LD Typist


Civil Supplies Corporation



Solved Questions of Kerala psc LD Typist Exam

Exam Held on : 19/05/2012
Question Paper Code D
Maximum: 100 marks
Time: 1 hour and 15 minutes

1. Who won the latest ICC Cricket award ‘The Spirit of Cricket’ ?
a) M.S Dhoni
b) Sachin Tendulkar
c) Jonathan Trott
d) Devendra Bishoo

2. Who is the Director General of Indian Coast Guard ?
a) P.J Jacob
b) Prabhakaran Palari
c) S. Balachandran
d) M.P Muraleedharan

3. The first Green Field Airport in India is located at:
a) Chennai
b) Bangalore
c) New Delhi
d) Hyderabad

4. The disease that spreads throuh air is:
a) Cholera
b) Tuberculosis
c) Plague
d) Typhoid

5. IBRD (World Bank) headquarters situated at:
a) New York
b) London
c) Washington
d) Geneva

6. Which of the following is known as the “Bible of Tamil Land”?
a) Thirukkural
b) Aingurunuru
c) Silappadikaram
d) Murugatruppadai

7. The first sepoy who refuced to use the greased cartridge and killed Adjutant was:
a) Hardev
b) Shiv Ram
c) Mangal Pandey
d) Abdul Rahim

8. The number of bones in the human body system:
a) 306
b) 206
c) 260
d) 370

9. Second most literate state in India is:
a) Mizoram
b) Tripura
c) Goa
d) Sikkim

10. Who is the chief minister of Andhra Pradesh ?
a) Kiran Kumar Reddy
b) Nitish Kumar
c) P.V.S Gauda
d) Naveen Patnaik

11. Who is the social Justice and Empowerment minister of India?
a) Vayalar Ravi
b) Kamal Nath
c) Ambika Soni
d) Mukal Balakrishna Wasnik

12. The first college in kerala is:
a) S.N College, Kollam
b) University College, Thiruvananthapuram
c) C.M.S College, Kottayam
d) N.S.S Collge, Changanassery

13 .Which award is known as Asia’s Nobel Prize ?
a) Bharat Ratna
b) Magsaysay Award
c) Gandhi Peace Prize
d) Risut Livelihood Award

14. Pulitzer Prize is awarded for outstanding work in the field of:
a) Environmental Studies
b) Literature
c) Sports
d) Journalism

15. Ecophobia is:
a) Fear of hair
b) Fear of electricity
c) Fear of home
d) Fear of cold

16. ‘Radio mango’ is closely associated with:
a) Mathrubhumi
b) Malayala Manorama
c) Madhyamam
d) The New Indian Express

17. The first page that you normally view at a website is known as:
a) Home Page
b) First Page
c) Master Page
d) Banner Page

18. The electrolite which is important in maintaining normal muscular activity in the heart an skeletal muscle:
a) Sodium
b) Potassium
c) Chloride
d) Bicarbonate

19. The Malampuzha Dam is constructed on the river:
a) Periyar
b) Bharatapuzha
c) Kabani
d) Kunthipuzha

20. Name of the Vitamin which contains sunlight is:
a) Vitamin A
b) Vitamin B
c) Vitamin D
d) Vitamin C

21. Who designed the symbol of Indian Rupee?
a) Murukaraj
b) Vikas Swaroop
c) Rajive Shah
d) D Udayakumar

22. Repetition of question 4

23. The First South Indian state to implement Panchayat raj was:
a) Rajasthan
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Andhra Pradesh

24. The first women of non Indian origin to become the President of Indian National Congress:
a) Indira Gandhi
b) Sonia Gandhi
c) Sarojini Naidu
d) Annie Besant

25. Which body complies the national income at India ?
a) Reserve Bank of India
b) NABARD
c) Central Statistical Organisation
d) Ministry of Finance

26. In India, Community Development Programme was launched on:
a) October 2, 1952
b) January 30, 1952
c) August 15, 1952
d) January 26, 1952

27. The first organised revolt against British authority in India:
a) Kurichiar Rebellion
b) Attingal Revolt
c) Pazhassi Rebellion
d) Rebellion of Velu Thampi

