Secretariat Assistant Exam | Company, Corporation Assistant Exam Coaching



Model Questions and answers exclusively for kerala psc Assistant Grade Exam preparation. Read and Share it with your friends.


State Facts

1. ‘The Tiger State of India is:
Ans. Madhya Pradesh

2. The ‘Pink City is:’?
Ans. Jaipur

3. The Panchayat Raj System first time implemented in the State:
Ans. Rajasthan (1959)

4. The first state to be formed on the linguistic basis was:?
Ans. Andhra Pradesh (1953)

5. Which state is the leading producer of suffron?
Ans. Jammu Kashmir

6. Amarnath Cave is situated in:
Ans. Jammu Kashmir

7. Which Indian State has the longest coastline?
Ans. Gujarat

8. Daramshala is the home of:
Ans. Dalai Lama

9. Where is the Salt Lake Stadium?
Ans. Kolkata

10. Kanchenjunga is situated in the state of :
Ans. Sikkim

11. The smallest state in India is:
Ans. Goa

12. Goa was liberated from the Portuguese in the year:
Ans. 1961

13. Which state is known as ‘The Jewel of India’?
Ans. Manipur

14. Which Indian state’s official language is English ?
Ans. Nagaland

15. The last formed state (28th) of India is:
Ans. Jarkhand

16. Jim Corbett National Park is in:
Ans. Uttarakhand

17. Which Veda states that ‘War Begins in the minds of Men’?
Ans. Atharva Veda

18. Nalanda university was situated in:
Ans. Bihar

19. Who was the founder of Slave Dynasty?
Ans. Qutub ud din Aibak

20. The last Sultanate Dynasty of Delhi was:
Ans. Lodhis


21. The last Mughal ruler was:
Ans. Bahadur Shah II

22. Who composed Guru Grantha Sahib?
Ans. Guru Arjun Dev

23. The real name of Sher Shah Suri was:
Ans. Farid

24. Ashtapradhan was Manthriparishad of:
Ans. Shivaji

25. Khajuraho Temples were built by :
Ans. Chandelas

26. Who built the Grant Trunk Road ?
Ans. Sher Shah Suri

27. The remnants of the Vijayanagar Empire is found in ...........?
Ans. Humpi

28. Who is the ‘Father of Indian Civil Service’?
Ans. Cornwallis

29. The first Viceroy of the British India was:
Ans. Caning

30. Who passed the notorious Vernacular Press act?
Ans. Lytton

31. The capital of India was shifted to Delhi during the tenure of ........... ?
Ans. Hardinge

32. Manikarnika was the real name of ........... ?
Ans. Rani of Jhansi

33. Who founded the Ramakrishna Mission?
Ans. Swami Vivekananda

34. Who was ‘Frontier Gandhi’ ?
Ans. Khan Abdul Gafar Khan

35. With which agitation is Gandhiji’s Do or Die slogan associated with ?
Ans. Quit India Movement

36. Which war resulted in the fall of the Dutch in India?
Ans. Kulachal War of 1741

37. Who was the architect of Kochi Port?
Ans. Robert Bristo

38. The Birthday of Swami Vivekananda is observed as ........... ?
Ans. National Youth Day (January 12)

39. Who founded Banares Hindu University?
Ans. Madanmohan Malavya

40. Who raised the slogan ‘Dilli Chalo’?
Ans. Subhash Chandra Bose

41. Who is known as the ‘Father of Indian Renaissaance’?
Ans. Raja Ram Mohan Roy

42. The national game of both India and Pakistan are ...........?
Ans. Hockey

43. The headquarters of the UN Women is at:
Ans. New York

44. The first total Tribal Grama Panchayat of Kerala is:
Ans. Idamalakkudy (Idukki)

45. Who translated Abhinjana Shakunthala to English?
Ans. Sir William Jones

46. Phillumenism is the hobbey of collecting ...........?
Ans. Match Boxes

47. Penny Balck was world’s first ...........?
Ans. Postal Stamp

48. Philately is associated with ...........?
Ans. Stamps

49. Natinional Postal Day is oberved on:
Ans. October 10

50. The number of postal zones in India is:
Ans. 8

51. Door Darshan started broadcasting in the year:
Ans. 1959

52. The language which is spoken by the largest number of the people in the world is:
Ans. Mandarin (Chinese)

53. The largest public sector organisation of India is:
Ans. Indian Railways

54. English became India’s official language in the year:
Ans. 1835

55. International Literacy Day is observed on:
Ans. September 8

56. India’s first communication satellite was:
Ans. APPLE

57. Where is Sathish Dhawan Space Centre?
Ans. Sriharikkotta

58. The main energy source of the satellites are ...........?
Ans. Solar cells

59. The element added to increase the hardness of rubber is:
Ans. Sulphur

60. The alloy used to make the parts of the aircraft is?
Ans. Duralumin

61. What is the chemical name of Hypo?
Ans. Sodium thiosulphate

62. Which metal is kept in paraffin wax?
Ans. Lithium

63. Which type of lens is used to correct astigmatism?
Cylindrical lens

64. ‘The Argumentative Indian’ is the famous work of:?
Ans. Amartya Sen

we hope these questions help you to score better marks in this exam and kindly share it with your friends.



Post a Comment

 
Top