UGC | NET Exam | Teaching Aptitude Questions


Questions and Answers Related to Teaching Aptitude

1. A new teacher to start with, will have to:
a) Establish report with the students
b) Cut jokes with the students
c) Enforce discipline in the class
d) Tell the students about his qualifications
Ans. Establish report with the students

2. Which of the following teachers will you like most?
a) A teacher of highly idealist philosophy
b) A teacher who often amuses his students
c) A loving teacher
d) A disciplined teacher
Ans. A disciplined teacher

3. An effective teacher will ensure:
a) Laissez faire role
b) Competition among students
c) Co-operation among his students
d) Competition or co operation as the situation demands
Ans. Competition or co operation as the situation demands

4. Which of the following is most important for a teacher?
a) Subject he is teaching
b) Students of the class
c) Classroom discipline
d) Time available for teaching
Ans. Students of the class

5. If remarks are passed by students on you, as a teacher you will:
a) Expel them from the college
b) Take revenge while evaluating internal test copies
c) Punish them
d) Be impartial at the time of evaluation
Ans. Be impartial at the time of evaluation

6. The concept of academic freedom for teachers, should be taken to mean that:
a) It could be admissible only at higher level of taking academic ladder
b) All the relative scholars alone should have freedom to teach truths
c) Teachers are completely free to teach whatever they feel as true
d) Freedom should be given only to teachers and not to learners
Ans. All the relative scholars alone should have freedom to teach truths

7. An effective teacher adopts the norms of the:
a) Laissez-faire society
b) Autocratic society
c) Democratic society
d) All of the above according to the situation.
Ans. Democratic society

8. A teacher is successful only if the:
a) Produces cent percent result
b) Is approachable
c) Knows his subject thoroughly well
d) Publishes papers in journals of repute
Ans. Knows his subject thoroughly well

9. Teacher’s primary responsibility lies in:
a) Implimenting policies
b) Keeping students records
c) Planning educational experiences
d) All of the above
Ans. Planning educational experiences

10. Which of the most sensible idea about teaching and research?
a) They cannot go together
b) They are two sides of the same coin
c) They are two entirely different kinds of activities
d) They interfere with each other
Ans. They are two sides of the same coin

11. A competent teacher is one who can:
a) Create interest in the subjects among the students
b) Maintain silece in the class room
c) Help all the students to pass the examination
d) Keep students engaged
Ans. Create interest in the subjects among the students

12. A teacher in order to be successful, should:
a) Prepare the student to score high marks in administrative activities
b) Help students in achieving their goals
c) Concentrate on syllabus completion
d) Provide subject knowledge to students
Ans. Help students in achieving their goals

13. Which of the following teachers qualities contributes most to good classroom discipline?
a) Good behaviour and pleasant manners
b) Effective teaching
c) Charming personality
d) Simple way of living
Ans. Effective teaching

14. In the teaching of any subject, a unit means:
a) The portion covered by the teacher in the class period
b) The part of a presentation requiring demonstration
c) A part of lesson plan such as introduction of assignment
d) A topic which may require several lessons to be completed.
Ans. The portion covered by the teacher in the class period

15. Teachers who are enthusiastic in the class room teaching:
a) Simply dramatize to hold the student’s attention
b) Involve their students in the teaching leaning process
c) Often lack proficiency in the subjects with stays hidden under their enthusiasm.
d) All of the above
Ans. Involve their students in the teaching leaning process
16. Teaching will be effective if the teacher:
a) Has much experience in teaching the subject
b) Starts from what students know already
c) Is a master of the subject
d) Uses many instructional aids
Ans. Starts from what students know already

17. Effective teaching is a function of:
a) Perfect classroom discipline
b) Regular teaching
c) Clear and precise communication
d) Students self-learning
Ans. Clear and precise communication

18. I will appreciate the teacher who:
a) Knows the problems of students and helps them
b) Is friendly with the students
c) Has strict control over his students
d) Has a charming personality
Ans. Knows the problems of students and helps them

19. A good teacher is one who:
a) Lives simple life
b) Has mastery over his teaching subject
c) Is highly intelligent
d) Has genuine interest in his students
Ans. Has genuine interest in his students

20. What I like about teaching is that it is the:
a) Resort of even the least competent persons
b) Most challenging job
c) Most peaceful job
d) Most lucrative job because of the scope for private tuition.
Ans. Most challenging job

