100 Multiple choice questions and answers for Kerala PSC Company/ Corporation, Secretariat Assistant Examinations.

1. Jantar Mandir at Delhi is a:
a)Museum
b)Mosque
c)Temple
d)Observatory
Ans. Observatory

2. The communal representation was introduced in India by:
a)Indian Counsil Act of 1861
b)Govt. of India Act of 1919
c)Minto-Morley Reforms of 1909
d)Govt. of India Act of 1935
Ans. Minto-Morley Reforms of 1909

3. The salary and perquisites of the Prime Minister of India is decided by:
a)Parliament
b) Cabinet
c)President
d)Speaker
Ans. Parliament

4. The first opposition leader in Indian parliament was:
a)A.K Gopalan
b)A.B Vajpayee
c)Kripalani
d)Ram Manohar Lohya
Ans. A.K Gopalan

5. The chairman of the UPSC is appointed by the:
a)Union Labour Minister
b)Prime Minister
c)Parliament
d)President
Ans. President

6. The author of the book “India Wins Freedom” is:
a)A.P.J Abdul kalam
b)Abdul Kalam Azad
c)S.A Dange
d)Gandhiji
Ans. Abdul Kalam Azad

7. The city known as the Manchester of India:
a)Mumbai
b)Surat
c)Banglore
d)Ludhiana
Ans. Ludhiana

8. The day celebrated as Women’s day:
a)March 10
b)December 4
c)March 8
d)December 14
Ans. March 8

9. The founder of Shantiniketan:
a)Raja Ram Mohan Roy
b)Rabindranath Tagore
c)Manabendranath Roy
d)Sarojini Naidu
Ans. Rabindranath Tagore

10. According to the preamble to the constitution, India is a:
a)Sovereign Democratic Republic
b)Sovereign Socialist Democratic Republic
c)Sovereign Socialist Secular Democratic Republic
d)Sovereign Secular Democratic Republic
Ans. Sovereign Socialist Secular Democratic Republic

11. Grand-Slam is related to:
a)Chess
b)Cricket
c)Tennis
d)Polo
Ans. Tennis

12. The first President of Indian National Congress:
a)Dr. Rajendra Prasad
b)Motilal Nehru
c)W.C Banerjee
d)Jawaharlal Nehru
Ans. W.C Banerjee

13. Who was the first women chief Minister of India?
a)Nandini Satpati
b)Sashikala Kodokar
c)Vijay Laxmi Pandit
d)Sucheta Kripalani
Ans. Sashikala Kodokar

14. Which of the following is not a leap year?
a)2100
b)2000
c)2152
d) None of these
Ans. 2100

15. ‘By gaining independence we have lost our power to blame the British. If anything, goes wrong, we are responsible now’. These are the words of:
a)Dr. Rajendra Prasad
b)Bernard Shaw
c)Indira Gandhi
d)Subhash Chandra Bose
Ans. Dr. Rajendra Prasad

16. Ajanta and Ellora caves are in:
a)Maharashtra
b)Rajastan
c)Karnataka
d)Tamil Nadu
Ans. Maharashtra

17. In which year were the first General elections held in India:
a)1947-48
b)1948-49
c)1950-51
d)1951-52
Ans. 1951-52

18. The strait that separates India from Sri Lanka:
a)Mandeb
b)Magellan
c)Malacca
d)Palk
Ans. Palk

19. ‘Velakali’ is a spectacular ritual and martial folk art of Kerala. Where did this art form take shape in kerala?
a)Vadakara
b)Edappally
c)Kodungalloor
d)Ambalapuzha
Ans. Ambalapuzha

20. The first keralite who become a member of the Central Cabinet and served twice as Finance Minister:
a)A.K. Antony
b)K. Karunakaran
c)S. Krishna Kumar
d)Dr. John Mathai
Ans. Dr. John Mathai


21. When greenwich time is 10 am, the corresponding Indian Standard Time will be:
a)3.30 p.m
b)2.30 p.m
c)5.00 p.m
d)5.30 p.m
Ans. 3.30 p.m

22. The maximum period for which a proclamation of emergency issued by the President can remain in force without approval by a resolution of the parliament is:
a)Two months from the date of issue
b)Six months from the date of issue
c)Four months from the date of issue
d)One year from the date of issue
Ans. Six months from the date of issue

23. James Bond is a character created by:
a)Perry Mason
b)Stanley Gardener
c)Ian Fleming
d)P.G Wode House
Ans. Ian Fleming

