Police Constable | Assistant Grade | Secretariat Assistant | Typist Grade | Forester | Male Warder | Reserve Conductor | Last Grade | Confidential Assistant | Assistant Instructor | Lower Division Store Keeper

History and GK


1. Who was the first chief justice of the Supreme Court at Culcutta established under the Regulating Act of 1773 ?
Ans. Elijah Impey

2. The Archaeological Survey of India was set up during the viceroyalty of:
Ans. Lord Curzon

3. Which is the most ancient language of Indo-European language family ?
Ans. Sanskrit

4. Who started the newspaper called ‘Voice of India’ ?
Ans. Dadabhai Naoroji

5. The official language of the Satvahanas was:
Ans. Prakrit

6. Under whose patronage was Sangam literature composed ?
Ans. Pandyas

7. Who deciphered the Brahmi script?
Ans. James Princep

8. Young India was founded by:
Ans. Mahatma Gandhi

9. Who gave the call ‘Back to the Vedas’ ?
Ans. Dayanand Saraswati

10. Who established the Swadeshi Steam Navigation Company ?
Ans. V.O Chidambaram Pillai

11. At which place where the three Sangam Literacy Assemblies held?
Ans. Madurai

12. The Sikh Kingdom of Punjab was annexed by the English East India Company in:
Ans. 1849

13. Who wrote ‘History of Dharam Sastra’?
Ans. P.V Kane

14. The first Indian Factories Act was passed in:
Ans. 1881

15. The Greek king defeated by Chandragupta Maurya was ruling from:
a)Macedonia
b)Athens
c)Syria
d)Egypt
Ans. Macedonia

16. Who was the Chola king under whose reign Brihadishwar Temple of Tanjore was constructed?
Ans. Rajaraja I

17. Who was the President of Indian National Congress during the visit of Cabinet Mission in India?
Ans. Maulana Abul Kalam Azad

18. Who was the writer of the book ‘The Indian War of Independence, 1857’?
Ans. V.D Savarkar

19. Where is Babur’s tomb situated ?
Ans. Kabul

20. Which Mughal Emperor abolished the old custom of ‘Sizda’ ?
Ans. Akbar

21. Who is known as the father of Renaissance?
Ans. Petrarch

22. Which American President is related with “Gettysberg speech”?
Ans. Abraham Lincoln

23. Which is popularly called as the Bloodless Revolution in World History ?
Ans. Glorious Revolution

24. The method which is used to determine the geological age of a fossil ?
Ans. Carbon 14 dating

25. Who has given the name Pacific Ocean to it?
Ans. Magallen

26. Columbus reached America in the year:
Ans. 1492

27. “The fall of Bastille” was related to which revolution in World history?
Ans. French

