Solved Questions of Kerala psc Agricultural Assistant Grade 2 Examination held on 2005.


1. Gautama Buddha was born in:
(a) Buddh Gaya
(b) Pataliputram
(c) Lumbini
(d) Vaisali
Ans. Lumbini

2. The Indus Valley houses were built of:
(a) Bricks
(b) Mud
(c) Woods
(d) Stones
Ans. Bricks

3. Dayananda Saraswathy was the founder of;
(a) Brahma Samaj
(b) Arya Samaj
(c) Prasthana Samaj
(d) Sarvodaya Samaj
Ans. Arya Samaj

4. The language in which Sangam Literature was written in:
(a) Pali
(b) Sanskrit
(c) Prakrit
(d) Tamil
Ans. Tamil

5. The last Viceroy of British India was:
(a) Lord Wavell
(b) Lord Mountbatten
(c) Lord Irvin
(d) Lord Dalhousie
Ans. Lord Mountbatten

6. Which famous port of South India gives evidence of Indo-Roman trade?
(a) Calicut
(b) Madras
(c) Arekamedu
(d) Cochin
Ans. Arekamedu

7. Home rule movement was started by:
(a) Balagangadhar Tilak
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Mahatma Gandhi
(d) G.K. Gokhale
Ans. Balagangadhar Tilak

8. Who was the Prime Minister of Britain when India achieved independence?
(a) Winston Churchill
(b) Harold Wilson
(c) Ramsay Macdonald
(d) Clement Atlee
Ans. Clement Atlee

9. Who gave the title ‘‘Mahatma’’ to Gandhiji?
(a) Gokhale
(b) Tilak
(c) Rabindranath Tagore
(d) J.L. Nehru
Ans. Rabindranath Tagore

10. The Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) was founded by:
(a) Singhania and Tata
(b) Birla and Thakurdas
(c) Tata and Birla
(d) Tata and Thakurdas
Ans. Birla and Thakurdas

11. Which state’s tourism department’s motto ‘God’s own country’’?
(a) Assam
(b) Tamilnadu
(c) Karnataka
(d) Kerala
Ans. Kerala

12. Best Bakery case is related to:
(a) Gujarat Riot
(b) Marad Riot
(c) Babari Masjid
(d) Murder of Safdar Hashmi
Ans. Gujarat Riot

13. Who levied the tax known as ‘Chauth’?
(a) The Cholas
(b) The Marathas
(c) The Mughals
(d) The Mauryas
Ans. The Marathas

14. Which Buddhist Council was held during the reign of Asoka?
(a) Fourth
(b) First
(c) Third
(d) Second
Ans. Third

15. How many stories are included in the Jatakas?
(a) 860
(b) 315
(c) 755
(d) 500
Ans. N/A

16. The system of subsidiary alliance was introduced by:
(a) Wellesley
(b) Clive
(c) Warren Hastings
(d) Dalhousie
Ans. Wellesley

17. The Quit India Movement was adopted by the Indian National Congress at:
(a) Ahmedabad
(b) Calcutta
(c) Bombay
(d) Pune
Ans. Bombay

18. The Mehrauli Pillar inscription belongs to the period of the :
(a) Mauryas
(b) Guptas
(c) Sungas
(d) Kushanas
Ans. Guptas

19. After his coronation, Shivaji assumed the title of:
(a) Chhatrapati
(b) Samrat
(c) Maharaja
(d) Chakravarthi
Ans. Chhatrapati

20. The freedom fighter who died in jail while on hunger strike was:
(a) Bhagat Singh
(b) B.G. Tilak
(c) Bipin Chandra Pal
(d) Jatin Das
Ans. Jatin Das

21. The word ‘Buddha’ means:
(a) A liberator
(b) A conqueror
(c) An enlightened one
(d) A wanderer
Ans. An enlightened one

22. The Arjuna Puruskar is given for excellence in which of the following fields?
(a) Science and Technology
(b) Sports
(c) Social Service
(d) Medical Science
Ans. Sports

23. The Sun’s energy is produced by:
(a) Nuclear fission
(b) Burning of gases
(c) Nuclear fusion
(d) None of these
Ans. Nuclear fusion

24. Where is the World Intellectual Property Organisation located?
(a) Geneva
(b) New York
(c) London
(d) Paris
Ans. Geneva

25. What is cytology?
(a) The study of cells
(b) The study of Chemistry
(c) The origin of creation
(d) The Study of bio-systems
Ans. The study of cells

26. Hypo, used in photography, is chemically:
(a) Silver bromide
(b) Sodium phosphate
(c) Silver nitrate
(d) Sodium thiosulphate
Ans. Sodium thiosulphate

27. Common salt is:
(a) Sodium bicarbonate
(b) Sodium chloride
(c) Magnesium carbonate
(d) Calcium chloride
Ans. Sodium chloride

28. Organisms that derive their nutrition from dead plants and animals are called:
(a) Parasites
(b) Epiphytes
(c) Saprophytes
(d) Symbiotics
Ans. Saprophytes

29. Magnetism at the centre of a bar magnet is:
(a) Zero
(b) Minimum
(c) Maximum
(d) Maximum or Minimum
Ans. Zero

30. The renowned multi-arts centre Bharat Bhavan is located in which of the following cities:
(a) Calcutta
(b) Bhopal
(c) Lucknow
(d) Jaipur
Ans. Bhopal

31. What is the smallest unit of information with regard to computers?
(a) RAM
(b) ROM
(c) Bus
(d) Byte
Ans. Byte

32. Which is the oldest mountain range in India?
(a) The Himalayas
(b) The Vindhyas
(c) The Aravallis
(d) The Shivaliks
Ans. The Aravallis

33. Numismatics is the study of:
(a) Medals
(b) Stamps
(c) Insects
(d) Coins
Ans. Coins

34. Who discovered DNA structure?
(a) Hargobind Khorana
(b) Watson and Crick
(c) Landsteiner
(d) Mendel
Ans. Watson and Crick

35. What is the main objective of the Antyodaya Programme?
(a) Upliftment of the rural poor
(b) Upliftment of farmers
(c) Upliftment of the urban poor
(d) Upliftment of workers
Ans. Upliftment of the rural poor

Download Complete Solved Questions of Agricultural Assistant Grade II Examination held on 2005 in pdf file.


Post a Comment

 
Top