Model questions and answers for UGC NET Exam preparation.


Teaching Aptitude


1. An effective teacher adopts the norms of the:
(a)Autocratic society
(b)Laissez-faire society
(c)Democratic society
(d)All of the above
Ans. Democratic society

2. The most desirable outcome of higher education is:
(a)Acquisition of higher order thinking skills
(b)Training of individual
(c)Acquisition of knowledge
(d)Increase in academic achievement
Ans. Acquisition of higher order thinking skills

3. The tool that describes the degrees of dimensions being observed
(a)Opinionaire
(b)Rating scale
(c)Inventory
(d)Questionnaire
Ans. Rating scale

4. The educationist who stressed the social of education.
(a)Froebel
(b)John Dewey
(c)Prof. Bagley
(d)Herbart
Ans. John Dewey

5. Intrinsic motivation means:
(a)Desire to perfomr activites because they are rewarding
(b)To take lead to achieve goals
(c)Desire that arises with in the organism
(d)All of the above
Ans. All of the above

6. Which one of the following is not considered as a Regional College of Education?
(a)Mumbai
(b)Mysore
(c)Ajmer
(d)Bhopal
Ans. Mumbai

7. If majority of students in your class are weak you should:
(a)Not care about the intelligent students
(b)Keep your teaching slow
(c)Keep your speed of teaching fast
(d)Keep your teaching slow along with some extra guidance
Ans. Keep your teaching slow along with some extra guidance

8. ‘Life long learning’ has developed because of:
(a)Shortage of educational institutions
(b)Requirement of educated people
(c)Dynamics of knowledge explosion
(d)Urge to learn more and more
Ans. Dynamics of knowledge explosion

9. While dealing with juvenile delinquents a teacher should:
(a)Talk with them frankly and guide and channelize their potentialities in constructive ways
(b)Complain to the principal against them
(c)Play them with filthy jokes
(d)None of the above
Ans. Talk with them frankly and guide and channelize their potentialities in constructive ways

10. According to”Herbert Spencer”, education is:
(a)Harmonious development
(b)Complete living aim
(c)Morality
(d)Drawing out of best
Ans. Complete living aim

11. Use of telecast materials:
(a)Reduces the burden of the teacher
(b)Increases retention power
(c)Enhances concentration and learning
(d)All of the above
Ans. Enhances concentration and learning

12. Stephen M.Corey is associated with :
(a)None of the above
(b)Scientific research
(c)Action research
(d)Applied research
Ans. Action research

13. Classroom discipline can be maintained effectively by:
(a)Providing a programme which is according to the need and interest of the pupils
(b)By putting on fancy clothes in the classroom
(c)Knowing the cause of indiscipline and handling it with stern hand
(d)None of the above
Ans. Providing a programme which is according to the need and interest of the pupils

14. Perception, Retension and recall are:
(a)Task variables
(b)Receiver variables
(c)Source variables
(d)Message variables
Ans. Source variables

15. A newcomer teacher who is maltreated in his class will deal with the students by:
(a)Changing his class after consultation with the principal
(b)Improving his qualities and expressing it before them in a good way
(c)Punishing them
(d)Giving them a threat of expulsion
Ans. Improving his qualities and expressing it before them in a good way

16. National Institute of Education is situated at:
(a)Kolkata
(b)Madras
(c)Delhi
(d)Mumbai
Ans. Delhi

17. Which of the following is true about our modern evaluation system in university education?
(a)It doesn’t encourage the habit of regular study
(b)It doesn’t encourage students to attend their classes regularly
(c)It asses the acquisition of knowledge by cramming
(d)All of the above
Ans. All of the above

18. The psychological aspects of the classroom is best managed by:
(a)Counsellor
(b)Peers
(c)Class teacher
(d)Principal
Ans. Class teacher

19. Basic education is also known as:
(a)New education policy
(b)Wardha education plan
(c)Essential education
(d)Universal education
Ans. Wardha education plan

20. Values are:
(a)Intrinsic
(b)Ultimate
(c)Estrinsic
(d)All of the above
Ans. All of the above


21. To gain popularity among students, teacher should:
(a)Frequently organise tours
(b)Dictates notes while teaching
(c)Personally help them in their studies
(d)Maintain good social relations
Ans. Personally help them in their studies

22. The statement “value is that which satisfies human desire” is by:
(a)Allport
(b)I.S Mill
(c)B. Russel
(d)W.H Urban
Ans. W.H Urban

23. A student tries to solve a problem without any help from a teacher. The teacher should:
(a)Pay no attention to her/him
(b)Scold him/her for foolishness
(c)Offer help to solve his problem
(d)Appraise his/her individual effort
Ans. Appraise his/her individual effort

