Current affairs 2012 for All Competitive exams | Current affairs quiz June 2012 | Current affairs for IBPS | SBI | Bank PO | SSC | PSC | UPSC | MBA, MCA Entrance | RRB Exams | Current affairs in pdf file

Prepared By
www.keralapscblog.com

1. Who has taken over as the 25th Chief of the Indian Army?
Ans. General Bikram Singh

2. Name the Indian director whose movies will be launched online as a part of film festival in Yahoo India ?
Ans. Vidhu Vinod Chopra

3. Who took over as Vice-Chief of Indian Air Force ?
Ans. Air Marshal D.C.Kumaria

4. Name the Indian cricketer who took oath as Rajya Sabha MP ?
Ans. Sachin Tendulkar

5. Which planet crossed the sun on 5th June 2012 making one complete orbiter rotation ?
Ans. Venus

6. Where in India talking ATM is launched by Union Bank of India?
Ans. Ahmedabad

7. Who won the mixed doubles title at the French Open 2012?
Ans. Mahesh Bhupathi and Sania Mirza

8. Which country is set to launch manned spacecraft in June 2012 ?
Ans. China

9. Where did Myanmar opposition leader Aung San Suu Kyi accept her 1991 Nobel Peace Prize ?
Ans. Oslo

10. Who is declared as President of Egypt ?
Ans. Mohammed Mursi

11. Who is elected as the new President of Mexico ?
Ans. Entwick Pena Neto

12. Who has been elected as 25th Prime Minister of Pakistan?
Ans. Raja Pervez Ashraf

13. Who is elected as the new President of Jarmany ?
Ans. Jovakim Gauk

14. Who is elected as the new President of France ?
Ans. Franswa Olad

15. Name the first woman on Facebook board who joined as Chief Operating Officer ?
Ans. Sherly Sandberg

16. Which payment mode a must for public sector banks from July 1st 2012 ?
Ans. e-Payment

17. Who took over as Vice-Chief of Indian Air Force?
Ans. Air Marshal D.C. Kumaria

18. Which country celebrated Queen’s 60 year reign recently?
Ans. United Kingdom

19. Who won the 73rd PGA Tour Title 2012?
Ans. Tiger Woods

20. Who won the Catalunya MotoGP 2012?
Ans. Jorge Lorenzo

21. Name the Pakistan Interior Minister who was suspended for dual nationality ?
Ans. Rehman Malik

22. Who won the 21st Sultan Azlan Shah Cup hockey tournament 2012?
Ans. New Zealand

23. Which medal did India bag at the 21st Sultan Azlan Shah Cup hockey tournament 2012?
Ans. Bronze

24. What is the importance of June 5th?
Ans. World Environment Day

25. Name the author of ‘The Twilight Zone’ who passed away recently ?
Ans. Ray Bradbury

26. Who has been appointed as Chief Election Commissioner to take over S.Y.Quraishi from June 10th 2012?
Ans. V.S.Sampath

27. Name the company which has developed a vaccine for dengue ?
Ans. Paris-based Sanofi

28. Who is named as Event Ambassador for 2012 World Twenty20?
Ans. Malinga

29. Name the 250 MW unit thermal power project commissioned by BHEL recently?
Ans. Harduaganj thermal power project in Uttar Pradesh

30. What material is used by Israeli scientists to develop strong plastic to replace steel and other materials used in pipelines and machinery?
Ans. Polypropylene

31. Where in the world forced marriage is set to become crime?
Ans. Britain

32. Which 2 disease has been identified as top killers around the world by UNICEF?
Ans. Pneumonia and Diarrhea

33. Who won the Dutch MotoGP?
Ans. Casey Stoner

34. How many medals did India bag at the Commonwealth Weightlifting Championships?
Ans. 45 medals, including 29 gold

35. Who won the Thailand Open 2012?
Ans. Saina Nehwal

36. Who won the French Open 2012 men’s title?
Ans. Rafael Nadal

37. Who was presented with Wisden India Outstanding Achievement award?
Ans. Sachin Tendulkar for completing a century of 100 international hundreds

38. Where have scientists discovered the largest ever under-ice bloom of phytoplankton?
Ans. Under the Arctic ice

39. Name the Operating system and mobile Operating system version that Apple announced at the 23rd annual developers conference WWDC (World Wide Developers Conference)?
Ans. Mountain Lion and iOS6

40. Which search engine has signed a deal with Encyclopedia Britannica to bring richer content to its search results?
Ans. Microsoft search engine Bing

41. What is the importance of June 14th?
Ans. World Blood Donor Day

42. Which application of Microsoft is available for educational institutes free of cost?
Ans. Microsoft Office 365

43. Who took over as the director of ISRO Satellite Centre?
Ans. S.K.Shivakumar replaces T.K.Alex

44. Which 2 country’s home ministers are set to meet on yearly basis?
Ans. India and Bangladesh

45. Name the feature that Facebook is set to launch which will allow advertisers to participate in real-time bidding to show ads on its website ?
Ans. Facebook Exchange

46. Which country is set to create world’s largest marine park network?
Australia

47. Name the China’s space mission whose crew included its first woman astronaut, Liu Yang ?
Ans. Shenzhou-9 spacecraft

48. Which state got India’s 4th Buddhist centre?
Ans. Arunachal Pradesh

49. Who becomes 4th Prime Minister of Greece in 8 months time?
Ans. Antonis Samaras

50. What is the importance of June 30th 2012?
Ans. The last minute of 30th June 2012 will be 1 second longer and will be known as ‘leap second’


Download Current Affairs June 2012 in pdf file

Post a Comment

 
Top