Model Questions and Answers For Kerala psc Secretariat Assistant , Company/ Corporation Assistant Grade Examinations.

1. Who became the acting Prime Minister of India after Jawaharlal Nehru:
Ans. Gulsarilal Nanda

2. The Prime Minister of India when India celebrated the golden jubilee of its independence:
Ans. I.K Gujral

3. Birla Mandir, where Gandhiji was assassinated, is in:
Ans. Delhi

4. What was the post held by Gandhiji in National Indian Congress in South Africa?
Ans. Honorary Secretary

5. Who authored Gandhiji’s favourite prayer ‘Vaishnava Janato’?
Ans. Narasimha Mehta

6. Jawaharlal Nehru met Gandhiji for the first time at the Lucknow session of Indian National Congress held in the year ............
Ans. 1916

7. The Sikh guru who was executed by Jehangir
Ans. Arjan Dev

8. The journals ‘Al Hilal’ and ‘Al Balal’ were launched by:
Ans. Abul Kalam Azad

9. Who was defeated in the First Battle of Panipat?
Ans. Ibrahim Lodi

10. Who constructed Alai Darwaza?
Ans. Alauddin Khilji

11. Who formed the Widow Remarriage Association in Poona?
Ans. Dhondo Keshav Karve

12. Who wrote ‘India Divided’?
Ans. Dr. Rajendraprasad

13. Guru Nanak was born in:
Ans. 1469

14. Who is known as the father of Indian Politics and Economics?
Ans. Dadabhai Navroji

15. In which year Gandhiji established Sabarmati Ashram ?
Ans. 1917

16. Gandhiji conducted his first Satyagraha in South Africa to protest against;
Ans. Asiatic Law Amendment Ordinance Bill

17. Who is regarded as the first great leader of Modern India?
Ans. Raja Ram Mohan Roy

18. Who became the president of Indian National Congress for the longest continuous period before independence?
Ans. Maulana Abul Kalam Azad

19. The number of mandalas in Rig Veda:
Ans. 10

20. Who founded Bharatiya Vidya Bhavan?
Ans. K.M Munshi


21. Who authored ‘Mathavilasaprahasanam’?
Ans. Mahendravarman I

22. Which event in Buddha’s life is symbolised by Stupa?
Ans. Mahaparinirvana

23. Who wrote ‘Essays on Gita’ and ‘Life Divine’?
Ans. Aurobindo Ghosh

24. The Mauryan emperor who gave attention to Municipal administraion:
Chandragupta Maurya

25. The Viceroy when Rowlatt Act was passed?
Ans. Lord Chelmsford

26. Who led Adi Brahma Samaj after the schism in Brahma Samaj?
Ans. Debendranath Tagore

27. Who launched the journal ‘Pakhtoon’?
Ans. Khan Abdul Ghaffar Khan

28. Whom the British called ‘The Father of Indian Unrest’?
Ans. Bal Gangadhar Tilak

29. In 1878, some of the followers left the organisation led by Keshav Chandra Sen and formed new organisation named Sadharan Brahma Samaj. Who was the leader of it?
Ans. Anand Mohan Bose

30. The author of ‘Unhappy India’?
Ans. Lala Lajpath Rai

31. Which place was a factor of conflict during the tripatile struggle:
Ans. Kanauj

32. Who founded the Tatvabodhini Sabha in 1839?
Ans. Debendranath Tagore

33. The place of worship of Sikhs:
Ans. Gurudwara

34. The Five fundamental things (5 K’s) of the Sikh are Kesh, Kangha, Kachcha, Kara and …………….
Ans. Kripan

35. The eldest son of Shah Jahan who was killed by Aurangazeb:
Ans. Dara

36. Who were the Bose brothers in the national movement?
Ans. Sarath Chandra Bose and Subash Chandra Bose

37. Who was the regent of Akbar?
Ans. Bairam Khan

38. The author of Hind Swaraj?
Ans. Mahathma Gandhi

39. Purusha Sukta which contains mention about Chaturvarnya is a part of 10th mandala of ............
Ans. Rig Veda

40. The first Indian ruler to prove that India is a single nation and it had same culture?
Ans. Chandragupta Maurya

41. Elara who conquered Sri lanka was ............ king:
Ans. Chola

42. Who is the first to understand the real identify of ‘Sandrokottus’?
Ans. William Jones

43. In which state Porbander, the birth place of Gandhiji is situated?
Ans. Gujarat

44. Which Vedanga is related to Etymology?
Ans. Nirukta

45. Who represented Hindu community in the Second Round Table Conference?
Ans. Madan Mohan Malavya

46. Who founded the famous Hindu college in Calcutta?
Ans. David Hare

47. Which city was renamed Daulatabad?
Ans. Devagiri

48. Which powerful fort in Medieval India was called ‘Gateway of Eastern India’?
Ans. Chunar

49. The leader who ended Satyagraha at Guruvayur as directed by Gandhiji?
Ans. K. Kelappan

50. Who authored ‘Sidhardha’ based on the life of Buddha?
Ans. Hermen Hesse


Post a Comment

 
Top