Solved Questions of Kerala psc Agricultural Assistant Grade 2 Examination held on 2005.


1. Kunjan Nambiar was associated with:
(a)Kathakali
(b)Koothu
(c)Thullal
(d)Koodiyattom
Ans. Thullal

2. Swami Anand Thirth was involved in:
(a)Vaikkom Sathygraha
(b)Channar revolts
(c)Communist movement
(d)Upliftment of Harijans
Ans. Upliftment of Harijans

3. The first Chief Minister of Kerala was:
(a)R. Shankar
(b)E.M.S. Namboodiripad
(c)C. Achuthamenon
(d)C.H. Muhammed Koya
Ans. E.M.S. Namboodiripad

4. Mappila Rebellion took place in:
(a)1921
(b)1924
(c)1927
(d)1929
Ans. 1921

5. ‘Mamankam Festival’ of Medieval Kerala was conducted at :
(a)Tali Temple
(b)Aluva
(c)Thirunavaya
(d)Kaladi
Ans. Thirunavaya

6. Hortus Malabaricus is associated with:
(a)English
(b)Dutch
(c)French
(d)Portuguese
Ans. Dutch

7. The call for ‘total revolution’ was given by:
(a)B.R. Ambedkar
(b)Bhagat Singh
(c)Mahatma Gandhi
(d)Jayaprakash Narayanan
Ans. Jayaprakash Narayanan

8. Who wrote ‘A Passage to India’?
(a)E.M. Forster
(b)J.L. Nehru
(c)Minnoo Masani
(d)M.K. Gandhi
Ans. E.M. Forster

9. The Bekal Fort was built by:
(a)Tippu Sultan
(b)British
(c)Ikkeri Nayaks
(d)Dutch
Ans. Tippu Sultan

10. Who is the First Education Minister of Kerala?
(a)C. Achutha Menon
(b)Joseph Mundasseri
(c)K.R. Gouri Amma
(d)C.H. Muhammed Koya
Ans. Joseph Mundasseri

11. ‘Rajya Samacharam’ was published from Tellicherry by:
(a)Benjamin Baily
(b)Arnos Patiri
(c)Father Clement
(d)Herman Gundert
Ans. Herman Gundert

12. Who among the following was not associated with Guruvayoor Satyagraha?
(a)P. Krishna Pillai
(b)K. Kelappan
(c)A.K. Gopalan
(d)Sree Narayanan Guru
Ans. Sree Narayanan Guru

13. ‘Vimochana Samaram’ was launched under the leadership of:
(a)Pattom Tanupillai
(b)Mannath Padmanabhan
(c)K.P. Keshava Menon
(d)V.T. Bhattatiripad
Ans. Mannath Padmanabhan

14. The Dabhol power plant is in which state?
(a)Maharashtra
(b)Gujarat
(c)Assam
(d)Orissa
Ans. Maharashtra

15. The Jnanpith Award is awarded for excellence in the field of:
(a)Dance
(b)Cinema
(c)Literature
(d)Painting
Ans. Literature

16. Percentage of nitrogen in Ammonium sulphate is:
(a)33.5
(b)20.5
(c)46.0
(d)18.0
Ans. 20.5

17. Average annual rainfall of Kerala is about:
(a)200 cm
(b)100cm
(c)300cm
(d)500cm
Ans. 300cm

18. Annapurna is a variety of:
(a)Rice
(b)Bagra
(c)Sorghum
(d)Wheat
Ans. Rice

19. Anemometer is an instrument used for measuring?
(a)Rainfall
(b)Atmospheric pressure
(c)Humidity
(d)Wind speed
Ans. Wind speed

20. Which of the following crop is not widely cultivated in Kerala?
(a)Cassava
(b)Arecanut
(c)Cotton
(d)Banana
Ans. Cotton

21. Bunchy top disease is caused by:
(a)Virus
(b)Fungus
(c)Bacteria
(d)None of the above
Ans. Virus

22. South - West Monsoon season of Kerala is:
(a)January - March
(b)October - February
(c)June - September
(d)November – April
Ans. June - September

23. Bordeaux mixture contains:
(a)Calcium sulphate and line
(b)Sodium chloride and lime
(c)Ammonium sulphate and lime
(d)Copper sulphate and lime
Ans. Copper sulphate and lime

24. Which of the following is not an essential element for crop plants?
(a)Potassium
(b)Iron
(c)Boron
(d)Aluminium
Ans. Iron

25. A tasty variety of mango cultivated in Kerala:
(a)Neelam
(b)Hony dew
(c)Kaumudi
(d)Karimunda
Ans. Neelam

26.‘Sugandhini is a variety of:
(a)Clove
(b)Nutmeg
(c)Cinnamon
(d)Cocoa
Ans. Cocoa

27. CTCRI is located at:
(a)Kasaragod
(b)Kayamkulam
(c)Palode
(d)Sreekariyam
Ans. Sreekariyam

28. Thirumadhura is a variety of:
(a)Surgarcane
(b)Mango
(c)Jack
(d)Papaya
Ans. Papaya

29. Pepper research station under Kerala Agricultural University is located at:
(a)Monocompu
(b)Odakkali
(c)Palode
(d)Pannyoor
Ans. Pannyoor

30. Which of the following soil occupies largest area in Kerala?
(a)Sandy soil
(b)Alluvial soil
(c)Kare soil
(d)Laterite soil
Ans. Alluvial soil

31. A popular variety of Pepper:
(a)Karimunda
(b)Vazhukka
(c)Anakkayam local
(d)Java
Ans. Java

32. Cultivation of trees and grasses together is called:
(a)Silviculture
(b)Social forestry
(c)Silvipasture
(d)Alley cropping
Ans. Silviculture

33. The first chemically manufactured fertilizer is
(a)Urea
(b)Sodium nitrate
(c)Ammonium sulphate
(d)Superphosphate
Ans. Ammonium sulphate

34. Primary elements in plant nutrition are:
(a)Ca,Mg and S
(b)Co, V, Si
(c)N, P and K
(d)Fe, Zn and Mn
Ans. Fe, Zn and Mn

35. The end product of decomposition of organic matter is:
(a)Humus
(b)Fulvic acid
(c)Cellulose
(d)Lignin
Ans. Humus

36. Type of farming where crop production is combined with livestock rearing is:
(a)Silvipasture
(b)Homestead farming
(c)Mixed farming
(d)Agrostology
Ans. Homestead farming

37. Radiosonde is an instrument to measure:
(a)Evaporation rate
(b)Intensity of solar radiation
(c)Soil temperature
(d)Upper air temperature Pressure
Ans. Evaporation rate

38. Widely cultivated tuber crop of Kerala is:
(a)Cassava
(b)Arrow root
(c)Dioscorea
(d)Coleus
Ans. Coleus

39. Water holding capacity of soil depends on:
(a)Texture
(b)Colour
(c)Structure
(d)Soil depth
Ans. Colour

40. Which of the following is a biofertilizer?
(a)Compost
(b)Straw
(c)Rhizobium
(d)Rock phosphate
Ans. Rock phosphate


Post a Comment

  1. CTCRI located at sreekaryam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Minu Thanks for your correct information, we corrected the wrong questions in this post. You can always report us any error in this blog. We will correct if any.

      Delete
  2. Pepper research station under Kerala Agricultural University is located at panniyoor

    ReplyDelete
    Replies
    1. hey its in my village... am from panniyoor friend....

      Delete
  3. please check the answers before posting

    ReplyDelete
  4. Soil mostly available in Kerala is laterite soil

    ReplyDelete
  5. Water holding capacity of soil depends on soil structure

    ReplyDelete

 
Top