21. The teacher should:
a) Help the students to get good marks
b) Do whatever is needed to promote the welfare of his students
c) Keep distance with his students
d) Teach well and think that his job is over
Ans. Do whatever is needed to promote the welfare of his students

22. Which is the least important in teaching?
a) Maintaining discipline in the class
b) Lecturing in impressive ways
c) Punishing the students
d) Drawing sketches and diagrams on the black board if needed.
Ans. Punishing the students

23. Good teaching is a function of:
a) High academic qualification of the teachers
b) Principal’s powerful leadership in the college
c) Sincerity and devotion to the profession of teaching
d) High level scholarship of the teachers
Ans. Sincerity and devotion to the profession of teaching

24. Absenteeism in the class can be minimised by:
a) Punishing the students
b) Teaching the class effectively and regularly
c) Telling students that it is bad to be absent in the class
d) Ignoring the fact of absenteeism
Ans. Punishing the students

25. Students will become interested in the lesson if:
a) It provides information that they need
b) It is taught using video programs
c) The teacher is friendly with them
d) They are told that it is important for further learning.
Ans. It provides information that they need

26. Teaching in higher education implies:
a) Asking questions in the class and conducting examinations
b) Helping students to prepare for and pass the examination
c) Presenting the information given in the text book
d) Helping students how to learn
Ans. Helping students how to learn

27. The most important skill of teaching is:
a) Covering the course prescribed in his subject
b) Keeping students relaxed while teaching
c) Making students understand what the teacher says
d) Taking classes regularly
Ans. Making students understand what the teacher says

28. Which of the following statements is not true?
a) Teachers can be trained
b) Teachers are born
c) Teaching is an art
d) All the above
Ans. All the above

29. Who has the least chance of becoming an effective teacher?
a) One who knows his subject well
b) One who has no interest in teaching
c) One who is a strict disciplinarian
d) One who teaches moral values
Ans. One who has no interest in teaching

30. Which of the following is most desirable for a teacher?
a) Clear, precise and systematic presentation of the subject matter
b) To be strict disciplinarian
c) To be punctual in the class
d) To be permissive in the class
Ans. Clear, precise and systematic presentation of the subject matter

31. One can be a good teacher, if he:
a) Knows how to control students
b) Knows his subject
c) Has genuine interest in teaching
d) Has good expression
Ans. Has genuine interest in teaching

32. Students learn more from a teacher who is:
a) One who communicates his ideas precisely and clearly
b) Gentle
c) Affectionate
d) Hardworking
Ans. Hardworking

33. Effective teaching, by and large is a function of:
a) Teacher’s honesty
b) Teacher’s making students learn and understand
c) Teacher’s scholarship
d) Teacher’s liking for the job of teaching
Ans. Teacher’s liking for the job of teaching

34. A teacher has to be:
a) Well versed in the subject
b) A continuous learner in the subject
c) A strict disciplinarian
d) Sympathetic towards slow learners.
Ans. Sympathetic towards slow learners.

35. The main aim of classroom teaching is:
a) To develop inquiring mind
b) To develop personality of students
c) To give information
d) To help students pass examinations.
Ans. To develop inquiring mind

36. If students do not understand what is taught in the class room, the teacher should feel:
a) To explain it in a different way
b) That he is wasting time
c) Terribly bored
d) Pity for the students
Ans. To explain it in a different way

37. When a student asks a question to which the teacher has no direct correct answer he should:
a) Tell the student not to ask such irrelevant question
b) Tell the student that he would give the correct answer later
c) Give some vague answer and satisfy the student
d) Ask the student to find out the answer himself from books in the library
Ans. Tell the student that he would give the correct answer later

38. The functions of a teacher is in the order of:
a) Checking home work, guiding him and assiging further task
b) Both of these
c) Guiding the child, helping him towards progress and evaluation
d) None of these
Ans. Guiding the child, helping him towards progress and evaluation

39. A teacher in the class is:
a) A director of the group
b) A leader and guide of the group
c) The president of the group
d) All of the above
Ans. A leader and guide of the group

40. Verbal guidance is least effective in teaching:
a) Concepts and facts
b) Relationships
c) Attitude
d) Skills
Ans. Skills

Post a Comment

 
Top