11/04/2012

Computer Fundamental Questions


Information Technology (IT) and Cyber Laws are one of the topics in the Kerala psc Assistant grade exam. It includes Fundamentals of Computers, Internet etc. For this exam preparation www.keralapscblog.com provide you some Computer Fundamental questions and answers. So prepare well.

1. Which one of the following is not an input device?
(a)Mouse
(b)Keyboard
(c)Barcode reader
(d)Monitor
Ans. Monitor

2. The full form of UPS?
(a)Uniform Power Supply
(b)Uninterruptible Power Supply
(c)Universal Power Supply
(d)Undirectional Power Supply
Ans. Uninterruptible Power Supply

3. The domain name for government institutions:
(a)org
(b)gov
(c)com
(d)firm
Ans. gov

4. Which device is used to display graphics and information on video screen?
(a)CPU
(b)Modem
(c)Scanner
(d)Monitor
Ans. Monitor

5. The programs or instructions that tells the computer what to do:
(a)Software
(b)Hardware
(c)Virus
(d)Mail merge
Ans. Software

6. Compact Disk was invented by:
(a)James T. Russel
(b)Sabir Bhatia
(c)Ray Tomilson
(d)Marcony
Ans. James T. Russel

7. A device that connects to a network without the use of a cable is said to be:
(a)Distributed
(b)Centralised
(c)Open source
(d)Wireless
Ans. Wireless

8. The main system board of a computer is called:
(a)Integrated circuit
(b)Motherboard
(c)Processor
(d)Microchip
Ans. Motherboard

9. A website address is a unique name that identifies a specific .........
Ans. Website

10. …………… is processed by the computer into information:
(a)Numbers
(b)Processor
(c)Input
(d)Data
Ans. Data

11. Most websites have a main page, the …………., which acts as a doorway to the rest of the website pages:
Ans. Home page

12. The diagram which represents the order of functions in a program ia called a:
Ans. Flow chart


13. The basic unit of a work sheet into which you enter data in Excel is called a:
Ans. Cell

14. Address of the first cell in the work sheet is:
Ans. A1

15. When a computer suddenly stops working, it is said to be:
Ans. Hanged

16. Paint brush belong to:
Ans. Applications

17. CPU gets the address of the next instruction to be processed from:
Ans. Program counter

18. What are the speakers attached to your computer used for:
Ans. Handling sound and music


Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

3 comments :

  1. The main system board of a computer is called:
    (a)Integrated circuit
    (b)Motherboard
    (c)Processor
    (d)Microchip
    Ans. Integrated circuit

    I think motherboard is the right answer....pls correct if this is right.. Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are right, We made the correction. And Thanks for your comment.

      Delete
  2. If you don't know what components you have, here is a great little utility for getting the info regarding motherboard, CPU and RAM:

    ReplyDelete

Followers

Notice Board