Welfare Officer Grade 2

Jail

Solved questions of Kerala psc Welfare Officer Grade II Exam conducted on August 2012.

Exam Held On: 08/08/2012   Question Paper Code: A

1. It is a primary setting of social work.
(a)Industry
(b)Child guidance clinic
(c)Psychiatric hospital
(d)School

2. It is not an element of relationship.
(a)Concern for others
(b)Purpose
(c)Empathy
(d)Confrontation

3. Not honoring the commitments made to the social worker by the client as part of the helping proces is a sign of:
(a)Subjectivity
(b)Apathy
(c)Resistance
(d)Movement

4. Primacy of the client is:
(a)Principle of social work
(b)Principle of individualization
(c)Part of code of ethics
(d)Objectivity

5. ......... is the continuous context in which the problem solving takes place:
(a)Relationship
(b)Interaction
(c)Consultation
(d)Guidance

6. Individualization in Social Work means understanding the:
(a)Personality of the client
(b)Uniqueness of the client
(c)Self respect of the client
(d)None of the above

7. The most important motive of the practice of Social Work:
(a)Charity
(b)Social recognition
(c)Social needs
(d)Spiritual salvation

8. Social security as a practice originated in:
(a)USA
(b)UK
(c)Canada
(d)India

9. Controlled emotional involvement is expressed through:
(a)Emotions
(b)Care
(c)Sympathy
(d)Empathy

10. Interview is a ......... In case work
(a)Method
(b)Tool
(c)Phase
(d)Procedure

11. Which is the indirect method for case work treatment:
(a)Guidance
(b)Reassurance
(c)Environment modification
(d)Advice

12. Functional approach in casework is founded on:
(a)Psychoanalytic theory
(b)Psychosocial theory
(c)will theory of Otto Rank
(d)Behavioural modification theory

13. The proces of providing immediate assistance to individuals who experiece disequilibrium in their psycho functioning.
(a)Restoration
(b)Crisis intervention
(c)Termination
(d)Interpretation

14. In casework, treatment starts with:
(a)Diagnosis
(b)Ventilation
(c)Intake
(d)Prognosis

15. Rapport refers to:
(a)Communication
(b)Interaction
(c)Expectation
(d)Client worker relationship

16. ......... Is not included in Social Diagnosis.
(a)Gathering data
(b)Direct observation
(c)Interview
(d)Administration of practical services

17. Main inspiration for the field of social work comes from:
(a)Charity
(b)State
(c)Religion
(d)Society

18. Arya Samaj was established by:
(a)Raja Ram Mohan Roy
(b)Dayananda Saraswati
(c)Annie Besant
(d)Gopal Krishna Gokhale

19. London Charity Organisation Society was established in:
(a)1915
(b)1869
(c)1905
(d)1886

20. Which of the following aims at changes in the age old customs and practices of a society?
(a)Social action
(b)Social work
(c)Social reform
(d)Community organisation


21. Number of chromosomes that a normal human cell contains:
(a)44
(b)46
(c)48
(d)45

22. What is infancy?
(a)Period from birth to the end of the second week
(b)Period from birth till cutting of umbilical cord
(c)Period from birth to two months
(d)Period from birth to three months

23. Psychic structure known as reality principle:
(a)Id
(b)Ego
(c)Super ego
(d)Unconscious

24. States of Bereavement was put forward by:
(a)Sigmund freud
(b)Adler
(c)Karl Pearson
(d)Kubler Ross

25. Physical changes that occur from conception to maturity is:
(a)Development
(b)Maturation
(c)Growth
(d)Aging

26. Reaction formation refers to:
(a)Emotional well being
(b)Defense mechanism
(c)Voluntary reaction
(d)Behavioural disorder

27. Normal prenatal period is:
(a)10 lunar months
(b)9 lunar months
(c)10.5 lunar months
(d)9.5 lunar months

28. The term “senescence” refers to:
(a)Adolescence
(b)Physiological changes associated to Puberty
(c)Mental health
(d)Physiological aspects of growing old

29. The kind of birth in which the foetus is positioned crosswise in mother’s uterus is:
(a)Instrument
(b)Breech
(c)Transverse
(d)Caesarian

30. An example of preventive counseling is:
(a)De-addiction
(b)Client centered
(c)Employee
(d)Family life education

31. Who authored the book “Games People Play”?
(a)Thomas Harris
(b)Carl Jung
(c)Carl Rogers
(d)Eric Berne

32. Proxemics refers to:
(a)Arrangement of physical space
(b)Proximity
(c)Distance
(d)Appearance

33. Questioning the client for not keeping up his/her word is .........
(a)Partialisation
(b)Interpretation
(c)Confrontation
(d)Individualization

34. “Affect in counselling refers to”:
(a)Feeling
(b)Love
(c)Impact
(d)Influence

35. “Conscious use of self” in social work practice is a:
(a)Method
(b)Function
(c)Action
(d)Tool