28. Which Veda is partly a prose work?
a) Yajur Veda
b) Sama Veda
c) Rig Veda
d) Atharva Veda

29. Who is the author of the book ‘Kodumkattuyarthiya Kalam’?
a) Ponkunnam Varkey
b) EMS
c) G. Sankara Kurup
d) Joseph Edamaruk

30. The ruler who introduced ‘Trissur Pooram’?
a) Raja Kesavadasan
b) Swathithirunal
c) Tippu Sultan
d) Sakthan Thampuran

31. Who started the state Transport Service in Travancore?
a) Raja Kesavadasan
b) Sir. C.P Ramaswamy Iyyer
c) Ramayyan Dalava
d) Veluthampi Dalava

32. Which is the birth place of ‘Kumaranasan’?
a) Kaikkara
b) Chempazhanthi
c) Venganoor
d) Varkala

33. President of India is elected by:
a) Mps
b) Cabinet Ministers
c) MLAs
d) Electoral College

34. Padayani is the traditional art form of:
a) Wayanad
b) Kannur
c) Pathanamthitta
d) Kollam

35. Thekkady is a:
a) Wild Life Sanctuary
b) Children’s Park
c) Research Park
d) None of these

36. Which religion become more important in Harsha’s age?
a) Jainism
b) Buddhism
c) Sikhism
d) Brahmanism

37. Who said “Patriotism is religion and religion is love for India”?
a) Bankim Chandra Chatterji
b) Gandhiji
c) Swami Vivekananda
d) Bala Gangadhar Tilak

38. Which is the currency of the European union?
a) Pound
b) Dollar
c) Shilling
d) Euro

39. The national bank for Agricultural and Rural Development (NABARD) was setup:
a) 1977
b) 1980
c) 1982
d) 1984

40. How many players are there in a water polo team?
a) 7
b) 5
c) 6
d) 4

41. The term ‘tee’ is related with:
a) Polo
b) Golf
c) Bridge
d) Billiards

42. Who directed the film “Adaminte Makan Abu”?
a) T.V Chandran
b) Salim Kumar
c) Priyadarsan
d) Salim Ahammad

43. P. Kesava Dev was a famous:
a) Poet
b) Novelist
c) Journalist
d) Cartoonist

44. Who is the recipient of Nobel Prize 2011 for Peace?
a) Diana Wynne Jones
b) Elizabeth Tayler
c) Wangari Mathai
d) Linda Christion

45. The Untouchability Offence Act was passed by the Government of India in the year:
a) 1954
b) 1955
c) 1948
d) 1950

46. Typewriter was invented by:
a) Christopher Sholes
b) Samuel F.B Morse
c) Alaxander Grahambel
d) William Stanley

47. Amjad Alikhan is associated with:
a) Sitar
b) Sarangi
c) Sarod
d) Tabala

48. The winner of the latest Odakkuzhal award:
a) P. Surendran
b) Subhash Chandran
c) Sara Joseph
d) M. Mukunthan

49. Which one of the following is a Khari crop?
a) Wheat
b) Mustard
c) Paddy
d) Linseed

50. Which one of the following is least polluting fuel for vehicles?
a) Petrol
b) Diesel
c) Compressed Natural Gas
d) Liquified Petroleum Gas

51. The easiest way to convert sentence 1 to sentence 2 is:
Sentence 1: i WENT to tRIVANDRUM with sALINI
Sentence 2: I went to Trivandrum with Salini
a) Use format-->Change case-->Toggle case
b) Use format-->Change case-->Title case
c) Use format-->Change case-->Sentence case
d) Use format-->Change case-->Lower case

52. The word Quilon is replaced 15 times in a word document. Which of the following will be used to change it to Kollam throughout the document?
a) Use Auto currect option
b) Use find and replace option
c) Use Spell check option
d) Use Auto format option

53. Which of the following is essential for a Mail Merge?
a) An Address and a signature
b) An Envelope and a label
c) A Data source file and a Master document
d) An address and a database

54. A boy wanted to type the sentence. “Two girls have been here in the city”. But he typed it as ‘To girls hav bean here in the cite’.
Which word will be the mispelled word for the spell checker?
a) To
b) Hav
c) Bean
d) Cite

