Economics Model Questions and Answers For Kerala psc Secretariat Assistant , Company/ Corporation Assistant Grade Examinations.


1. First Internal Affairs Minister of Independent India?
Ans. Sardar Vallabhai Patel

2. The idea of a Constitution for India was first expressed by whom?
Ans. M.N Roy

3. The Prime Minister who started privatization in Britain?
Ans. Margaret Thatcher

4. When was the Lok Sabha held it first sitting?
Ans. 1952 May 13

5. Which amendment of Indian Constitution reduced the voting age from 21 years to 18 years?
Ans. 1989 Amendment 61st

6. Which country’s Parliament has the largest membership?
Ans. China

7. The first black President of USA?
Ans. Barak Obama

8. A member of Legislative Assembly vote against the party whip?
Ans. Snap vote

9. Jinnah house is situated at ..........?
Ans. Mumbai

10. The Right included among the Fundamental Rights by 93rd Constitutional Amendment is ........?
Ans. Right for free Primary Education

11. The first women President of Chile?
Ans. Michelle Bachelet

12. The members of the state Public Service Commission are appointed by?
Ans. The Governor of the state

13. Law Adviser of the Central Govermnment of India ?
Ans. Attorney general

14. “Man is a political Animal” was said by?
Ans. Aristotle

15. Who was the prime minister of Britain at the time of Indian Independence ?
Ans. Clement Attlee

16. The first no-confidence motion moved in the Lok Sabha by?
Ans. Raj Narayan

17. The most important and vital organ of the U.N?
Ans. The Security Council

18. The capital of Vietnam ?
Ans. Hanoi

19. Currency of Italy?
Ans. Euro

20. Language of Sri Lanka?
Ans. Sinhalese


21. The Structure of Indian Constitution is .............
Ans. Federal in form and Unitary in spirit

22. The difference between Fundamental Rights and Directive Principles is:
Ans. Fundamental Rights are Justiciable While Directive principles are not

23. Which Right was described by Dr. Ambedkar as the “heart and soul of the Constitution”?
Ans. Right to Constitutional Remedies

24. The president of India can be removed from his office by:
Ans. Impeachment

25. Can the Rajya Sabha be dissolved by the President?
Ans. No

26. The first European to visit China was:
Ans. Marco Polo

27. The U.N body concerned with the welfare of children is:
Ans. UNESCO

28. The Headquarters of SAARC is located at:
Ans. Kathmandu

29. The statement “power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely” was made by:
Ans. Lord Acton

30. Who was the first recognized leader of opposition in the Indian Parliament?
Ans. Y B Chawan

31. How many Rajya Sabha seats are there from Kerala?
Ans. 9

32. Indian Citizenship can be acquired by:
Birth, Descent, Registration and Naturalisation

33. The Planning Commission of India is:
Ans. An Advisory body

34. Government policy regarding taxation is:
Ans. Fiscal policy

35. Right to property is a:
Ans. Legal Right

36. Minimum age limit for becoming a member of the Rajya Sabha is:
Ans. 30 years

37. Before independence Ukraine was part of:
Ans. USSR

38. The main source of a Nation’s strength is:
Ans. Human Strength

39. Lashadweep consists of how many islands?
Ans. 36

40. United Nation’s university is located at:
Ans. Tokyo

41. What is Zero hour?
Ans. When matters of utmost importance are raised

42. Where was Karl Max born?
Ans. Germany

43. “Give us good mother and I shall give you good nation”. These words were said by:
Ans. Nepolean

44. Which country outside India has Indians as the majority of it’s population?
Ans. Fiji

45. The Chairman of State Planning Board is:
Ans. Chief Minister


Post a Comment

 
Top