Solved Previous Questions of Kerala psc Binder Grade Exam


1. A full set of permanent teeth consists of:
(A) 30 teeth
(B) 24 teeth
(C) 28 teeth
(D) 32 teeth
(E) 22 teeth

2. Which one of the following does not belong to the same category?
(A) Human beings
(B) Elephant
(C) Cow
(D) Cockroach
(E) None of these

3. An earthworm has
(A) Two eyes
(B) No eyes
(C) Infinite number of eyes
(D) One eye
(E) Three eyes

4. B.C.G. is a vaccine effective against
(A) Cancer
(B) Tuberculosis
(C) Diphtheria
(D) Polio
(E) All of the above

5. The units of length, mass and time are called
(A) Fundamental units
(B) Derived units
(C) Metric units
(D) International system
(E) None of the above

6. Deficiency of Vitamin “C” causes
(A) Beriberi
(B) Rickets
(C) Night blindness
(D) Scurvy
(E) None of these

7. Pick out the name of the scientist that is associated with Atomic Theory
(A) Robert Brown
(B) Darwin
(C) Dalton
(D) Isaac Newton
(E) Albert Einstein

8. The average heart beat of an adult human is ......... per minute
(A) 60-65
(B) 70-72
(C) 75-80
(D) 65-70
(E) 80-85

9. C.V. Raman was awarded Nobel Prize for
(A) Literature
(B) Chemistry
(C) Physics
(D) Peace
(E) Biology

10. The friend of the farmer is
(A) Round worm
(B) Earthworm
(C) Hook worm
(D) Tape worm
(E) None of these

11. The river that flows westward and fall into the Arabian sea
(A) Mahanadi
(B) Narmada
(C) Godavari
(D) Krishna
(E) Kaveri

12. Which is the biggest island of Japan?
(A) Kyushu
(B) Shikoku
(C) Honshu
(D) Kyoto
(E) Yokohama

13. The longest dam in the world
(A) Bhakra Nangal
(B) Hirakud
(C) Damodar Valley project
(D) The Beas project
(E) Thungabhadra project

14. Rourkela steel plant is situated in
(A) Bihar
(B) Bengal
(C) Madhya Pradesh
(D) Orissa
(E) Karnataka

15. The biggest Ocean
(A) Atlantic Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) Indian Ocean
(D) Arctic Ocean
(E) Southern Ocean

16. Which day is known as World Environment Day?
(A) June 5
(B) May 1
(C) November 14
(D) September 5
(E) January 30

17. Darkest continent in the World
(A) Australia
(B) Asia
(C) Africa
(D) South America
(E) Europe

18. Which one of the following is known as “Garden City of India”?
(A) Imphal
(B) Jabalpur
(C) Bangalore
(D) Trivandrum
(E) Mangalore

19. Kalpakkam in Tamil Nadu is famous for
(A) Nuclear power generation
(B) Hydel power generation
(C) Thermal power generation
(D) Steel plant
(E) None of these

20. The most important and vital organ of the U.N.
(A) The General Assembly
(B) The Security Council
(C) The Economic and Social Council
(D) The Trusteeship Council
(E) The Secretariat

21. Side of a square is 4x. Its area is
(A) 16x2
(B) 8x
(C) 8x2
(D) 16x
(E) 64x3

22. Find x, if 25 : x = x : 4
(A) 20
(B) 30
(C) 10
(D) 25
(E) 50

23. The exponent in (2ab)-2.6 is
(A) 2.6
(B) -5.2
(C) 5.2
(D) -2.6
(E) 0

24. The length of a rectangle is 2 cms more than its width. If the perimeter is 36 cms.,
then the area is
(A) 80 sq. cm.
(B) 72 sq. cm.
(C) 90 sq. cm.
(D) 120 sq. cm.
(E) 18 sq. cm.

25. If 21 cows eat equal to 15 oxen, how many cows will eat equal to 25 oxen?
(A) 30 cows
(B) 32 cows
(C) 35 cows
(D) 38 cows
(E) None of these

26. If 3p = 5q, then what is p : q ?
(A) 5 : 3
(B) 3 : 5
(C) 3p : 5q
(D) 1 : 2
(E) 2 : 1

27. If A : B = 3 : 5; B : C = 4 : 7. Find A : B : C ?
(A) 6 : 10 : 7
(B) 12 : 20 : 35
(C) 3 : 5 : 7
(D) 20 : 12 : 35
(E) 21 : 3 : 20

28. Number of subsets of a set contains “n” elements is
(A) 3n
(B) 4n
(C) 1n
(D) 2n
(E) None of these

29. (2 + 3) + 5 = 2 + (3 + 5) obey the law of
(A) Commutative
(B) Associative
(C) Distributive
(D) Closure
(E) None of these

30. A train moving with a uniform speed of 60 km./hr. crosses a pole in 6 seconds. The length of the train (in meters) is:
(A) 100 m.
(B) 150 m.
(C) 120 m.
(D) 200 m.
(E) 360 m.

Answers

1. D      2. D
3. B      4. B
5. A      6. D
7. C      8. B
9. C     10. B
11. B   12. C
13. B   14. D
15. B   16. A
17. C   18. C
19. A   20. B
21. A   22. C
23. D   24. A
25. C   26. A
27. B   28. D
29. B   30. A


Download complete solved questions of Binder Grade Exam in pdf file


Post a Comment

 
Top