2/16/2013

PSC Multiple Choice Questions (MCQ)


Multiple Choice Questions and Answers for Kerala psc Police Constable Exam.


1. Who headed the Indian Law Commission:
(a)Thomas Monroe
(b)Jonathan Duncan
(c)Robert Palk
(d)Lord Macaulay
Ans. Lord Macaulay

2. The term ‘Modus Operandi’ means:
(a)Method of Operation
(b)Method of Performance
(c)Method of Attack
(d)None of these
Ans. Method of Operation

3. The criminal offence of exhorting money with threats of detrimental actio, as such exposure of some misconduct on the part of the victim:
(a)Black Market
(b)Blackmail
(c)Kidnap
(d)None of these
Ans. Blackmail

4. The Criminology Institute under the Home Ministry of India is at:
(a)New Delhi
(b)Hyderabad
(c)Chennai
(d)Ghaziabad
Ans. New Delhi

5. The details regarding acquisition and termination of Indian Citizenship are enumerated in:
(a)Preamble
(b)Indian Citizenship Act, 1955
(c)Indian Penal Code
(d)CrPC
Ans. Indian Citizenship Act, 1955

6. The organisation which guards the international border of India:
(a)CISF
(b)BSF
(c)CBI
(d)CRPF
Ans. BSF

7. The person who makes and subscibes an affidavit.
(a)Defendant
(b)Attorney
(c)Affiant
(d)None of these
Ans. Affiant

8. The President has the power to suspend the enforcement of any or all the Fundamental Rights during emergency as per Article:
(a)359
(b)360
(c)361
(d)362
Ans. 359

9. Who founded Amnesty international ?
(a)Melvin Jones
(b)William Booth
(c)Henri Dunant
(d) Peter Benenson
Ans. Peter Benenson

10. Which article is related to ‘Freedom of Press’?
(a)18
(b)20
(c)Article 19 (1)(a)
(d)21
Ans. Article 19 (1)(a)

11. Which article of the Constitution is related to ‘Abolition of titles’?
(a)15
(b)18
(c)17
(d)14
Ans. 18

12. The type of writ petition described as best assurance for human liberty:
(a)Mandamus
(b)Quo Warranto
(c)Certiorari
(d)Hebeus Corpus
Ans. Hebeus Corpus


13. Who introduced the Preventive Detention Bill in the Parliament?
(a)JB Kripalani
(b)BR Ambedkar
(c)Lal Behadur Shastri
(d)Sardar Patel
Ans. Sardar Patel

14. The Untouchability offences Act was passed by the Parliament in:
(a)1947
(b)1950
(c)1952
(d)1955
Ans. 1955

15. The word ‘Police’ was coined by:
(a)Edgar Hoover
(b)Robert Peel
(c)William Bentick
(d)O.W Wilson
Ans. Robert Peel

16. Who was the first Chairman of National Human Rights Commission?
(a)Js. J.S Varma
(b)Js. A.S Anand
(c)Js. Rangnath Mishra
(d)Js. M.N. Venkitachellayya
Ans. Js. Rangnath Mishra

17. Wilful disobedience of judge’s command or of an official court order:
(a)Alibi
(b)Allegation
(c)Contempt of Court
(d)Suo Moto
Ans. Contempt of Court

18. Regulation enjoining withdrawl of persons from the streets or the closing of establishments or places of assembly at a stated hour:
(a)Quarentine
(b)Curfew
(c)Certiorari
(d)Habeus Corpus
Ans. Curfew

19. The agency formed in India after the terrorist attack in Mumbai on 26th November, 2008:
(a)NIA
(b)NSG
(c)CBI
(d)RAW
Ans. NIA

20. Release of a accused on finding that he is not guilty under criminal law:
(a)Summons
(b)Acquittal
(c)Prorogue
(d)Bail
Ans. Acquittal

21. RPF (Railway Protection Force) was formed in:
(a)1948
(b)1965
(c)1962
(d)1957
Ans. 1957

22. NSG (National Security Guards) which is also known as ‘Black Cats’ was formed in:
(a)1980
(b)1982
(c)1983
(d)1984
Ans. 1984

23. One who applies to the court for the legal redress:
(a)Defendant
(b)Plaintiff
(c)Counsel
(d)Convict
Ans. Plaintiff

24. Sasasthra Seema Bal was formed in:
(a)1962
(b)1963
(c)1969
(d)1990
Ans. 1963

25. Shin Bet is the internal security service of:
(a)USA
(b)Israel
(c)China
(d)France
Ans. Israel


Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

0 comments :

Followers

Notice Board