Expected Questions and Answers for those who preparing for Postal Assistant, Sorting Assistant examination.


1. Which state Police in India utilised the ‘Pigeon Post Service’?
Ans. Orissa State Police

2. When was the first commemorative stamp issued in India ?
Ans. In 1931 (to mark the inauguration of New Delhi)

3. The Cricketer from Australian Test Cricket team belongs to Australian Postal Service ?
Ans. Brad Hogg

4. The first Non Royal to appear on U.K. postage stamp?
Ans. William Shakespeare (1964)

5. In which language the first Megdoot Post card issued?
Ans. Tamil

6. First Postal stamp in the World?
Ans. Penny Black

7. When, the Indian Postal Stamp was cancelled at Mount Everest?
Ans. 1996 May 10 (by ITBP. Indo-Tibet Border Police)

8. Which is India’s first General Post Office?
Ans. Calcutta GPO (in 1774)

9. Which country issued the first self adhesive Postage stamp?
Ans. Sierra Leone (1964)

10. The first country issued new year greeting cards through Postal service?
Ans. China

11. When was the first Postal Stamp issued ?
Ans. 1840 May 6th

12. The first Indian Personality who was depicted in foreign stamps?
Ans. Mahatma Gandhi

13. Which picture was depicted in First world stamp?
Ans. Queen Victoria’s Head

14. The busiest Post office in India?
Ans. Mumbai GPO

15. First Indian Postage stamp?
Ans. Scinde Dawk

16. No. of post offices having ‘Pictorial Cancellation facility’ in Kerala?
Ans. 23

17. India’s third scented postal stamp?
Ans. Jasmine (Rs. 15)

18. What is water mark ?
Ans. A design / mark on paper given at the time of production.

19. The first post card issued in Cochin state?
Ans. 1898 at the time of Raja Rama Varma I

20. Which country issued the first commemorative stamp in the world?
Ans. Romania


21. Date of formation of Kerala Postal Circle?
Ans. 1961 July 1

22. Highest Denomination of Indian Commemorative stamp ever since issued?
Ans.
1) Mother Theresa , Rs. 45/-
2) Acropora Formosa , Rs. 45/-

23. First burnt-wood smelt postage stamp issued by:
Ans. Brazil (1999) in connection with hazardous effect of forest fire.

24. Where was the first Gandhi stamp printed ?
Ans. Switzerland

25. No. of world countries now in UPU (Universal Postal Union)?
Ans. 192

26. First coffee scented stamp issued by:
Ans. Brazil

27. First personality in whose name the first Commemorative stamp was issued while he was alive ?
Ans. Dr. Rajendra Prasad

28. The only country in the world where home delivery and redirection of postal articles exists:
Ans. India

29. When India Post celebrated its 150th year of existence?
Ans. 2004-2005

30. When was the first Children’s day stamp issued:
Ans. 1957 Nov. 14 (Three stamps)

31. Who cancelled the Indian Postal Stamp in space suite?
Ans. Rakesh Sharma

32. Name of the Indian Post Office at Dakshin Gangotri (Antartica)
Ans. Maitri BO

33. Which stamp is called ‘Mourning stamp of India’?
Ans. Stamp of Mahatma Gandhi issued on 15.8.1948


Post a Comment

 
Top