Solved Questions of Kerala psc Company, Corporation Assistant Grade Examination.


1. The writer known by the pen name “Sanjayan” is:
Ans. M.R. Nair

2. In a fairy tale a princess lived with seven dwarfs. The name of the princess is:
(a) Snow White
(b) Alice
(c) Piggy
(d) Jan
Ans. (a) Snow White

3. The President of India is elected by the votes of the members of:
Ans. Houses of Parliament and also of State Assemblies

4. Booker prize is given in the field of:
Ans. Fiction writing

5. Author of the book “Alice in the Wonderland” is:
Ans. Lewis Caroll

6. Animals that eat flesh are:
Ans. Carnivorous

7. Chemical name of baking soda is:
Ans. Sodium bicarbonate

8. The central processing unit of a computer consists of:
Ans. Arithmetic logical unit, control unit and memory unit

9. The passengers of a moving bus fall forward when it stops suddenly . This is because
(a) Passengers continue to remain as before
(b) Passengers continue to feel moving as before
(c) Passengers stop to feel moving as before
(d) Of the law of Inertia
Ans. (d) Of the law of Inertia

10. The expanded form of NCERT is:
Ans. National Council of Educational Research and Training

11. People walking along the foot path are called:
Ans. Pedestrians

12. Myopia can be corrected using a:
Ans. Concave lens

13. The first Law Minister of independent India is:
Ans. Dr. B.R. Ambedkar

14. The state known as the spice garden of India is:
Ans. Kerala

15. The founder of Kerala Kalamandalam:
Ans. Vallathol Narayana Menon

16. The founder of Indian National Congress is:
Ans. A.O. Hume

17. Jallianwala Bagh Massacre took place on:
Ans. 13th April 1919

18. 31st October 1984 is a memorable day in the history of India because
Ans. Smt. Indira Gandhi was assassinated

19. “In nature there is enough for eveyone’s need, but too little for everyone’s greed” These are the words of the famous leader.
Ans. M.K. Gandhi

20. A train covers a distance of 180 km. in four hours. Another train covers the same distance in one hour less. The difference in distance in km. covered by these trains in one hour is:
(a) 45
(b) 40
(c) 9
(d) 15
Ans. (d) 15

21. A can do a piece of work in 3 days. B can do the same piece of work in 6 days. The number of days necessary to finish the same work if both of them do it together:
(a) 6
(b) 2
(c) 9
(d) 3
Ans. (b) 2

22. A man’s wage was reduced by 20% and then increased by 20%. His loss percent is:
(a) 4
(b) 20
(c) 0
(d) 10
Ans. (a) 4

23. Capital of Bihar is.
Ans. Patna

24. Religion “Din-I-lahi” is propagated by the king.
Ans. Akbar

25. The master gland of human body is.
Ans. Pituitary gland

26. India’s first satellite “Aryabhatta” was launched in.
Ans. 1975

27. The first woman recipient of “Bharat Ratna” is.
Ans. Indira Gandhi

28. Diffusion of light in atmosphere takes place due to
Ans. Dust particles

29. The subject matter of Ajanta paintings pertains to:
Ans. Buddhism

30. The scientist who introduced vaccine for rabies is:
Ans. Louis Pasteur

31. The nature of knowledge and the process of knowing it is known as:
Ans. Epistemology

32. Eiffel Tower is in the city of:
Ans. Paris

33. Currency of Sri Lanka is:
Ans. Rupee

34. Disney land is in:
Ans. California

35. The silent valley is in the district:
Ans. Palakkad

36. Morning star is:
Ans. Venus

37. Bermuda triangle is in:
Ans. Atlantic Ocean

38. Chemical name of Milk of lime is:
Ans. Calcium hydroxide

39. A class of drugs used to treat anxiety and depression is:
Ans. Tranquillizer

40. Fastest animal on earth is:
Ans. Cheetah

Download complete solved questions of assistant grade 2 Examination in pdf file



Post a Comment

 
Top