a) living
(b) lived
(c) being lived
(d) live

71. You are my student ..........
(a) Have you?
(b) Haven’t you
(c) Aren’t you
(d) Are you?

72. I .......... a letter to my mother, yesterday
(a) Wrote
(b) have written
(c) writing
(d) write

73. Find out the meanig of the word ‘methodical’ from the alternatives given below
(a) Ordinary
(b) Dull
(c) Deep
(d) Systematic

74. Correct form of the word from the alternative is:
(a) Embarassment
(b) Embarrassment
(c) Embarrasment
(d) Embarasment

75. There is no chance of your getting that medicine
Frame a question to the above statement from the following
(a) Is there any chance of getting that medicine for you?
(b) Does the medicine get, here?
(c) Is there your chance to get the medicine?
(d) Was there a chance to get that medicine?

76. Pick out the noun form of ‘generous’ from the following
(a) generously
(b) genrosity
(c) general
(d) geneses

77. Which is the past participle of flow?
(a) flown
(b) flowed
(c) flowing
(d) flew

78. Pick out the most effective words from the given words to fill in the blank:
Sunil – play football everyday.
(a) might
(b) would
(c) used to
(d) will

79. Yesterday, I – called on my friend. But I forgot
(a) could have
(b) should
(c) might
(d) should be

80. Would you mind – the window?
(a) open
(b) opening
(c) to open
(d) for opening

81. Which Indian city was presented to the British as royal dowry?
(a) Madras
(b) Darjeeling
(c) Simla
(d) Bombay

82. Muhammed bin Tughlaq transferred his capital in 1327 to Devagiri. What is its modern name?
(a) Daulatabad
(b) Hyderabad
(c) Aligarh
(d) Delhi

83. Who deciphered the inscription on the Asoka pillars found in Firozabad?
(a) A Cunningham
(b) James Prinsep
(c) Redeliffe-Brown
(d) Joseph Priestly

84. With which kingdom is king Bimbisara associated?
(a) Magadha
(b) Venad
(c) Mysore
(d) Malwa

85. Between which two countries was the Tashkant Agreement signed?
(a) India and Russia
(b) India and China
(c) India and Pakistan
(d) India and Afghanistan

86. Forward Block was founded in 1939 by:
(a) Maulana Abdul Kalam Azad
(b) Bhagat Singh
(c) Mahatma Gandhi
(d) Subhash Chandra Bose

87. Frist Law Minister of Independent India was
(a) Vallabhai Patel
(b) B.R. Ambedkar
(c) Rafi Ahmed Kidwai
(d) Rajkumari Amrit Kaur

88. Vijayanagar empire was destroyed in the battle of:
(a) Talikota
(b) Panipat
(c) Mysore war
(d) Gogunda

89. ‘Do or Die’ was a concept in the Indian Independence Movement. It was introduced by
(a) Bala Gangadhar Tilak
(b) Dadabhai Naoroji
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Mohan das Karamchand Gandhi

90. Indian Independence Act was brought into force on
(a) August 15, 1947
(b) August 15, 1952
(c) July 18, 1947
(d) July 18, 1956

91. Boiling point is the temperature at which:
(a) water boils
(b) a liquid boils
(c) water attains maximum temperature
(d) air gets heated

92. An instrument for determining temperature is:
(a) Thermometer
(b) Millimeter
(c) Galvanometer
(d) Speedometer

93. Perumbra is :
(a) complete darkness
(b) a shade
(c) an area in the atmosphere
(d) a region of partial darkness

94. Systolic pressure is:
(a) pressure at the dilation of heart
(b) pressure at the contraction of heart
(c) pressure in nerves
(d) pressure in a system

95. The only sea that has no coast line is
(a)Caspian sea
(b) Dead sea
(c) Sargasso sea
(d) Aral sea

96. A city in India along Nag river is considered to be almost at the centre of India, geographically What is the name of it?
(a) Nagpur
(b) Bhopal
(c) Indore
(d) Jabalpur

97. Which is the single largest mangrove area in the world?
(a) Tarai
(b) Duars
(c) Rann of Kachch
(d) Sundarbans

98. State of Tripura shares a border with:
(a) China
(b) Bangladesh
(c) Myanmar
(d) Thailand

99. Smallest country in the world is:
(a) Antigua
(b) Nauru
(c) Vatican state
(d) Vanuatu

100. Honeymoon Island and Breakfast Island are located in:
(a)Chilka lake
(b)Pulicat lake
(c)Andaman sea
(d)Lakshadweep


Answers

1. (d) 2. (b) 3. (c) 4. (a) 5. (d) 6. (a)

7. (c) 8. (a) 9. (d) 10. (c) 11. (b) 12. (d)

13. (a) 14. (c) 15. (b) 16. (a) 17. (d) 18. (c)

19. (b) 20. (a) 21. (a) 22. (c) 23. (b) 24. (a)

25. (d) 26. (c) 27. (a) 28. (b) 29. (c) 30. (a)

31. (d) 32. (b) 33. No Answer.34. (a) 35. (b)

36. (b) 37. (d) 38. (c) 39. (a) 40. (b) 41. (c)

42. (c) 43. (b) 44. (d) 45. (c) 46. (d) 47. (d)

48. (b) 49. (a) 50. (c) 51. (c) 52. (c) 53. (d)

54. (b) 55. (b) 56. (b) 57. (c) 58. (d) 59. (a)

60. (c) 61. (b) 62. (b) 63. (a) 64. (b) 65. (c)

66. (b) 67. (c) 68. (a) 69. (b) 70. (d) 71. (c)

72. (a) 73. (d) 74. (b) 75. (a) 76. (b) 77. (b)

78. (c) 79. (a) 80. (a) 81. (d) 82. (a) 83. (b)

84. (a) 85. (c) 86. (d) 87. (b) 88. (a) 89. (d)

90. (a) 91. (b) 92. (a) 93. (d) 94. (b) 95. (c)

96. (a) 97. (d) 98. (b) 99. (c) 100. (a)

Download this Solved Question in pdf file


Post a Comment

 
Top