24. Informal education means:
(a)Natural
(b)In artificial
(c)Artificial
(d)Artless
Ans. Natural

25. One can be a good teacher if she/he:
(a)Knows how to control students
(b)Knows his/her subject
(c)Has genuine interest in teaching
(d)Has good expression
Ans. Has genuine interest in teaching

26. The largest producers of highly educated man power.
(a)NIEPA
(b)NAAC
(c)NCERT
(d)UGC
Ans. UGC

27. There will be better communication in a lecture if a teacher:
(a)Prepares the notes well in advance and use them as a guide
(b)Talks extempore
(c)Reads from prepared notes
(d)Talks extempore drawing examples from other disciplines
Ans. Talks extempore drawing examples from other disciplines

28. Which one of the following is not a professional education?
(a)Nursing
(b)Teacher education
(c)Medicine
(d)None of the above
Ans. None of the above

29. Effective teaching, is function of:
(a)Teacher’s honesty
(b)Teachers making students learn and understand
(c)Maintaining discipline in the class
(d)Teachers liking for the job of teaching
Ans. Teachers making students learn and understand

30. Indian Institute of Advanced study is situated at:
(a)Hyderabad
(b)Simla
(c)Madras
(d)Bangalore
Ans. Simla

31. Which of the following teaching method is more effective?
(a)Deductive method
(b)Discussion method
(c)Lecture method
(d)Textbox method
Discussion method

32. UGC was established on:
(a)1958
(b)1949
(c)1953
(d)1935
Ans. 1953

33. One will have more chances of being successful as a teacher, if
(a)He is trained in teaching
(b)He is competent enough in his subject
(c)He belongs to the family of teachers
(d)He can organise his teaching material systematically and conveys the same effectively
Ans. He can organise his teaching material systematically and conveys the same effectively

34. Which is true in higher education?
(a)Right pupils receive right education
(b)All cannot learn
(c)All can learn, but all do not learn
(d)All can learn, so all learn
Ans. Right pupils receive right education

35. Which of the following is most important for a teacher?
(a)School
(b)Students
(c)Discipline
(d)Teaching
Ans. Students

36. An effective teacher:
(a)Is a strict disciplinarian
(b)Is a continuous learner
(c)Is the master of the subject
(d)Uses many teaching aids
Ans. Is a continuous learner

37. If a principal of your college, charge you with the act of negligence of duties, how would you behave with him?
(a)You would neglect him
(b)You would take a tough stand against the charges
(c)You would take revenge by giving physical and mental agony to him
(d)You would keep yourself alert in discharging your duties
Ans. You would keep yourself alert in discharging your duties

38. Which one of the following is not a Central University?
(a)Madras University
(b)Viswa Bharathi Shanthinikethan
(c)Aligarh Muslim University
(d)Banaras Hindu University
Ans. Madras University

39. Why will you ask questions from students during the course of a lecture?
(a)To learn which one of the students is the brightest one
(b)To learn whether students are understanding the lecture or not
(c)Are the students carefully listening to your lecture
(d)To assist the students
Ans. Are the students carefully listening to your lecture

40. The learning theory “progressivism” is associated with:
(a)Montessori
(b)Rousseau
(c)Dewey
(d)Froebel
Ans. Froebel

41. Education is a subject in the:
(a)State list
(b)Union list
(c)Concurrent list
(d)None of the above
Ans. Concurrent list

42. The teacher’s major contribution towards the maximum development of the child is through:
(a)Provides a variety of learning experiences
(b)Teaching the prescribed curriculum
(c)Explaining everything
(d)Strict reinforcement of academic standards
Ans. Provides a variety of learning experiences

43. Micro teaching is for:
(a)Developing skills of learning
(b)Developing teaching skills
(c)Developing proficiency in subjects
(d)All the above
Ans. Developing teaching skills

44. The first important step in teaching is:
(a)Knowing the background of students
(b)Planning before hand
(c)Organising materials to be taught
(d)None of these
Ans. Knowing the background of students

45. Discussion in the class will be more effective if the topic of discussion is:
(a)Informed to the students well in advance
(b)Written on the board without introducing it
(c)Not introduced
(d)Stated just before the start of discussion
Ans. Informed to the students well in advance

46. The innovative system for major education to learn while learn is:
(a)Non-formal education
(b)Open Universities
(c)Informal education
(d)Navodaya Vidyalayas
Ans. Open Universities

47. Which of the years, IGNOU was set up?
(a)1986
(b)1958
(c)1953
(d)1985
Ans. 1985

48. Which commission has recommended the formulation of UGC in India?
(a)National Planning Commission
(b)University Education Commission
(c)Kothari Commission
(d)None of the above
Ans. University Education Commission

49. The main function of UGC:
(a)Management
(b)Finance
(c)Research
(d)All the above
Ans. All the above

50. A university teacher should normally concentrate on:
(a)Research
(b)Guidance
(c)Teaching
(d)All the above
Ans. All the above


Post a Comment

 
Top