24. The famous book of Leo Tolstoy is:
a)Illiad
b)Merchand of Venice
c)Great Expectations
d)War and Peace
Ans. War and Peace

25. Name the state in which Hirakud is located:
a)Karnataka
b)Orissa
c)Gujarat
d)Uttar Pradesh
Ans. Orissa

26. When was the Magna Carta signed by King John of England?
a)1215
b)1217
c)1212
d)1066
Ans. 1215

27. The study about cancer is:
a)Ongology
b)Pomology
c)Jerantology
d)Nefrology
Ans. Ongology

28. Which is not a food crop?
a)Wheat
b)Barley
c)Maize
d)Cotton
Ans. Cotton

29. A radio isotope has a half life of 75 years. The fraction of the atoms of the element that would decay in 150 years will be:
a)75%
b)66.6%
c)85.5%
d)62.5%
Ans. 75%

30. Which of the following is an exception of cell theory?
a)Bacteria
b)Fungi
c)Virus
d)Lichens
Ans. Virus

31. The washing soda is:
a)Sodium Hydroxide
b)Potassium Hydroxide
c)Sodium Carbonate
d)Calcium Carbonate
Ans. Sodium Carbonate

32. The most abundant metal in the earth’s crust:
a)Iron
b)Cobalt
c)Zinc
d)Aluminium
Ans. Aluminium

33. A light year measures:
a)A unit of velocity
b)A unit of distance
c)Unit of pressure
d)Unit of time
Ans. A unit of distance

34. H1N1 means:
a)Haemoglobin 1 Neuraminidase 1
b)Haemagglutinin 1 Neuraminidase 1
c)Haemagglutinin 1 Neurasthenia 1
d)None of the above
Ans. Haemagglutinin 1 Neuraminidase 1

35. “Lisbon Treaty” is the treaty accepted/adopted by the members of which of the following organizations recently?
a)NATO
b)European Union
c)SAARC
d)NSG
Ans. European Union

36. Which one of the following is the classical dance of Kerala?
a)Kuchipudi
b)Mohiniattam
c)Manipuri
d)Kathak
Ans. Mohiniattam

37. Which European country is known as the ‘Land of a thousand lakes’?
a)Finland
b)England
c)Switzerland
d)Sweden
Ans. Finland

38. When there is one buyer and many sellers in a market-what is this situation called?
a)Monopoly
b)Oligopoly
c)Monopsony
d)Monotony
Ans. Monopsony

39. What does ICANN stand for?
a)International Centre for Agro Nutrients and Nourishment
b)Internet Corporation for Assigned Names and Numbers
c)Indian Counsil for Algorithm, Numbers and Notions
d)International Counsil for Approved Names and Numbers
Ans. Internet Corporation for Assigned Names and Numbers

40. The age of a tree can be determined by:
a)Measuring its height
b)Measuring its diameter
c)Analyzing its sap
d)Counting the annual growth rings of its stem
Ans. Counting the annual growth rings of its stem

41. What do the letters XP stand for in the product Microsoft XP?
a)Experience
b)Extended Performance
c)Enhanced Product
d)Entry level Product
Ans. Experience

42. What is the name of the instrument used to measure blood pressure?
a)Sphygmomanometer
b)Hygrometer
c)Hydrometer
d)Endoscope
Ans. Sphygmomanometer

43. Who is called the “Grand Old Man of India”?
a)Mahatma Gandhi
b)Gokhale
c)Dadabhai Naoroji
d)Tilak
Ans. Dadabhai Naoroji

44. Who became the first Indian to present a Golden Globe Award?
a)A. R Rahman
b)Shahrukh Khan
c)Resul Pookutty
d)Akshay Kumar
Ans. Shahrukh Khan

45. Who is the author of the Book, The Man Who Divided India?
a)Arun Shourie
b)Dominique Lapierre
c)Rafiq Zakaria
d)Salman Rushdie
Ans. Rafiq Zakaria

46. J.D Power is a name associated with:
a)An independent power producing company in New Delhi
b)A power plant equipped manufacturing company
c)An automotive battery manufacturing company
d)An automobile customer survey organization
Ans. An automobile customer survey organization

47. The largest continent in the world is:
a)Asia
b)Europe
c)North America
d)South America
Ans. Asia

48. In Hindu myth, who is considered to be the physician of the Gods?
a)Dhanwateri
b)Charaka
c)Susrutha
d)Banabhatta
Ans. Dhanwateri

49. The planning commission of India is:
a)a statutory body
b)an advisory body
c)constitutional body
d)an autonomous body
Ans. a statutory body

