Computer Questions for Bank PO Exam 

Computer Knowledge questions and answers for Bank Probationary officer exam. This will also help you to answer some questions related to computer in all psc examinations.

1. BD in computer terminology stands for:
a)Bit Data
b)Binary Digit
c)Blue-ray
d)All of the above
Ans. Blue-ray

2. What is FTP?
a)File Transfer protocol
b)File Transmission Protocol
c)File Truncating Protocol
d)Final Transmission Protocol
Ans. File Transfer protocol

3. The term ‘TUX’ is related with:
a)Google
b)Yahoo
c)Linux
d)Windows
Ans. Linux

4. An error in a program code is called:
a)Bug
b)Syntax
c)Mistake
d)All of the above
Ans. Bug

5. The heart of any computer system is:
a)I/O Unit
b)Hard disk
c)CPU
d)Memory
Ans. CPU

6. Which of the following is the fastest memory?
a)Cache
b)RAM
c)ROM
d)Registers
Ans. Registers

7. Laser jet is a/an ........ printer
a)Impact
b)Non-impact
c)Either a or b
d)DMP
Ans. Non-impact

8. The first electronic digital computer used:
a)IC chips
b)Microprocessors
c)Transistors
d)Vaccum tubes
Ans. Vaccum tubes

9. The unique name of the combination of Analog and Digital computer is:
a)Param
b)Deep blue
c)Hybrid
d)Cray
Ans. Hybrid

10. The amount of time that a computer system is not available for use is:
a)Down time
b)Access time
c)Transfer time
d)Delay time
Ans. Down time

11. The first programming language used for scientific operation is:
a)FORTRAN
b)Pascal
c)COBOL
d)C
Ans. FORTRAN

12. Name the Data Transmission method that allows simultaneous bidirectional data
a)Simplex
b)Half duplex
c)Duplex
d)Digital
Ans. Duplex

13. ‘CREATE TABLE’ command used in SQL is considered as:
a)DDL Command
b)DML method
c)DCL method
d)All of the above
Ans. DDL method

14. The access method used in Magnetic tape is:
a)Random
b)Sequential
c)Serial
d)Direct
Ans. Sequential

15. Each rows in a relation or a table is:
a)Record
b)Tuple
c)Both a and b
d)Attribute
Ans. Both a and b

16. Expand MP4
a)Music Player 4
b)Mpeg Layer 4
c)Movie Player 4
d)All the above
Ans. Mpeg Layer 4

17. 4.7 GB is the capacity of a:
a)CD ROM
b)Blue-Ray
c)Floppy
d)DVD
Ans. DVD

18. World Wide Web (WWW) was developed by:
a)Charles Babbage
b)Linus Torvalds
c)Dennis Ritchie
d)Tim Berners Lee
Ans. Tim Berners Lee

19. What is DTE?
a)Data Testing Equipment
b)Digit Testing Equipment
c)Data Terminal Equipment
d)Digit Terminal Equipment
Ans. Data Terminal Equipment

20. Fourth generation of computers contain:
a)Vaccum tubes
b)Transistors
c)LSI
d)Microprocessors
Ans. Microprocessors

21. Which of the following is a permanent memory?
a)ROM
b)PROM
c)RAM
d)Both a and b
Ans. Both a and b

22. Which of the following interface is used in Windows OS?
a)GUI
b)CUI
c)Both a and b
d)None of the above
Ans. GUI

23. Virtual memory is:
a)A type of memory used in main frame
b)An illusion of an extremely large memory
c)An extremely large primary memory
d)ROM
Ans. An illusion of an extremely large memory

24. The bar at the bottom of Windows XP is know as:
a)Task bar
b)Icon
c)Start menu
d)Menu bar
Ans. Task bar

25. The short cut key in Windows XP to copy the selection is:
a)Ctrl+X
b)Ctrl+V
c)Ctrl+C
d)Alt+C
Ans. Ctrl+C

26. The DOS command for viewing the files in the system is:
a)VIEW
b)DIR
c)SHOW
d)All of the above
Ans. DIR

27. In Microsoft word, a green line under a line means:
a)Grammatically incorrect
b)No meaning
c)Spelling mistake
d)All of the above
Ans. Grammatically incorrect

28. ........ is an example of high level programming language.
a)C
b)Word
c)Windows
d)Photoshop
Ans. C

29. DOS means:
a)Digital Operating System
b)Digital computer Operating System
c)Data Operating System
d)Disk Operating System
Ans. Disk Operating System

30. ......... are privately-owned network within a single building or campus of up to a few Kilometres in size
a)LAN
b)WAN
c)MAN
d)Internet
Ans. LAN

31. The most reliable topology is:
a)Mesh topology
b)Bus topology
c)Star topology
d)Ring topology
Ans. Mesh topology

32. ......... is an example of transmission media
a)Fiber optics
b)Coaxial cable
c)Microwaves
d)All of the above
Ans. All of the above

33. The representation of numbers in the positional number system with Radix 16 is:
a)Binary
b)Decimal
c)Gray code
d)Hexa decimal
Ans. Hexa decimal

Post a Comment

  1. please post some more difficult questions & because most of the competitive exams are asked more difficult

    ReplyDelete

 
Top