Questions and answers related to Arts and Culture for psc Secretariat Assistant, Company/ Corporation Assistant Grade, ldc examinations.

1. What is known as the Bible of information for dancers, musicians and actors on the method of performance on stage?
Ans. Natya-Shastra

2. The period of which dynasty in South India is known as the Golden Age due to the flourishing of arts and culture?
Ans. Chola dynasty

3. The exquisite bronze statues of Nataraja and other deities were originated during the period of ..........?
Ans. The Cholas

4. Dance in India is said to have originated in which deity ?
Ans. Lord Shiva

5. Who was the author of the Natya-shastra?
Ans. Sage Bharata

6. What is often called as ‘The National Dance of India’?
Ans. Bharata Natyam

7. Which dance form is described as ‘The Poetry in Motion’?
Ans. Bharata Natyam

8. Bharata Natyam originated in the state of ..........?
Ans. Tamil Nadu

9. The items in a traditional presentation of Bharata Natyam were composed and designed by four brothers known as the ..........?
Ans. Tanjore Quartet

10. Who played important role in the revival of Bharatanatyam ?
Ans. Rukmini Devi Arundale

11. What is the name of the institution that Rukmini Devi established at Adyar, near chennai for dance and music?
Ans. Kalakshetra

12. The traditional set of items like Alaripu, jatiswaram, shabdam, varnam, padams, kirtanam, and tillana are associated with which dance form?
Ans. Bharata Natyam

13. Which is the only classical dance style of North India?
Ans. Kathak

14. Kathak originated in the state of ..........?
Ans. Uttar Pradesh

15. Which Indian dance form comprises the Hindu-Muslim cultures in a total blend?
Ans. Kathak

16. Which Indian dance form has absorbed certain features of Persian dance and Central Asian dance?
Ans. Kathak

17. Name the ruler of the Avadh, under whose reign the Kathak dance flourished?
Ans. Wajid Ali Shah

18. The cult of Radha and Krishna, particularly the Rasalila is central to the theme of ..........?
Ans. Manipuri Dance

19. Which Indian classical dance form obtained its name from a small village in Andhra Pradesh?
Ans. Kuchipudi

20. Which is the classical dance form from Assam?
Ans. Sattriya

21. Name the Vaishnavite saint who founded the dance form of Saatriya?
Ans. Srimanta Sankardeva

22. Which dance form is accompanied by the musical compositions called borgeets?
Ans. Sattriya

23. Which dance form is the last one to get the status of classical dance by the Sangeet Nataka Academy?
Ans. Sattriya

24. Which is the oldest surviving dance form of India on the basis of the archaeological evidences?
Ans. Odissi

25. Which dance form is caracterized by various bhangas, which involves stamping of the foot and striking various postures as seen in Indian sculptures?
Ans. Odissi

26. The basic square stance known as Chauka that symbolises Lord Jagannatha is the peculiar feature of ..........?
Ans. Odissi

27. Which dance form is referred as Odra Magadhi in the Natya Shastra?
Ans. Odissi

28. The Ashtapadi, which are the verses from the Gita Govind, the love poem of Jaya Deva, is a must in a .......... Performance?
Ans. Odissi Dance

29. Which dance form’s concluding item is Moksha, in which the dancer pays homage to God, Guru, and to the Audience?
Ans. Odissi

30. The dance-drama of Kerala which is a classical dance of India is ..........?
Ans. Kathakali

31. The language of the songs used for Kathakali is ..........?
Ans. Manipravalam

32. The lyrics of Mohiniyattom are in .........., which is a mixture of Sanskrit and Malayalam?
Ans. Manipravalam


Post a Comment

 
Top