50. Where did Buddha die ?
a)Lumbini
b)Kusinagara
c)Pavapuri
d)Magadha
Ans. Kusinagara

51. Kalidasa the great Sanskrit poet was a member of the court of an Indian King. The name of the king:
a)Chandragupta I
b)Chandragupta II
c)Kumara Gupta I
d)Samudhra gupta
Ans. Samudhra gupta

52. Who is known as Kerala Gandhi?
a)Sree Narayana Guru
b)Ayyankali
c)Ghan Abdul Ghafarghan
d)K. Kelappan
Ans. K. Kelappan

53. What does a Philluminest collect?
a)Old coins
b)Flags of various nations
c)Match box labels
d)Empty cigarette boxes
Ans. Match box labels

54. Who was the first opposition leader of Kerala legislative assembly?
a)P.T Chacko
b)K.M George
c)K. Karunakaran
d)A. K Gopalan
Ans. P.T Chacko

55. “The World’s local bank” is the tag line of which bank?
a)ABN Amro
b)Standard Chartered Bank
c)Hong Kong and Shangai Banking Corporation
d)City Bank
Hong Kong and Shangai Banking Corporation

56. Mahatma Gandhi had to call off the Non-Cooperation Movement because a Congress procession of 3000 peasants burnt a police station in which 22 policemen died. The incident occurred in the place:
a)Jallianwalabagh
b)Chauri Chaura
c)Wardha
d)Kheda
Ans. Chauri Chaura

57. Where is the Headquarters of International Labour Organisation located?
a)Rome
b)Vienna
c)Geneva
d)Berne
Ans. Geneva

58. Human Rights Day is celebrated on:
a)October 24
b)May 1
c)December 10
d)July 22
Ans. December 10

59. The Oscar winning film ‘Sulmdog Millionaire’ was written by:
a)Danny Boyle
b)Chris Dickens
c)Anthony Dod Mantle
d)Simon Beaufoy
Ans. Simon Beaufoy

60. Who is the author who created the character ‘Sherlock Holmes’ ?
a)Dr. Joseph Bell
b)Wendell Scherer
c)Agatha Christie
d)Sir Arthur conan Doyle
Ans. Sir Arthur conan Doyle

61. ELFA, GLHA, ILJA, ……….., MLNA
a)OLPA
b)KLMA
c)LLMA
d)KLLA
Ans. KLLA

62. There are three friends, A, B and C. Each of them have a Hat and a Cycle. Each of them is wearing another person’s hat and riding the cycle of the third person. (i.e., none of them is using their own hat and cycle). If A is wearing B’s hat and riding C’s cycle, who is riding A’s cycle?
a)A
b)B
c)C
d)Can’t be determined
Ans. B

63. A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3 . What is the percentage error?
a)45%
b)86%
c)36%
d)64%
Ans. 64%

64. The number of marble slabs of size 20 cm x 20 cm required to pave the floor of a square room of side 3 metres is:
a)100
b)150
c)225
d)250
Ans. 225

65. Complete the given series with proper one from the following:
VIOLIN, VEENA, GUITAR, .........
a)THAMPURU
b)THABALA
c)DRUM
d)FLUTE
Ans. THAMPURU

66. The speed of a car is 64 km/hr. Find the time required to travel a distance of 256 km.
a)6 hr
b)5 hr
c)4 hr
d)3 hr
Ans. 4 hr

67. A and B can do a work in 12 days. B and C together can do it in 15 days and C and A together in 20 days. If A,B,C work together, they will complete the work in:
a)5 days
b)10 days
c)12 days
d)47/3 days
Ans. 10 days

68. The prices of a scooter and TV are in a ratio 7: 5. If a scooter costs Rs. 8000 more than TV set, then price of TV set is:
a)Rs. 20000
b)Rs. 24000
c)Rs. 28000
d)Rs. 32000
Ans. Rs. 20000

69. At what rate percent of simple interest will sum of money double itself in 12 years?
a)33/4 %
b)25/3 %
c)17/2 %
d)19/2 %
Ans. 25/3 %

70. A 1 km long train passes through a tunnel of 1 km length at a speed of 1 km per minute. How much time will it take to pass through it completely?
a)1 min
b)2 min
c)5 min
d)0.5 min
Ans. 2 min

71. P, Q, R and S are a playing a game of carom. P, R and S,Q are partners. S is to the right of R. If R is facing west, then Q is facing?
a)North
b)South
c)East
d)West
Ans. North