55. The option for changing Page orientation of a document from portrait to landscape is:
a) Print preview
b) Page setup
c) Print layout
d) Document properties

56. Auto Correct can detect and correct:
a) Misspelled words
b) Grammatical errors
c) Capitalization errors
d) All of the above

57. Find the odd one from the following:
a) Bold
b) Italic
c) Macro
d) Regular

58. I want to type the word ‘tired’ too many times in a document. But I don’t know what other words to use instead of ‘tired’. Which tool helps to find the alternative word?
a) Thesaurus
b) Find and replace
c) Search
d) Spelling and Grammar

59. Pressing the ‘TAB’ key while the insertion point is in the last cell of a table will:
a) Delete the current row
b) Take you to the first cell of the current row of the table
c) Add a new row to the table
d) Take you to the first cell of the first row of the table

60. Which of the following will NOT save your document?
a) Clicking on the Save button in the tool bar
b) Using ALT+S
c) Using CTRL+S
d) Using the File-->Save as menu item

61. Which of the folowing line spacing is invalid?
a) 2.5 lines
b) Double
c) 1.5 lines
d) Multiple

62. Which has the biggest paper size (in length and breadth)?
a) A6
b) A4
c) B5
d) A5

63. Which of the following does not belong to the list of Notepad menu?
a) File
b) Edit
c) Search
d) Window

64. Which of the following will insert system date in a document?
a) Using the insert-->Object option
b) Dragging the date from the clock on the system taskbar
c) Using the Insert-->Date and Time option
d) Right click then select Insert Current Date option

65. Clipboard is:
a) A permanent storage place for data
b) A temporary storage place for data
c) A storage place to keep the deleted data
d) A storage place to keep graphic data

66. Default: Tab stop leaves ........ space.
a) 1 inch
b) 1.5 inch
c) 0.25 inch
d) 0.5 inch

67. Headers and Footers appear only in:
a) Normal view
b) Web layout view
c) Print layout view
d) Outline view

68. Find the true statement from the following:
a) We cannot set a new default font in Microsoft Word
b) Gutter is the space between Column margin
c) There is provision for five Horizontal alignments in MS Word
d) Kerning is the adjustment of space between words

69. Find the statement which is false from the following:
a) Word art is a feature that is used to transform text into a drawing object
b) Flip is to reverse the position of an object
c) The drawing toolbar appears at the bottom of the word application window
d) Using rectangle button, we can draw a square by press and hold control key as we drag to draw the shape.

70. Function button for Spelling and Grammar:
a) F7
b) F6
c) F5
d) F4

71. Which type of files cannot be navigated using Clip Art browser of Office 2000?
a) avi
b) bmp
c) wav
d) mp3

72. Suppose you place the insertion point in the middle of a paragraph and start typing. But the new text deletes the existing text. What’s the problem?
a) The DELETE key is pressed in
b) Word is in Overtype mode
c) INSERT key is on
d) The SHIFT key is pressed in

73. Which keyboard shortcut centers selected tatx?
a) Ctrl+C
b) Ctrl+D
c) Ctrl+E
d) Ctrl+P

74. In print preview mode by default:
a) We can only see pages that have images and charts
b) We can only see the first page of your document
c) We can only see the page you are currently working
d) We can only see the odd pages of your document

75. To indent an entire paragraph or block or text (not just the first line), you should move your cursor to the block of text you wish to indent and:
a) Press (Tab)
b) Click the Increase Indent button on the formatting toolbar.
c) Choose Format-->Paragraph
d) Press ALT+I

76. CTRL+HOME for positioning the insertion point to:
a) The beginning of the document
b) The beginning of the paragraph
c) The beginning of the line
d) The beginning of the nearest word

77. How do you edit an existing heperlink within a document?
a) Choose Edit and then Links
b) Use CTRL+H shortcut key
c) Right click on the hyperlinked text-->Heperlink-->Edit Hyperlink
d) Double click on the linked word or text