36. Author of the pedagogy of the Oppressed:
(a)Alinsky
(b)Gandhi
(c)Freire
(d)Tagore

37. Autocratic leaders:
(a)Dictate
(b)Develop
(c)Divide
(d)Disseminate

38. Barriers based on attitudinal bias that prevent qualified women from achieving leadership positions in organizations:
(a)Racism
(b)Sexism
(c)lass ceiling
(d)Discrimination

39. Spirituality and purity of ends and means belong to the ……. model of social work.
(a)Christian
(b)Liberal
(c)Humanist
(d)Gandhian

40. Primary focus of the group workers is on:
(a)Group interaction
(b)Individual and his/her needs
(c)Objectives of the agency
(d)Development of the group

41. The author of the book “Social Group Work: A Helping Process” :
(a)Grace Coyle
(b)Gladys Rayland
(c)Gisela Konopka
(d)Trecker

42. The method of measuring the relatedness among people in a group is:
(a)Research
(b)Group assessment
(c)Need assessment
(d)Sociometry

43. Subgroups consisting of three members are known as:
(a)Closed groups
(b)Triads
(c)Diads
(d)Cliques

44. Groups are mainly controlled by:
(a)Group
(b)Group norms
(c)Agency
(d)Group worker

45. It is not a type of conflict resolution in a group:
(a) Compromise
(b)Withdrawal
(c)Integration
(d)Arguing

46. Which is not an objective of Community Organisation:
(a)Program development
(b)Setting standards
(c)Education
(d)Project development

47. ......... is a model of community organisation.
(a)Locality development
(b)Community development
(c)People’s participation
(d)Fact finding

48. Social action is mass betterment through propaganda and .........
(a)Education
(b)Public relations
(c)Legislation
(d)Activism

49. Which of the following elements makes a group into a community ?
(a)Power
(b)Particiapation
(c)Members
(d)Oneness feel

50. Pick out a principle of Social Action:
(a)Legitimisation
(b)Self help
(c)People’s centrality
(d)Local leadership

51. Establishing and maintaining many relationships with different types of people is know ……… skills.
(a)Organising
(b)Engagement
(c)Leadership
(d)Coordination

52. Choose one advantage of people’s participation:
(a)Faster results
(b)Self-reliance
(c)Prestige
(d)Economic group

53. Networking works only when:
(a)There is large number of organization
(b)All the agencies have equal budget
(c)There is a set of common values and interests
(d)There is a controlling authority

54. Community development programme was launched in India in:
(a)1950
(b)1951
(c)1952
(d)1953

55. Who among the following is a social activist?
(a)Mother Teresa
(b)Medha Patkar
(c)Sree Narayana Guru
(d)Raja Ram Mohan Roy

56. Which among the following is a feature of rural communities?
(a)Secondary relationships
(b)Social anonymity
(c)Social homogeneity
(d)Individualism

57. Networking involves:
(a)Linkages with leaders
(b)Linkages with Panchayati Raj Institutions
(c)Linkages with Associations with similar objectives
(d)Linkages with members of social work agencies

58. Social Action is:
(a)Primary method of social work
(b)Not a method of social work
(c)Method of community organisation
(d)Seconadry method of social work

59.Self Help group involves:
(a)Self Help and mutual Help
(b)Power of participants
(c)Health of the members
(d)Exploitation

60. Power structure means:
(a)Elected people
(b)Centre where power is vested
(c)Hierarchy and distribution of influence and authority
(d)Important people

61. Which is not an essential function of the family:
(a)Education
(b)Procreation
(c)Provision of affection and care
(d)Provision of a home

62. Type of longitudinal research design that looks into the dynamics of a particular characteristics of the population over time?
(a)Panel study
(b)Sxperimental study
(c)Trend study
(d)Case study

63. The level of measurement in which the attributes can be rank-ordered:
(a)Nominal
(b)Ordinal
(c)Interval
(d)Ratio

64. The extent to which differences found with a measuring instrument reflect true different among those being tested.
(a)Validity
(b)Precision
(c)Reliability
(d)Predictability

65. It is not an example of probability sampling:
(a)Simple random sampling
(b)Quota sampling
(c)Cluster sampling
(d)Stratified sampling

66. A question in which the working is likely to incline the respondent to give a particular respondent is called:
(a)Open ended questions
(b)Leading questions
(c)Exploratory questions
(d)None of these

67. Research studies intended to develop hypothesis for advanced research studies in the study ares:
(a)Experimental studies
(b)Case studies
(c)Exploratory studies
(d)Action research

68. A sampling technique in which a few respondents lead the researcher to main respondents:
(a)Convenience sampling
(b)Accidental sampling
(c)Purposive sampling
(d)Snowball sampling

69. Most frequently occurring value in a data set:
(a)Mode
(b)Mdeian
(c)Mean
(d)Standard deviation

70. Most commonly used measure of central tendency:
(a)Mean
(b)Median
(c)Mode
(d)None of these

71. When there is perfect correlation between two variables, the value of the correlation coeffic is:
(a)-1
(b)+1
(c)+1 or -1
(d)0

72. The ‘right to give orders and the power to exact obedience’ is known as:
(a)Power
(b)Accountability
(c)Authority
(d)Responsibility