72. In a family, Reshma is elder sister of Ragini. Soni is Reshma’s daughter and Saloni is Soni’s cousin. Ragini’s mother is Rajini. Ramani is the sister in law of Reshma. Who is Soni’s grand mother?
a)Ramani
b)Rajini
c)Reshma
d)Saloni
Ans. Rajini

73. What is the angle between the minute hand and hour hand of a clock at half past two?
a)105 degree
b)103 degree
c)110 degree
d)90 degree
Ans. 105 degree

74. 75% of a number is added to 75, then the result is the number itself. What is the nmber?
a)50
b)60
c)300
d)400
Ans. 300

75. Pick out the correct alternative from the following.
If HINDI : MALAYALAM, then TIGER : .........
a)LION
b)ELEPHANT
c)BEAR
d)CHEETA
Ans. ELEPHANT

76. ‘A’ is the mother of ‘B’, ‘B’ is the grandson of ‘C’. ‘D’ is the grandson of ‘C’. ‘D’ is also the son of ‘E’. Then how ‘E’ is related to A?
a)Brother
b)Father
c)Uncle
d)Grand father
Ans. Brother

77. A is two years older than B, who is twice as old as C. If total ages of A, B and C be 27, how old is B?
a)5
b)8
c)10
d)12
Ans. 10

78. A vendor bought 3 chocolates for 1 Rupee. For how much per chocolate should be sell, to gain a profit of 50%?
a)50 ps
b)75 ps
c)1 Re
d)1.50 Rs.
Ans. 50 ps

79. If a/3=b/4=c/7, then (a+b+c)/c=:
a)7
b)2
c)1/2
d)1/7
Ans. 2

80. Which is the least number, when it is divided by 7, 13 and 28, the reminder becomes 6?
a)365
b)370
c)376
d)388
Ans. 370

81. I had just finished lunch when the phone .........
a)Rang
b)Had rung
c)Is ringing
d)Will ring
Ans. Rang

82. If my brother had not grabbed my arm I .........
a)Might have slipped
b)May have slipped
c)Will have slipped
d)Shall have slipped
Ans. Might have slipped

83. We …………. a trip to Delhi last summer.
a)Have had
b)Had
c)Was
d)Were
Ans. Had

84. I ......... home since last Christmas.
a)Haven’t gone
b)Hadn’t gone
c)Wouldn’t go
d)Shouldn’t go
Ans. Haven’t gone

85. We usually ......... Early and go for a walk.
a)Get up
b)Got up
c)Had got up
d)Getting up
Ans. Get up

86. Last Saturday we ......... to visit our ancestral home.
a)Went
b)Will go
c)Have gone
d)Go
Ans. Went

87. Even though it was hard at first, I came ......... the work in the factory.
a)To enjoy
b)Enjoyed
c)Enjoying
d)Enjoys
Ans. To enjoy

88. ......... one of us should tell them the sad news?
a)Which
b)What
c)Who
d)Where
Ans. Which

89. The novel on ......... the film is based was written by an Indian.
a)Which
b)Whom
c)What
d)Who
Ans. Which

90. Agriculture has ......... most prominent place in Indian economy.
a)A
b)An
c)The
d)No article
Ans. The

91. Compliment means .........
a)What completes
b)Good wishes
c)Complaint
d)Request
Ans. What completes

92. Ingenious means .........
a)Foolish
b)Mismanaged
c)Clever
d)Cowardly
Ans. Clever

93. Diffident is the antonym of .........
a)Defeat
b)Clever
c)Confident
d)Disastrous
Ans. Confident

94. Exotic is the antonym of .........
a)Indigenous
b)Chaotic
c)Neurotic
d)Myopic
Ans. Indigenous

95. The synonym of avaricious is .........
a)Greedy
b)Ready
c)Capricious
d)Audacious
Ans. Greedy

96. Which of the following words is spelt correctly ?
a)Embarrassment
b)Embarassment
c)Embarasment
d)Embarrasment
Ans. Embarrassment

97. We thought ......... the matter.
a)In
b)About
c)Upon
d)On
Ans. About

98. The train is always .........
a)Panctually
b)Panctuality
c)Panctual
d)Be punctual
Ans. Panctual

99. If you go to the doctor, he ......... you some medicine.
a)Give
b)Would give
c)Will give
d)Would have given
Ans. Will give

100. The story of this book is based ......... truth.
a)On
b)With
c)To
d)For
Ans. On


Post a Comment

 
Top