78. The key F1 opens a:
a) Help dialog box
b) Open dialog box
c) Save As dialog box
d) Close dialog box

79. Background color applied on a document is visible in:
a) Web Layout View
b) Print Layout View
c) Outline View
d) Normal View

80. Word count tool will count:
a) The number of pages in a document
b) The number of lines in a document
c) The number of words in a document
d) All of the above

81. The facility used to cancel the last action is:
a) Redo
b) Cancel
c) Undo
d) Reverse

82. Maximum number of columns that can be inserted in a word document:
a) 30
b) 35
c) 40
d) 45

83. Supershift character means:
a) A character that is raised and smaller above the baseline
b) A character that is lowered and smaller below the baseline
c) A character that is smaller on the baseline
d) A character that is bigger on the baseline

84. Ctrl+D Shortcut is for:
a) Open Replace dialog box
b) Open Goto dialog box
c) Open Fin box
d) Open Fonts dialog box

85. We can insert Header and Footer from:
a) Format Menu
b) View Menu
c) Tools Menu
d) Insert Menu

86. After a question mark leave:
a) One space
b) Two space
c) No space
d) Any space

87. What will happen to the carriage after typing one letter?
a) Carriage will move ½ space to the left side
b) Carriage will move 1 space to the left side
c) Carriage will move 1½ space to the left side
d) Carriage will move 2 space to the left side

88. The sign / in the manuscript is corrected as:
a) Insertion
b) Delete
c) The
d) Next paragraph

89. The capital letter ‘M’ in the Roman numericals indicates the number:
a) 500
b) 1000
c) 100
d) 10000

90. Which type of the following rubber is not used for making the cylinder?
a) Soft
b) Hard
c) Medium
d) Elastic

91. Which is the default right margin of a new word document in Word-2003?
a) 1”
b) 1.25”
c) 1.5”
d) 2”

92. The command ‘Drop cap’ is available from the following menu:
a) Tools
b) Table
c) Insert
d) Format

93. What is the shortcut key used to insert an ‘Endnote’?
a) Ctrl+Alt+D
b) Ctrl+Alt+F
c) Ctrl+Alt+E
d) Ctrl+Alt+D

94. One method to exit from a word window by pressing keys:
a) Alt+C
b) Alt+F4
c) Alt+F3
d) Ctrl+F5

95. Which is the tool used to view the total number of ‘Lines’ in the Word document?
a) View-->Word count
b) Status Bar
c) Format-->Word count
d) Tools-->Word count

96. What is the default font size while we opening a new document in word-2003 ?
a) 8
b) 10
c) 12
d) 14

97. What will happen when we press the keys ‘Ctrl+DEL’?
a) Delete one word right of cursor
b) Delete one character right of cursor
c) Delete one character left of cursor
d) Delete one word left of cursor

98. How many options are available in the change case dialogue window?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

99. What is the size of Brief Carriage of a typewriter?
a) 800
b) 1000
c) 1400
d) 1800

100. When the salutation in a business letter is ‘Dear Sirs’ it is customary to use the complimentary close:
a) Yours truly
b) Yours sincerely
c) Yours very truly
d) Yours faithfully

Answers

1. A 2. D 3. D 4. B 5. C
6. A 7. C 8. B 9. A 10. A
11. D 12. C 13. B 14. D 15. C
16. B 17. A 18. B 19. B 20. C
21. D 22. (Refer Question 4) 23. D 24. D 25. C
26. A 27. B 28. A 29. D 30. D
31. B 32. A 33. D 34. C 35. A
36. B 37. A 38. D 39. C 40. A
41. B 42. D 43. B 44. (No answer in the option) 45. B
46. A 47. C 48. B 49. C 50. C
51. A 52. B 53. C 54. B 55. B
56. D 57. C 58. A 59. C 60. B
61. A 62. B 63. D 64. C 65. B
66. D 67. C 68. D 69. D 70. A
71. D 72. C 73. C 74. C 75. C
76. A 77. C 78. A 79. A 80. D
81. C 82. (Correct answer is 63) 83. A 84. D 85. B
86. B 87. B 88. C 89. B 90. D
91. A 92. D 93. A 94. B 95. D
96. C 97. A 98. C 99. C 100. D


Post a Comment

 
Top