73. It only implies the transfer of functions and not of authority. The reference is to:
(a)Decentralization
(b)Delegation
(c)Co-ordination
(d)None of the above

74. The most logical criterion to distinguish a line function from staff is:
(a)The functional relationship
(b)The authority relationship
(c)The departmentalization
(d)The grouping

75. ......... is a situation produced by larger delegation of authority down the levels of organisation.
(a)Democracy
(b)Management
(c)Decentralization
(d)Manpower planning

76. Harry Fayol is famous fo:
(a)Scientific management
(b)Rationalization
(c)Industrial psychology
(d)Principles of psychology

77. ......... are the general statements that guide administration’s thinking in the decision making process.
(a)Policies
(b)Procedures
(c)Rules
(d)Strategies

78. Theory X and Theory Y is given by:
(a)Vroom
(b)Heinzberg
(c)Maslow
(d)Mc Gregor

79. It is a desire to maximise one’s potential and to become what one is capable of becoming. The reference is to :
(a)Self-Esteem needs
(b)Self-Actualization needs
(c)Physiological needs
(d)Security needs

80. Central Social Welfare Board was set up in the year:
(a)1951
(b)1952
(c)1953
(d)1954

81. Organised provision of resources and services for the society to deal with social problems is known as:
(a)Social Welfare
(b)Social Administration
(c)Social Service
(d)Social Legislation

82. Which of the following is not a ground for divorce under Hindu Marriage Act?
(a)Adultery
(b)Infertility
(c)Cruelty
(d)Leprosy

83. ......... is law suit filed for a common cause by someone not directly a party to the issue.
(a)Judicial Actvism
(b)Legal aid
(c)Public interest litigation
(d)Review petition

84. Right to property is a:
(a)Fundamental right
(b)Directive principle
(c)Legal right
(d)Social right

85. Prohibition of discrimination on the grounds of religion is fundamental right classified under:
(a)Right to equality
(b)Right to constitutional remedies
(c)Right to freedom
(d)Right against exploitation

86. Which is not a Child Right according to the International Convention on the Rights of the Child:
(a)Right to Participation
(b)Right to Protection
(c)Right to Work
(d)Right to Development

87. The term ‘relevant factor’ comes under:
(a)ESI Act
(b)Workmen’s Compensation Act
(c)Factories Act
(d)All the above

88. Which of the following is not a measure of poverty given by UNDP?
(a)Human Development Index
(b)Human Poverty Index
(c)Multi dimentional poverty Index
(d)Human quality of Life Index

89. Which is the largest programme of Governement of India to ensure 100 days of work to rural poor?
(a)Swajaldhara
(b)SGSY
(c)Annapoorna
(d)MGNREGA

90. The most precious and difficult resource to manage:
(a)Machines
(b)Money
(c)Materials
(d)Men

91. The argument that “leaders are born and not made” is supported by:
(a)Trait theory
(b)Situational theory
(c)Leadership cintingency model
(d)Managerial grid

92. Informal communication is also known as:
(a)Official communication
(b)Horizontal communication
(c)Verbal communication
(d)Grapewine

93. The process of attracting sufficient number of applicants for a job is:
(a)Appointment
(b)Procurement
(c)Recruitment
(d)Selection

94. The idea of Sarvodaya means:
(a)Rise of all
(b)Rise of the last person
(c)Rise of one’s country men
(d)Socialism

95. First Stage in Project Planning Cycle:
(a)Designing
(b)Appraisal
(c)Identification
(d)Formulation

96. Selection and training of personal is part of:
(a)Monitoring
(b)Manpower planning
(c)Participatory evaluation
(d)Feasibility study

97. It is not a feature of underdevelopment:
(a)Low per capita income
(b)High level technology
(c)High level of unemployment
(d)Population problems

98. New economic policy was initiates during:
(a)1985-86
(b)1986-87
(c)1989-1990
(d)1992-93

99. Which is not a feature of a primary group?
(a)Personal relationship
(b)Small size
(c)Intimacy
(d)Task orientation

100. The process whereby an individual learns the ways of life of his/her society:
(a)Education
(b)Socilalisation
(c)Social control
(d)Stratification


Answers

1. B 2. D 3. C 4. A 5. A

6. B 7. C 8. A 9. A 10. B

11. C 12. B 13. B 14. C 15. D

16. D 17. A 18. B 19. B 20. C

21. B 22. A 23. B 24. D 25. C

26. B 27. A 28. D 29. C 30. D

31. D 32. A 33. C 34. A 35. D

36. C 37. A 38. C 39. D 40. A

41. C 42. D 43. B 44. B 45. D

46. D 47. A 48. C 49. D 50. A

51. B 52. B 53. C 54. C 55. B

56. C 57. C 58. D 59. A 60.C

61. A 62. C 63. B 64. A 65. B

66. B 67. C 68. D 69. A 70. A

71. C 72. C 73. B 74. B 75. C

76. A 77. A 78. D 79. B 80. C

81. B 82. B 83. C 84. C 85. A

86. C 87. B 88. D 89. D 90. D

91. A 92. D 93. C 94. A 95. C

96. B 97. B 98. D 99. D 100. B


Post a Comment

 
Top