2/16/2013

History of India


History of India (1857-1947)


Questions and answers related to Indian History for preparing Kerala psc Secretariat Assistant | Company, Corporation Assistant | Librarian Examinations.

1. In which year Gandhi-Irwin Pact was signed?
Ans. 1931

2. Who founded the Poona Sarvajanik Sabha in 1870?
Ans. MG Ranade

3. Who said “Satyagraha is the tool of strong people”?
Ans. Mahatma Gandhi

4. Who was called ‘Lok Manya’?
Ans. Bal Gangadhar Tilak

5. Who was elected as the president in the All India Kisan Sabha held in Lucknow in 1936?
Ans. Swami Sahajanand Saraswati

6. The only Keralite to become the president of INC:
Ans. C Sankaran Nair

7. Who authored ‘Arctic Home in the Vedas’?
Ans. Bal Gangadhar Tilak

8. Who started the Self Respect Movement in Tamil Nadu?
Ans. E.V Ramaswami Naicker

9. Who founded the Hindu Maha Sabha?
Ans. MM Malavya

10. Who is regarded as the father of ‘The Two Nation Theory’?
Ans. M.A Jinnah

11. Who wrote the book “What Congress and Gandhi have done to untouchables”?
Ans. B.R Ambedkar

12. Who was the political guru of Gopala Krishna Gokhale?
Ans. M.G Ranade

13. Who coined the term ‘Satyagraha’?
Ans. Gandhiji

14. The president of India who was formerly the chairman of Constituent Assembly?
Ans. Dr. Rajendra Prasad

15. Who was known as ‘Desh bandu’?
Ans. Chitharanjan Das

16. Who wrote the book ‘Gandhi and Anarchy’?
Ans. C. Sankaran Nair

17. In which year Gandhiji visited Kerala for the first time?
Ans. 1920


Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

0 comments :

Followers

Notice Board