28. Hijra (Muslim Calendar) started from which year ?
Ans. AD 622

29. The Astronomer who established the fact, ‘Sun is the centre of Solar System’ ?
Ans. Copernicus

30. The ‘Father of Scientific Socialism’ is:
Ans. Karl Marx

31. The organizer of ‘Young Italy Movement’:
Ans. Mazzini

32. The opponent of British army in Opium war (1839) was:
Ans. China

33. The father of Chinese Revolution is:
Ans. Sun Yat Sen

34. Who controlled the imoportant trade routes linking Mediterranean sea with China and India ?
Ans. Abbasids

35. The present name of Mesopotamia (the land between rivers) is:
Ans. Iraq

36. Who is known as the Prophet of French Revolution ?
Ans. Rousseau

37. Which continent is called “the cradle of human civilization” ?
Ans. Africa

38. The Industrial Revolution began in:
Ans. England

39. ‘Sphinx’ denotes:
Ans. A creature in Egyptian Myth

40. What is meant by ‘Pax Romana’?
Ans. Roman Peace

41. The present president of UNO, Ban Ki Moon is hailing from:
Ans. South Koria

42. The mother tongue of Jesus Christ is:
Ans. Aramic

43. The script which existed during the Sangam age?
Ans. Dravidi

44. The strength of elected members in the first Kerala Assembly?
Ans. 126

45. Which was the first revolt that took place in Kerala to protest against untouchability?
Ans. Vaikom Satyagraha

46. The slogan ‘American Model Bharanam Arabikkadalil’ is related to:
Ans. Punnapra Vayalar Revolt

47. The first person who came to Kerala for propagating Islam.
Ans. Malik Dinar

48. Who was the author of the famous Sangam work ‘Manimekhalai’ ?
Ans. Saathanar

49. Which of the Travancore ruler abolished slave trade among their subjects?
Ans. Rani Gowri Lekshmi Bhai

50. Who was the founder of ‘Samatva Samajam’ ?
Ans. Vaikunta Swamikal

51. Integration of Travancore and Cochin took place in:
Ans. July 1, 1949

52. Who was the last Diwan of Kochi?
Ans. C.P Karunakara Menon

53. Whose period is called as the ‘Golden Age’ of ancient Kerala?
Ans. Second Chera Empire

54. When was Dutch East India company formed?
Ans. 1592

55. Kollam Era was started in:
Ans. AD 825

56. Laurie Baker who passed away recently was famous in the field of:
Ans. Architecture

57. Nehru Boat Race is taking place in which backwater of kerala ?
Ans. Punnamada

58. Kuchipudi is a dance style which originated from:
Ans. Andhra Pradesh

59. Who founded the Banaras Hindu University ?
Ans. Madan Mohan Malaviya

60. Goa was liberated in:
Ans. 1961

61. The Champaran Satyagraha was started by Mahatma Gandhi in the year:
Ans. 1917

62. The President of the Indian National Congress at the time of Indian Independence was:
Ans. J.B Kriplani

63. The first women President of the Indian National Congress was:
Ans. Annie Besant

64. JallianwalaBagh massacre occurred on:
Ans. April 13, 1919

65. Delhi became the capital of India in:
Ans. 1911

66. Who was the first European to translate the Bhagwad Gita to English?
Ans. Charles Wilkins

67. The book ‘Prison Diary’ was written by:
Ans. Jayaprakash Narayan

68. Who is known as the Napolean of India?
Ans. Samudragupta

69. Who gave the slogan ‘Inquilab Zindabad’?
Ans. Iqbal

70. The Indian National Calendar is based on:
Ans. Saka era

71. The first Indian university opened in 1857 was in:
Ans. Calcutta

72. Under which Indian emperor’s reign was the Juma Masjid in Delhi built?
Ans. Shah Jahan

73. Harsha Charita is written by:
Ans. Bana Bhatta

74. Gautam Buddha was born in:
Ans. Lumbini

75. Aryasamaj founded by?
Ans. Swami Dayanand Saraswati

76. Vasco da gama discovered the sea route to India in the year:
Ans. 1498 AD

77. When did Hitler die:
Ans. 1945

78. Who was the last Viceroy of India?
Ans. Lord Mountbatten

79. Who called the name ‘MAHATMA’ to Gandhi?
Ans. Rabindranath Tagore

80. Panchathantra is written by:
Ans. Vishnu Sharma

81. Amir Khusro was the famous court poet of:
Ans. Alauddin Khilji

82. Who completed the construction of Qutb Minar at Delhi?
Ans. IItumish

83. Who was the first Mughal emperor of India?
Ans. Babar

84. Which Sikh Guru is said to have built the Golden Temple in Amritsar ?
Ans. Guru Arjan Dev

85. The first movement launched against the British in India was:
Ans. Swadeshi Movement

86. The slogan “Liberty, Equality, Fraternity is associated with”:
Ans. French Revolution

87. Kanishka was the follower of which religion?
Ans. Mahayanism

88. The Prime Minister of Britain at the time of India’s independence was:
Ans. Clement Attlee

89. First battle of Panipat was fought in the year:
Ans. 1526

90. The principles of Buddha are called?
Ans. Ashtangamarga

91. Who founded the Brahma Samaj?
Ans. Raja Ram Mohan Roy

92. Fa-Hien, the Chinese pilgrim, came to India in the year:
Ans. 399 A.D

93. Which was the first newspaper to be published in India?
Ans. Bengal Gazette

94. Who was the lady ruler of Delhi?
Ans. Razia Sultana

95. Burma was seperated from India in:
Ans. 1937

96. The first Muslim President of Indian National Congress was:
Ans. Badruddin Tyyabji

97. In the fourth Mysore war, the English defeated:
Ans. Tipu Sultan

98. The practice of Sati was declared illegal by:
Ans. Lord William Bentick

99. Who was the last ruler of the Mauryan Kingdom?
Ans. Brihadratha

100. Who were the first European settlers in India?
Ans. Portuguese

Post a Comment

 
Top