Model questions and Answers for Police Constable Exam by Kerala psc.


1. The constitution of India bestows ......... citizenship on all of the people of India.
(a)Single
(b)Dual
(c)Federal
(d)All of the above
Ans. Single

2. The Constitution of India describes India as a ......... of States.
(a)Federation
(b)Emirate
(c)Union
(d)None of these
Ans. Union

3. A private, disinterested person, chosen by the parties in arbitration to hear evidence concerning the dispute and to make an award based on the evidence.
(a)Arbitrator
(b)Defendant
(c)Plaintiff
(d)Counsel
Ans. Arbitrator

4. The legal process by which the government takes private land for public use, paying the owners a fair price.
(a)Attachment
(b)Condemnation
(c)Auction
(d)None of these
Ans. Condemnation

5. Temporary cessassion or suspension of hostilities:
(a)Armistice
(b)Curfew
(c)Espionage
(d)Quarentine
Ans. Armistice

6. A person who knowingly and voluntarily parcipates with another in a criminal activity
(a)Accomplice
(b)Martinet
(c)Thruant
(d)Pagan
Ans. Accomplice

7. The name of a writ having for its object to bring a person before a court
(a)Mandamus
(b)Habeus Corpus
(c)Certiorari
(d)None of these
Ans. Habeus Corpus

8. The National Human Rights Commission was established in:
(a)1990
(b)1991
(c)1992
(d)1993
Ans. 1993

9. The number of Fundamental Duties in the Indian Constitution:
(a)11
(b)10
(c)9
(d)12
Ans. 11

10. CBI was formed in:
(a)1963
(b)1964
(c)1965
(d)1966
Ans. 1963

11. The law which prevents the reproduction of literary or artistic works:
(a)Copyright
(b)Patent
(c)Easement
(d)None of these
Ans. Copyright

12. The first chairman of the National Human Rights Commission:
(a)A.S Anand
(b)Venkitachelliah
(c)Ranganath Mishra
(d)None of these
Ans. Ranganath Mishra

13. Territorial Army was raised in:
(a)1949
(b)1948
(c)1962
(d)1965
Ans. 1949

14. The first country in the world to start a Finger Print Bureau:
(a)USA
(b)England
(c)India
(d)France
Ans. India

15. The first country in the world where Special Branch of Police was formed:
(a)England
(b)USA
(c)India
(d)China
Ans. England


16. Detaining a person by lawful process or authority to assure his or her appearance to any hearing:
(a)Parole
(b)Custody
(c)Prosecution
(d)None of these
Ans. Custody

17. In which part of the Constitution Fundamental Rights are included?
(a)II
(b)III
(c)IV
(d)V
Ans. III

18. Kerala is the .........th state in India which was brought under President’s rule:
(a)First
(b)Fifth
(c)Second
(d)Third
Ans. Fifth

19. Lie detector is otherwise known as:
(a)Polygraph
(b)Kymograph
(c)Black box
(d)None of these
Ans. Polygraph

20. The Governor General who organised Police force in India:
(a)Dalhousie
(b)Rippon
(c)Curzon
(d)Cornwallis
Ans. Cornwallis

21. Terrorist and Disruptive Activities (Prevention) Act was passed by Parliament in:
(a) 1985
(b) 1986
(c) 1987
(d) 1988
Ans. 1985

22. The Constitution gives ......... the power to regulate the right of citizenship by law.
(a)Parliament
(b)Supreme Court
(c)Election Commission
(d)President
Ans. Parliament

23. The headquarters of Assam Rifles?
(a)New Delhi
(b)Tekanpur
(c)Guwahati
(d)Shillong
Ans. Shillong

24. The social disgrace abolished by Article 17 of the Constitution:
(a)Dowry
(b)Untouchability
(c)Bribe
(d)Corruption
Ans. Untouchability

25. The state shall organise village panchayats as units of self government. This is enshrined in Article:
(a)40
(b)44
(c)45
(d)48
Ans. 40

Post a Comment

 
Top