Combined Graduate Level Exam Previous Questions | Model Questions



General Awareness Questions and answers from SSC Combined Graduate Level Examination 2010.


1. India attained ‘Dominion Status’ on:
(a)15th January 1947
(b)15th August 1947
(c)15th August 1950
(d)15th October 1947
Ans. 15th August 1947

2. Despotism is possible in a:
(a)One party state
(b)Two party state
(c)Multi party state
(d)Two and multi party state
Ans. One party state

3. Marx belonged to:
(a)Germany
(b)Holland
(c)France
(d)Britain
Ans. Germany

4. Which one of the following is the guardian of Fundamental Rights?
(a)Legislature
(b)Executive
(c)Political parties
(d)Judiciary
Ans. Judiciary

5. Sarkaria Commission was concerned with:
(a)Administrative Reforms
(b)Electoral Reforms
(c)Financial Reforms
(d)Centre-State relations
Ans. Centre-State relations

6. The speaker of the Lok Sabha has to address his/her letter of resignation to:
(a)Prime Minister of India
(b)President of India
(c)Deputy Speaker of Lok Sabha
(d)Minister of Parliamentary Affairs
Ans. Deputy Speaker of Lok Sabha

7. A want becomes a demand only when it is backed by the:
(a)Ability to purchase
(b)Necessity to buy
(c)Desire to buy
(d)Utility of the product
Ans. Utility of the product

8. The terms ‘Micro Economics’ and ‘Macro Economics’ were coined by:
(a)Alfred Marshal
(b)Ragner Nurkse
(c)Ragner Frisch
(d)J.M Keynes
Ans. Ragner Frisch

9. During period of inflation, tax rates should:
(a)Increase
(b)Decrease
(c)Remain constant
(d)Fluctuate
Ans. Increase

10. Which is the biggest tax payingsector in India?
(a)Agriculture sector
(b)Industrial sector
(c)Transport sector
(d)Banking sector
Ans. Banking sector

11. ‘Economics is what it ought to be’ This statement refers to:
(a)Normative economics
(b)Positive economics
(c)Monetary economics
(d)Fiscal economics
Ans. Normative economics

12. The excess of price a person is to pay rather than forego the consumption of the commodity is called:
(a)Price
(b)Profit
(c)Producer’s surplus
(d)Consumer’s surplus
Ans. Producer’s surplus

13. Silver halides are used in photographic plates because they are:
(a)Oxidised in air
(b)Soluble in hyposolution
(c)Reduced by light
(d)Totally colourless
Ans. Soluble in hyposolution

14. Tetra Ethyl Lead (TEL) is:
(a)A catalyst in burning fossil fuel
(b)An antioxidant
(c)A reductant
(d)An antiknock compound
Ans. An antiknock compound

15. Curie point is the temperature at which:
(a)Matter becomes radioactive
(b)A metal loses magnetic properties
(c)A metal losses conductivity
(d)Transmutation of metal occurs
Ans. Transmutation of metal occurs

16. The isotope used for the production of atomic energy is:
(a)U-235
(b)U-238
(c)U-234
(d)U-236
Ans. U-235

17. The acceleration due to gravity at the equator:
(a)Is less than that at the poles
(b)Is greater than that at the poles
(c)Is equal to that at the poles
(d)Does not depend on the earth’s centripetal acceleration
Ans. Is less than that at the poles

18. Which of the following is not a nucleon ?
(a)Proton
(b)Neutron
(c)Electron
(d)Positron
Ans. Electron

19. The material used in the manufacture of lead pencil is:
(a)Graphite
(b)Lead
(c)Carbon
(d)Mica
Ans. Graphite

20. Angle of friction and angle of repose are:
(a)Equal to each other
(b)Not equal to each other
(c)Proportional to each other
(d)None of the above
Ans. Equal to each other

21. Processor’s speed of a computer is measured in:
(a)BPS
(b)MPS
(c)Baud
(d)Hertz
Ans. Hertz

22. ‘C’ language is a:
(a)Low level language
(b)High level language
(c)Machine level language
(d)Assembly level language
Ans. High level language

23. What happens to a person who receives the wrong type of blood?
(a)All the arteries constrict
(b)All the arteries dialate
(c)The RBCs agglutinate
(d)The spleen and lymphnodes deteriorate
Ans. The RBCs agglutinate

24. NIS stands for:
(a)National Infectious Diseases Seminar
(b)National Irregation Schedule
(c)National Immunisation Schedule
(d)National Information Sector
Ans. National Immunisation Schedule

25. If all bullets could not be removed from gun shot injury of a man, it may cause poisoning by:
(a)Mercury
(b)Lead
(c)Iron
(d)Arsenic
Ans. Lead

26. Ringworm is a ........... disease.
(a)Bacterial
(b)Protozoan
(c)Viral
(d)Fungal
Ans. Fungal

27. Pituitary gland is situated in:
(a)The base of the heart
(b)The base of the brain
(c)The neck
(d)The abdomen
Ans. The base of the brain

28. Who discovered cement?
(a)Agassit
(b)Albertus Magnus
(c)Joseph Aspdin
(d)Janseen
Ans. Joseph Aspdin

29. Windows 7, the latest operating system from Microsoft Corporation, has ........... Indian languages fonts.
(a)14
(b)26
(c)37
(d)49
Ans. 14

30. TRIPS and TRIMS are the terms associated with:
(a)IMF
(b)WTO
(c)IBRD
(d)IDA
Ans. WTO

31. A Presidential Ordinance can remain in force:
(a)For three months
(b)For six months
(c)For nine months
(d)Indefinitely
Ans. For six months

32. Which of the following Indonesian regions was a victim of massive earthquake in 2004?
(a)Irian Jaya
(b)Sumatra
(c)Kalibangan
(d)Java
Ans. Sumatra

33. The first non-stop air-conditioned ‘DURANTO’ train was flagged off between:
(a)Sealdah-New Delhi
(b)Mumbai-Howrah
(c)Bangalore-Howrah
(d)Chennai-New Delhi
Ans. Sealdah-New Delhi

Post a Comment

 
Top